mandag 30. juli 2018

Leksikon om lys og mørke - ny fantastisk roman av Simon Stranger

Simon Stranger har imponert meg mange ganger med sine romaner, både for ungdom og voksne. Derfor var det med litt klump i magen jeg startet å lese årets utgivelse, med den litt underlige tittelen. Heldigvis (eller selvfølgelig vil jeg heller si) så innfridde han også denne gangen, til tross for skyhøye forventninger.

Forlaget om handlingen:
Hva fikk den beskjedne skomakersønnen Henry Rinnan til å bli en av norgeshistoriens mest forhatte skikkelser? Og hvorfor skulle en jødisk familie velge å flytte inn i hovedkvarteret til Rinnan etter krigen, i huset som ble stående som selve symbolet på ondskap?

Da forfatter Simon Stranger får vite at hans kones familie har bodd i huset der Rinnanbanden holdt til, det beryktede Bandeklosteret, begynner han å grave frem historien til Komissar-familien, både de som overlevde, og de som ble drept. Arbeidet stiller ham overfor menneskeheten på sitt mørkeste, og romanens nedslag i livet til Henry Rinnan viser hvilke konsekvenser ydmykelser, utenforskap og sinne kan få. Samtidig vokser en annen fortelling frem, om overlevelse, samhold og hvordan leve videre.

Simon Stranger har skrevet en roman som er bygget på faktiske hendelser i sin egen slekt. Det personlige aspektet blir aldri forsøkt skjult, og jeg føler aldri at vi titter inn i deres private anliggender.

Det er en personlig og til de grader velskrevet roman han kommer med, den engasjerte meg som er over gjennomsnittet glad i å lese om hverdagsmennesker under andre verdenskrig. Først og fremst er dette en unik bok, med tanke på hvordan den er skrevet.

Som tittelen tilsier så fremstår romanen som et oppslagsverk, og i stikkordsform først i hvert kapittel får vi ord, setninger eller påstander som begynner på den gjeldende bokstaven. Selv har jeg noen dårlige erfaringer med denne vinklingen, men han fått dette til å fungere. Mange ganger tok han pusten fra meg med denne sterke starten på kapitlet, og etterhvert begynte jeg å gi denne innledningen mer tid og mer pust.

Vi møter i romanen fire generasjoner fra Kommisar familien. Det er Hirsch Kommisar som er tippoldefaren til Strangers barn, og en snublestein med hans navn på, er et av utgangspunktene for handlingen. Det andre utgangspunktet er huset, Bandeklosteret hvor den beryktede Rinnangjengen holdt til.

Tidlig i romanen blir vi kjent med Henry Oliver Rinnan, som den ensomme gutten han var. Han led under å være kortvokst, noe som førte til mobbing i oppveksten. Etterhvert ordnet det seg for ham, og med små "uskyldige" knep fikk han opp selvtilliten. Historien om ham som voksen gjorde meg ikke trist som barndomshistorien, men eitrende forbanna, som voksen er stikkordene i hans liv, infiltrering, tortur og likvideringer.

Det er trist å lese om familien som i 1948 flyttet inn i Bandehuset. Kona Ellen reagerte sterkt på husets fortid og kom aldri over det, mens de tre andre ikke reagerte på samme måte. Å høre om ekteparet Gerson og Ellens ensomhet hver på sin side, var trist, men ga historien et "moderne" preg.

Leksikon om lys og mørke er en innholdsrik roman, vi får høre om Carl Fredriksens Transport  om de 67000 snublesteinene som skal minne oss om de drepte jødene og avslutningsvis om Julius Paltiel, som lenge var en av to norske overlevende fra Auschwitz.

Simon Stranger har skrevet en roman som utvider min forståelse for mine medmennesker, og det er jo nettopp derfor jeg leser. Skrivemåten og språket er glimrende, og som historieforteller er han uovertruffen. Les boken, jeg kan ikke si det på en bedre måte, du vil ikke angre ☺

Vi har passert halvåret, og det er på tide å skrike ut om kandidater til Bokbloggprisen. Derfor !!!!! alle dere flotte bloggere i Norges land, om du bare skal lese ett leksikon i år, la det bli dette ☺



Forlag: Aschehoug
Utgitt:  juli 2018
Sider: 400
Kilde: Leseeks på Kindle

5 kommentarer:

  1. Denne skal jeg lese og venter på den. Men har du lest boka om Betzy som overlevde i Trondheim? Den går under sjangeren ungdomsbøker og har en idiotisk forside, men boka er bra!
    Link til boka: https://kleppanrova.blogspot.com/2018/05/lindahl-lena-jenta-i-veggen-i-skjul-for.html

    SvarSlett
  2. Nei, jeg har ikke lest den. Ser jeg har kommentert på din omtale, men mener å erindre at det var noe som holdt meg tilbake. Noterer tittelen bak øret, takk for fin påminner, og gled deg til leksikonet, jeg er sikker på at du kommer til å like boken.

    SvarSlett
  3. Gikk meg hus forbi at du hadde skrevet om boken! Fin omtale av en helt super bok som jeg håper "alle" bloggere kommer til å lese ut over høsten.Ser for meg at denne kan komme på listen ret over nyttår.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå hagler det med omtaler her, det har hopet seg litt opp, så de kommer tett. Denne var kjempegod, håper mange leser den :)

      Slett
  4. Har lest den nå. Fantastisk bok. Linker til deg,

    SvarSlett