tirsdag 17. september 2024

Rasmus rydder av Lars Mæhle og Lars Rudebjer

Rasmus rydder er den tredje boken i serien Lille dinosaurgjengen. Boken er beregnet på litt yngre barn, enn de som i noen år nå har lest Dinosaurgjengen. Jeg har lest boken for "mine" 2-3 åringer i barnehagen, og den ble raskt en hit.

Forlaget om handlingen:
Rasmus skal rydde. Han må bare bygge ferdig tårnet sitt først.

Men hvor er den siste klossen?

Lille dinosaurgjengen introduserer de aller yngste leserne for Rasmus og Trym og alle de andre dinosaurene fra den store barneboksuksessen Dinosaurgjengen. 

Forlag: Kagge
Utgitt: 2024
Sider: 30
Kilde: Leseeksemplar

Allerede på coveret av boken ser en at dette er en historie med mye bevegelse og spenning. Blar en om spretter Trym og Rasmus frem bak en stein og vinker til oss, full i liv og spillopper - vi er i gang!

Rasmus leker på rommet sitt, han har bare en kloss igjen før tårnet er ferdig, men mamma kommer brasende inn og ber ham rydde. Han får under tvil lov å gå ut og lete etter klossen, som han hadde lekt med i sandkassen tidligere på dagen.


I sandkassen finner han raskt klossen, men i det han er på vei inn for å rydde, er det en som pirker ham på ryggen med en pinn. Leserne ser ikke hvem det er før vi blar om, og det er jo bestevennen Trym, som vil ha ham med på lekeplassen.

To ganger til er det en ukjent som pirker ham på skulderen, da skal det ikke mer til, enn et nysgjerrig, smilende ansikt hos den voksne leseren, for at barna går i fistel av spenning. 

Rasmus kommer seg hjem til slutt, men da har han ved en feiltakelse fått et fugleegg i sekken sin, i stedet for klossen. Egget faller ned fra tårnet og en sprekk oppstår når det møter gulvet. Både voksne og barn puster lettet ut, når vi på den påfølgende siden ser at fuglen kommer hel og fin ut av egget, og en smilende mamma lar den sove i sengen hans til dagen etter.  


For en skjønn historie, Lars Mæhle klarer å skape spenning uten å overdrive, mens Lars Rudebjer sine illustrasjoner er så full av mimikk og følelser, at det ikke er tvil om hvordan de små dinosaurene har det. 

Jeg har lest noen av Dinosaurgjengen-bøkene i barnehagen, men denne serien for 2-4 åringer vil passe mye bedre på småbarnsavdelingen hvor jeg jobber. Vi kan glede oss, for om ikke lenge kommer det enda en bok i serien, en julebok, det er stas!

2 kommentarer:

  1. Åh, den må jeg skaffe til barnebarnet på 2:) så dem presentert på Kagge høstmøte.

    SvarSlett
    Svar
    1. To år er helt perfekt, heldige barnebarn :)

      Slett