fredag 4. juni 2021

Klimaprofitøren av Hogne Hongstad

Det er lenge siden Hogne Hongstad imponerte meg med sin spenningsroman Den femte dykkeren. I årene som fulgte har forfatteren fortsatt å skrive om hvordan landet vårt påvirkes av mennesker som ikke alltid vil naturen og menneskenes beste. Les gjerne også Mafiela og ikke minst Vindbaroner, hvor tematikken er tett knyttet til det i årets roman, Klimaprofitøren.

Forlaget om handlingen: 
Norsk virkelighet våren 2020 preges av koronapandemien, men også av stadig mer militante konfrontasjoner om vindkraftverkene som bygges rundt om i landet. Urørt natur bygges ned i et tempo som ingen har sett tidligere. Lokalmiljøer kastes ut i konflikter som splitter nabolag og familier, i kampen mot pengesterke vindbaroner. Tonje Østrem er journalist. Som flertallet av norske journalister mener hun at vi må bygge mer vindkraft for å kunne nå klimamålene. 

Tonje blir involvert i en bilulykke med dødelig utfall. Var det en ulykke? I jakten på sannheten blir hun med på en reise langs kysten. På turen blir hun konfrontert med mennesker og kunnskap som setter hennes holdninger på prøve. Tilfeldighetenes spill vikler henne inn i dramatiske hendelser i et farlig spill om penger, liv og død...

I denne romanen følger vi Tonje, en journalist som akkurat er ferdig med et vikariat, hun er tilhenger av "det grønne skiftet", og at Norge skal gå foran i klimasaken. Hun får tilbud om å være tekstforfatter til noen kronikker som skal ut i avisene, som framsnakker utbygging av vindkraft, og denne jobben gir henne unike muligheter til å sette seg inn i saken. 

En formiddag hun trenger å tenke i fred, setter hun seg inn på en tilfeldig bar. Her møter hun Bård, som er ihuga motstander av vindkraft, så selv om de liker hverandre veldig godt, så kommer de motstridende holdningene, i veien for dem. 

Det som begynner ganske udramatisk, med litt småproblemer, og en gryende forelskelse, vinkles ganske raskt over på noe mye mer alvorlig. Romanen viser med små eksempler og bilder som fester seg til netthinnen, hvordan vindkraftutbyggingen fremstår, som noe helt annet enn et miljøvennlig alternativ til oljeindustrien. 

Vi hører om hvem som sitter på den reelle makten, og hvordan det til syvende og sist er økonomiske interesser som ligger til grunn for utbyggingene av vindparker. Dette er skremmende lesning, ikke minst siden lokalbefolkningen som blir berørt, ikke blir lyttet til. 

Hogne Hongset har igjen skrevet en innsiktsfull og engasjerende spenningsroman, bygget opp av like deler samfunnskritikk og personlig dramatikk. Handlingen finner sted her og nå, med koronautfordringer og det hele. 

Karakteroppbyggingen er glimrende, og det er også alle  miljøskildringene fra norsk natur og øysamfunn. Handlingen er ryddig og lineær, med en god nerve hele veien. Alt henger sammen, og jeg fant ingenting å pirke på, så det blir full pott fra meg denne gangen ☺

Jeg har lånt boken på BookBites, og var strålende fornøyd med Trond Peter Stamsø Munch som innleser. Sommerferien står for døren, og jeg føler et visst ansvar for at mine fem medreisende til Hellas har godt lesestoff, så nå gjenstår det å se om jeg finner Klimaprofitøren i bokhandelen, for denne historien vil falle i smak hos gjengen min.

Uansett om du har sett vindmølleparker på nært hold, eller langt borte fra, om du er tilhenger eller motstander av vindkraft, vil boken utvide horisonten din. Skal du på biltur langs norskekysten, er dette en historie som utvider seg med en gang du tar vindmøllene nærmere i øyesyn. - Anbefales på det varmeste!


Geir Tangen har også skrevet om boken.

8 kommentarer:

 1. Så bra at du likte denne. Jeg har lest manuset, men kan hende er ferdig utgave noe endret siden det. Jeg fikk papirboka i posten for et par dager siden og gleder meg til å lese den også:)
  Jeg kjenner navn som er nevnt der også, såfremt de fortsatt står i ferdig utgave. Har fulgt godt med i vindmøllekampen på Frøya, der jeg har bodd og siden besøkt årlig, bl.a.
  God helg Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Han kan det han skriver om den godeste Hongset, likte spesielt at han får frem begge sider av "saken". Så gøy at du har lest manuset da, regner med du leser det ferdige produktet :)

   Slett
  2. Ja, han kan masse. Har lest de andre bøkene hans ogs, og likt de godt. Røverhistorier med alvorlig bunn.
   Ja, skal selvsagt lese papirboka:)

   Slett
 2. Dette virker bra, godt boktips. (I tillegg til så mange andre jeg har på lista mi) Vindmøller kjenner jeg godt til, Smøla er en av de første kommunene med vindpark.

  SvarSlett
  Svar
  1. Husker vi så vindmøllene i det fjerne da vi var på Smøla i fjor. Ikke så ille å se sånn på langt hold, men noe helt annet å få dem tett på sitt eget lokalsamfunn. Veldig bra roman, som får frem begge sider av problemstillingen :)

   Slett
 3. Spennende! Jeg har kun lest Mafiela av forfatteren. Men vil gjerne lese mer av han :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne siste her er skremmende dagsaktuell uten at den alvorlige tematikken gir bunner i spenningen. Gled deg til denne!

   Slett
 4. Denne skal jeg lese, har lest Vindbaronene, den var bra! god søndag ;)

  SvarSlett