torsdag 18. september 2014

Ingen savner Edward Niema av Eivind Larssen

Eivind Larssen er et nytt bekjentskap, og det er ikke så rart for Ingen savner Edward Niema er hans første bokutgivelse. Det kommer nok ikke til å bli den siste, for 30 åringen har tydelig bevist at han kan skrive. En forfatter som får denne leseren til å humre og le gjennom en hel bok, kommer nok med flere bøker.

Forlaget røper dette om handlingen:
Samme dag som aktuar Edward Niema mister jobben i forsikringsselskapet, forteller hans kone at hun er alvorlig syk. Edward regner på sannsynligheten for at han får beholde henne noen år til, men etter bare noen uker er hun borte.
Da han oppsøker kirken for å avtale det praktiske rundt konens begravelse, oppdager han at alt allerede er tatt hånd om.
Den unge presten opplyser at Edward bare kan møte opp førstkommende lørdag. Det eneste han trenger å ta stilling til, er musikken – og slik møter han den livsglade organisten Arek, som alltid har en flaske vodka gjemt unna i den største orgelpipen.
Etter hvert blir det åpenbart for Edward at hans kone hadde hemmeligheter for ham, og han mottar et tilbud han ikke kan si nei til.

Dette er en lettlest liten bok, med korte kapitler og mange luftige avsnitt. Språk og handling bidrar til å gjøre den lett å lese, og mens jeg humrer og ler blir boken fort lest ferdig. Nå skal det sies at jeg sjelden synes morsomme bøker er morsom, men denne her passet meg midt i blinken.

Handlingen finner sted i Warszawa i den nære fortid som preges mer av telefonkiosker enn av mobiltelefoner. Edward Niema er en kontrollfreak som risikovurderer alt han foretar seg, og tar sjelden noen sjanser. Han har bodd i en liten leilighet med sin kone som nå er død, og levd et stille liv uten spenning og risiko. Når konen er død og han samtidig mister jobben i forsikringsselskapet han har jobbet i hele sitt voksne liv, blir det fryktelig stille rundt ham.
Det er når han finner en konvolutt merket "første konvolutt", i konens etterlatenskaper at ting begynner å skje. Etter mye om og menn overrasker han seg selv med å slå til på et tilbud som "er for godt til å være sant". Det er nå han får nyte godt av sin evne til å tenke taktisk, for å komme seg ut av knipen han blir satt i.

Historien er morsom på en litt underfundig måte, men den er også en skjønn historie om vennskap, tap og fristelser. Anbefales på det varmeste!

Forlag: Schibsted
Utgitt: 2014
Sider: 237
Kilde: Leseeksemplar

7 kommentarer:

 1. Jeg jkunne ikke vært mer enig! Flott bok jeg håper mange får øynene opp for!

  SvarSlett
 2. Denne boka vil jeg også lese! Jeg har lyst til å bli kjent med Edward :)

  SvarSlett
 3. Høres ut som 'good-reading' den der ja - fin omtale.

  SvarSlett
 4. Tittelen kunne ha nesten ha beskrevet meg haha. Fin omtale:)

  SvarSlett
 5. Flott omtale, Tine! :-) Jeg gleder meg til å ta fatt på denne når den bare blir ledig på ebokbib. Ha en fin fredag :-)

  SvarSlett
 6. Helt enig, dette er en overrsakende morsom bok. Jeg har anbefalt den til flere på biblioteket for den fortjener mange lesere. Fin omtale!

  SvarSlett