søndag 25. juni 2023

Skoddehav av Kristina Ohlsson

Skoddehav er den tredje boken i Kristina Ohlssons serie om August Strindberg og Maria Martinsson. I fjor leste jeg Stormvakt og Isbryter, så nå gledet jeg meg til en gjenforening med den ultrakoselige August Strindberg og hans univers.

Forlaget om handlingen:
Sommeren er på sitt vakreste, havet glitrer, og August har dratt i gang en stor bakekonkurranse i Hovenäset. Idyllen brytes da været skifter. Tåken ruller inn, og en mann blir funnet hengt i stupetårnet på badeplassen.

Politietterforsker Maria Martinsson og hennes kollegaer skjønner fort at dette er snakk om en forbrytelse. Men hvem er mannen, og hvorfor blir han funnet død i Hovenäset?

Utredningen leder tilbake til den fryktelige sommeren i 1989, da Lydia Broman ble funnet drept og partert i fryseren i sitt eget hjem.

Var det riktig gjerningsmann som ble dømt den angen? Hvor langt er noen villig til å gå for å bevare gamle hemmeligheter?


I denne boken er vi tilbake i Frysehuset, som det kaltes, huset som Lydia Broman bodde. Huset har blitt leid ut en stund, August Strindberg bodde der da han først kom til traktene, og nå er det en annen som har leid huset.

Iben Syrèn heter hun, hun er bare 19 og har leid huset i to uker, i håp om å finne svar på noen spørsmål som hun har strevet med en stund. 

Vi hører også om den tørrlagte alkoholikeren Oscar, og hans blinde datter Matilda på fem år. Den litt uvanlige familien, viser seg å komme fra en ganske så sær slekt, og deres historie har en stor plass i Skoddehav. 

Tåken spiller naturlig nok en stor rolle i denne historien, her skal dere få en liten smakebit:

Han kikket på GPS-en. Straks framme, litt senere enn avtalt. Sommerfuglene flakset i maten. Han var nær nå. Det kjente han i hele kroppen. Tåken la seg tettere rundt bilen. Klokka var litt før tre på ettermiddagen, men alt det hvite visket ut grensen mellom dag og natt, mellom sommer og vinter. Virkeligheten endte fem meter foran bilen. Alt bortenfor var som hvit røyk. 

I tillegg til disse to handlingstrådene møter vi brukthandler August Strindberg og hans medsammensvorne i å lage god stemning, og hans kjæreste, politietterforskeren Maria Martinsson. Begge får det travelt hver på sin kant, Maria med å etterforske hengingen i tåken, og August med å holde styr på bestekompisen Henrik sitt kjærlighetsliv, og den ensomme naboen Gunnars gjøren og laden. 

Jeg koste meg med denne boken forrige helg, den er vanskelig å legge ned, handlingen er lett å følge, og gir leseren et utpreget behov for alltid å ville lese "bare ett kapittel til". Kristina Ohlsson skriver godt, historien er et flettverk av hint, men en blir aldri i stuss om hvem som er hvem, og hva de har med handlingsforløpet å gjøre. 

Skoddehav er i mine øyne perfekt sommerlesning, enten du har sol og varme, eller tåke.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2023
Sider: 496
Kilde: PDF fra forlaget

12 kommentarer:

  1. Tack för smakebiten har köpt på mig böckerna men ännu ej läst dem.

    SvarSlett
    Svar
    1. Da har du et fint prosjekt i sommer, dette er kosebøker :)

      Slett
  2. Eg høyrte dei foreløpig tre bøkene i serien på ca tre veker, og likte dei meget godt. Påvirka og mi søster til å kaste seg over dei svenske lydbøkene. Akkurat passe skummel krim for mitt harehjarte.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt å høre, den godeste August Strindberg er en kjekk kar å bli kjent med :)

      Slett
  3. Tack för smakbiten! Har läst alla böcker i serien och gillar dem.

    SvarSlett
  4. roligt med böcker som fångar en. har ännu inte läst något av Kristina Ohlsson. tack för smakebiten!

    SvarSlett
  5. Jag tycker jättemycket om den här serien!

    SvarSlett
  6. Har läst alla tre böckerna i serien, och gillar den!

    SvarSlett
  7. Setter de på leselista. Har enda ikke lest noe av henne. Kos deg i dagen:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Da må du velge deg denne serien, som er mild som en sommervind, akkurat sånn som du liker krimmen din :)

      Slett
  8. Som Anita over her, setter jeg disse på leselisten. Synd at verken Allbok eller Bookbites hadde de inne, da får jeg finne andre måter å få lest de på.
    Ha en fin søndag :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Gøy at du vil lese serien, du finner sikkert ut en løsning på den lille sommerutfordringen :)
      Håper du nyter sommeren du også, jeg falt på sykkelen i går, og har fått konstatert brudd i stortåen, så nå må jeg slikke mine sår på terrassen i noen dager.

      Slett