mandag 30. november 2015

Den femte dykkeren av Hogne Hongset

Nordsjødykkerne var med på å skape den velstanden vi i Norge nyter godt av. Det var en tøff jobb, med livet som innsats, noe de aldri ble tilstrekkelig kompensert for. I 2009 frikjente Høyesterett de norske myndighetene i striden med dykkerne. Det er et veldig interessant bakteppe Hongset har i denne thrilleren sin - anbefales på det varmeste, også til deg som ikke leser krim!

En loslitt, gammel mann truer seg inn i VG`s nyhetsredaksjon, og viser frem et brev han vil ha trykt på forsiden av VG. Etter å ha fått forsikringer fra redaksjonssjefen om at det vil bli trykt, skyter han seg selv foran øynene på alle som er til stede. Teksten han vil ha på trykk nevner en dødsulykke på 70-tallet som har blitt holdt skjult, og det er denne ulykken som er utgangspunktet for plottet i denne historien.

Samtidig blir vi kjent med Arve Meyer. Han er etterforsker i Økokrim, men det er som sønn av en tidligere nordsjødykker han utfører sin etterforskning. Når hans mor dør, arver han noen dagbøker, hvor faren har dokumentert livet sitt som nordsjødykker. Werner Meyer tok livet av seg da Arve var 15 år, noe Arve tok tungt, og aldri helt har forsonet seg med. Nå benytter han sjansen til å finne ut mer om farens dødsfall.

Det var 5 dykkere som var involvert i ulykken 32 år tidligere, og disse stifter vi nærmere bekjentskap med. To dødsfall som har blitt avskrevet som selvmord blir sett nærmere på, og snart har politisjef  Melvin Bertheussen en sak å jobbe med.
Heldigvis har han den supersmarte, initiativrike og ultrapositive studinen sin å støtte seg til. En godt brukt klisjè ja, men det må påpekes at det kun var fremstillingen av studenten Grete Varhaug jeg reagerte på som noe velbrukt.

Har du plukket opp denne boken fordi du interesserer deg for dykking, eller nordsjødykkernes historie, så får du masse innsikt i dette. Det meste av "fagstoffet" er samlet i de ti dagbøkene som Arve etterhvert leser. Dette er merket i kursiv og egne kapitler, så det er lett å hoppe over, hvis du heller vil holde trykket oppe.
Jeg syntes det var spennende å lese om trykkfallsyke, dekomptabeller og hvor brutalt dype dykk er på leddene. Hogne Hongset ser også med et skråblikk på den spede starten av det norske oljeeventyret, noe som kan få enhver til å spinne i gang noen etiske tanker.

Alle kapitlene er godt merket med tid og sted, så selv om vi befinner oss på forskjellige steder og det er flere handlingstråder involvert, er det ikke vanskelig å henge med. Den femte dykkeren er ikke en krim hvor løsningen på gåten ikke blir røpet før på siste side. Vi vet hvem som er synderen, men dette har ingenting å si for action nivået. Her er det dramatikk til tusen!

Hongset har tjue år bak seg i oljebransjen, blant annet ti år som informasjonssjef i Statoil. Det er tydelig at han har blitt inspirert til å skrive, for alle fire bøkene han har gitt ut etter han ble pensjonist har sitt bakteppe i oljelobbyens hemmeligheter.

Forlag: Hobi
Utgitt: 2015
Sider: 391
Kilde: Leseeks

6 kommentarer:

 1. Han her liker jeg godt. Synes trilogien Traktaten var kjempegod så denne skal også leses :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet om flere jeg vil anbefale denne til. Han skriver veldig overbevisende og troverdig, samtidig som det er spennende til tusen :)

   Slett
 2. Denne er sikkert interessant, mannen til en tidligere kollega er en av dykkerne som var med i denne striden med myndighetene så denne skal jeg notere meg. Jeg slutter aldri å la meg fascinere av tempoet ditt,Tine. Så herlig å kunne rekke over så mye :-) Takk for tips til bok, fra et forlag jeg ikke har hørt om en gang. Ha en fin ettermiddag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Forfatteren ga ut Trilogien sin på Kagge, men valgte å gi denne ut selv. Man kan si mye om selvpublisering, men ved dette tilfellet trenger ingen frykte for verbale unoter og annet tullball :)
   Ja, det går unna. Jeg var syk i helgen så da fikk jeg lest masse. Nå må jeg til pers å kjøpe lilla lys og litt annet stæsj :)

   Slett
 3. Hmm.. fra hjemtraktene mine (Statoil som firma - jeg vet jo ikke om han bor her..), og så har jeg ikke hørt om mannen. Fy skamme seg... Jeg har lest et par bøker om nordsjødykkerne. Tom Kristensen skrev også en krim basert på nordsjødykkerne. Dypet. Anbefales om du ikke har lest den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset! Etter å ha lest Den femte dykkeren tar jeg gjerne fatt på Dypet også. Det var virkelig interessant å lese om. Du får spore opp denne boken og stifte bekjentskap med sambygdingen din :)

   Slett