søndag 12. desember 2021

Stargate - en julefortelling av Ingvild H. Rishøi

Jeg har ikke tradisjon for å lese julebøker, men når Ingvild H. Rishøis navn dukker opp, bestilte jeg boken på biblioteket med en gang. Køen var på 6 måneder, men en fugl kvitret meg i øret at det går an å bestille bøker på Bibsok.no med mitt vanlige bibliotekkort, og vips var ventetiden kortet ned til et par uker, og heldige meg fikk lest den før jul. 

Forlaget om handlingen:
Jeg kalte deg ikke Ronja for at du skulle vokse opp på Tøyen, sier Ronjas far.

Men det er Tøyen de bor på, Ronja, faren og storesøsteren Melissa. Det nærmer seg jul. Faren har mistet enda en jobb. Derfor må Melissa ut og lempe juletrær, Ronja må selge kranser og nek, faren må på puben Stargate, og desember handler om våte votter, provisjon og øl. Men også om tre vise menn, en stjerne og en skog.

Stargate er en julefortelling for vår tid: magisk realisme i et juletreutsalg på Tøyen.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2021
Sider: 144
Kilde: Biblioteket


Dette er en nydelig fortelling, også for deg som ikke pleier å lese julefortellinger. Historien er lagt til de ukene før jul hvor det går an å kjøpe juletrær, og det er nettopp et juletreutsalg som er rammen rundt fortellingen.

Vaktmesteren på Ronjas skole viser henne i praksis hva filosofien bak "circle of life" går ut på. Ronja er i det hele tatt heldig, som har mennesker rundt seg, som vil henne vel. Dette er historiens budskap, vi må ta vare på hverandre, og det kan gjøres med oppmerksomhet og kjærlighet, ikke nødvendigvis materielle goder. 

Heldigvis bruker ikke Ingvild H. Rishøi leksjoner for å overbevise oss om dette, men skriver det frem i en nydelig, sår og hjerteknusende historie. Den lille romanen er handlingsmettet så lesingen går unna på en kveld. Jeg klarte ikke legge fra meg boken, jeg var så intenst opptatt av hvordan det gikk med Ronja og Melissa, at jeg nesten glemte at de er fiktive. 

Jeg ble svimmel. Sonja sa noe i gangen, men jeg hørte ikke hva, for hjertet mitt banka så høyt. Jeg måtte bare legge meg på magen og klemme det flatt, så det ikke skulle banke seg forderva.


Jeg lover deg, når du vet hvem Sonja er i denne historien, vil ditt hjerte banke seg forderva det også. 

Bildet er fra det fineste juletresalget i Bergen. Leser du denne boken, vil du skjønne hvorfor jeg har tatt med et øyeblikksbilde fra juletreutsalget på Meyermarken.

Stargate er Rishøis første roman, men hun debuterte allerede i 2007 med novellesamlingen La stå!. Tidligere har jeg lest og likt Vinternoveller og den korte novellen med det lange navnet, The life and death of Janis Joplin, så jeg ble glad for at Rishøi har beholdt den nydelige skrivestilen sin. Er du heldig å komme over denne lille diamanten av en bok, er det bare til å slå til ☺

Solgunn har også skrevet en fin omtale av boka

17 kommentarer:

 1. Det låter som en fin julberättelse. Takk for smakebiten!

  SvarSlett
 2. Tack för smakbiten. Låter som en fin berättelse i dessa tider. 6 månaders väntetid är ju extremt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Krimmen til Chris Tvedt og Gunnar Staalesen er det like lang ventetid på, så det er ikke uvanlig.

   Slett
 3. bibliotekarien tipsade, köar på biblioteket, gillade Ingvild H. Rishøis Vinternoveller.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Vinternoveller var kjempefin :)

   Slett
 4. Eg har lest den, men falt ikkje i staver. Liker nok best bøker der det går godt med alle involverte, og det syns eg ikkje det gjer i Stargate.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du rett i, her var det ingen happy ending. Jeg ble glad for at den ikke var sukkersøt og heller ikke særlig julete, kanskje jeg er en smule mer mørk til sinns enn deg :) Nå skal jeg sette meg ned og studere listen din, spent på hvor mange av de bøkene jeg har lest.
   Ha en fin søndag Elida!

   Slett
 5. Jeg har også lest denne og synes den var fin, typisk Rishøi. En del i boka, med julenissen og den gamle mannen, lignet på en av novellene hennes, synes jeg. Husker ikke hvem, men huske scenen ganske godt mens jeg leste.
  Fin søndag til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig typisk henne, og det gjør ingenting, jeg synes hun skriver godt. Rart at det ikke dukker opp en eneste bloggomtale når jeg googler, Solgunn sin lå på side 4. Før fant jeg de fleste på første side, er det et googlemonster som spiser omtalene våre?

   Slett
  2. Nei da, hun skriver på en egen fin måte. Jeg stusset mer over gjenbruken av de scenen med nissen eller var det den gamle mannen...?
   Men det er nå heller ikke ulovlig å gjenbruke egne tekster i en annen sammenheng.

   Vet ikke helt ang google.
   Jeg har ikke blogget om "Stargate" og har ikke sett så mange gjøre det, følger jo bloggrullen og bokblogger på fb daglig. Tror Mariann (Lillasjel) har blogget om den. Sjekekt, og det har hun: https://lillasjel.blogg.no/ingvild-h-rishoi-stargate.html

   Min erfaring med google er at overskriften betyr mye for hvor høyt de kommer opp, og hvor mye innleggene er lest, og om der er sponset på noe vis. Algoritmer også, antar jeg..

   Slett
  3. Det henger nok sammen med overskriften, har ikke greie på det så jeg kan "forske" litt, men det er kjipt når jeg vet at andre har blogget om en bok, og så husker jeg ikke hvor.

   Slett
  4. Lettere å finne andre sine blogg innlegg når søkte enn nå.

   Slett
 6. Inte läst författaren men låter som en trevlig julberättelse. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 7. den boken kände jag inte alls till men jag blev verkligen sugen på att läsa den. tack för smakebiten!

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten! En trevlig julberättelse.

  SvarSlett
 9. Tusen takk for omtale av en bok jeg ikke var oppmerksom på! Finere anbefaling enn du gir her, kan hun vel ikke få! Ønsker deg god 3. søndag i advent! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre, takk for fine ord. Håper du har hatt en fin adventssøndag :)

   Slett