torsdag 10. desember 2015

Frihet, likhet, Island av Mimir Kristjansson

"En saga om en mann og et land i krise" lyder undertittelen til denne boken. Island har hatt sine kriser den senere tid. Selv hadde jeg sparepengene mine i en islandsk bank som gikk konkurs, og satt askefast i Bergen så jeg gikk glipp av jenteturen til Amsterdam. Drømmen om å reise til Island er der fortsatt, og etter å ha lest denne morsomme beretningen håper jeg å få komme meg avgårde snarest.

Fra bakpå boken:
Bak askeskyen fra Eyjafjallajökull lever et folk som har skrevet verdens største sagaer, men som trenger en egen app for å hindre søskenbarnekteskap. Et folk som er i ferd med å legge ned landet sitt og flytte til Norge.
Mímir Kristjánsson flytter den andre veien. Han er blakk, singel og snart 30. Frihet, likhet, Island er en bok om en liten manns 30-årskrise og et lite lands finanskrise.

Boken er ikke en reiseguide, selv om det er et lite kapittel med tips bakerst i boken. Krisene til mannen og landet skildres på en underfundig måte, med en humor som fikk meg til å humre både høyt og lavt, mange ganger.

Einhleypur = en som løper alene 
= det islandske ordet for singel. 

Det islandske språket er utrolig beskrivende. De som har funnet på benevnelsene må ha hatt en fantastisk evne til å favne mye i et eneste ord. Forfatteren formidler denne siden av språket på en treffende måte.

Familiestrukturen på Island er ikke som den norske, dette og mange snodige detaljer får vi vite om det lille landet. Fakta som antall innbyggere, fraflytting og industri flettes inn i teksten så det føles ikke tørt eller oppramsende. Alt i alt er dette en saftig og tørrvittig beretning, som i kapitlet "Dama til Eivind er fantastisk", da lo jeg så godt at familien krevde høytlesning.

Boken er delt inn i korte kapitler med navngitte overskrifter. Her er en rød tråd, men hvert kapittel tar for seg en reise eller en hendelse. Overskriften gir oss et hint, og det lille kartet viser oss hvor på Island han tar oss med. Ved å fylle ut detaljer om den islandske folkesjela og hva samfunnet er tuftet på, gir Mimir Kristjansson meg en følelse av å ha vært med en tur til sagaøya i vest. Boken anbefales på det varmeste!

Takk til Artemisia som tipset meg om denne, du må gjerne få med deg 
hennes tanker om boken også :)

Forlag: Manifest
Utgitt: 2015
Sider: 230
Kilde: Biblioteket


5 kommentarer:

 1. Det hørtes utrolig interessant ut. Jeg trodde ikke jeg skulle si det om denne typen bøker, men nå fikk jammen jeg også lyst til å lese om Island :-)

  SvarSlett
 2. Bra tips! Får vurdere om jeg klarer å smette den inn!

  SvarSlett
 3. Så gøy at du likte denne artige og gode boka, og takk for link..:)

  SvarSlett
 4. Denne må jeg få med meg! Island er jo et land vi tidligere hadde tette bånd til, og er fakstisk et land hjertet mitt banker for, enda jeg slett ikke har vært der- enda ;o)
  Da jeg var lita hadde foreldrene mine et par omgangsvenner derfra, og det eneste ordet jeg fortsatt huske er "handknattleikur"- aktuelt nok i disse dager!
  Nu vel... digresjoner og avsporinger... Boka er notert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Digresjoner og avsporinger mottas med interesse og takk :) Island er et spennende land, så vi får se å sette det på reiseplanen.

   Slett