onsdag 3. september 2014

Cappelen Damm presenterte i kveld høstens bøker

Vi fikk verdens skjønneste nett med bøker oppi 
Litteraturhuset er stedet det skjer for tiden. I går hørte jeg Bernt Gran fortelle om boken sin, mens i dag var det Cappelen Damm som fylte auditoriet med bokhandleransatte. Jeg var heldig og fikk lov å menge meg med andre bokelskere i Bergen, og kunne meske meg med deilig fingermat, før Cecilie Nessheim og Beate Fosen Gaardbo fra Cappelen Damm satte igang. De hadde forberedt seg til fingerspissene, og i løpet av de tre timene som bokbadet varte fikk vi en variert og spenstig gjennomgang av høstens nyheter. Storskjermen var i bruk hele tiden, og vi fikk se filmsnutter og trailere, Hans Olav Lahlum og Jonas Gahr Støre fortalte om bøkene sine, og så var det selvfølgelig bilder av alle bøkene det ble fortalt om.

Gjennomgangen begynte med matbøker, hvor Mariangela di Fiori sin bok om italiensk mat, fristet veldig. Etterpå var det ungdommen sin tur, og vi fikk se en spennende trailer fra The Maze Runner som kommer på kino 19 september. Det er første boken I dødens labyrint, som er filmatisert, og bok nummer to Ildprøven, er i butikkene i oktober, så det er bare til å hive seg rundt.
Interessant var det å høre om James Freys Endgame. Førsteopplaget er trykket i 1 million eksemplarer og slippes 7 oktober i 30 land samtidig. Grunnen til dette er at det i boken er gjemt koder som leseren skal finne, og være med på en konkurranse om 1 million dollar i gull, som står utstilt i Las Vegas. Er ikke det en gulrot for å få ungdommen til å lese, vet ikke jeg.
Renate Nedregård har skrevet ungdomsboken Det er min tur nå. Hun er bergenser og stakk innom for å snakke om boken sin, og lese et utdrag.

Etter det fikk vi høre om bloggere som har gitt ut bok, historiske bøker, politiske bøker, krim, barnebøker, musikkbøker og norsk krim. Da kom selveste Chris Tvedt og konen Elisabeth Gulbrandsen på besøk for å fortelle om sin bok Djevelens barn som kommer ut om et par uker. Dette er tredje boken i serien om Edvard Matre og Victoria, og en slags avrunding av et hendelsesforløp som startet i den første boken Av jord er du kommet. Jeg har lest alle bøkene hans/deres, og gleder meg vilt til å lese denne.

Vi fikk også besøk av en trønder, Eivind Hofstad Evjemo fra Levanger, leste for oss fra boken sin Velkommen til oss, som også kommer ut nå i september. Jeg var heldig å fikk den i dag, så den skal leses snart.

Til slutt fikk vil servert jentenes egne favoritter. Beate hadde valgt Simon Stranger sin ungdomsroman De som ikke finnes, den har jeg lest og gitt en 6`er! Cecilies valg falt på tredje bok i Ken Follets trilogi. Boken er på nesten 1100 sider, men har du lest og likt Vinter over verden og Kjempenes fall, kvier du deg ikke for mursteiner som denne?
Høstens store utgivelse må vel sies å være Stoner, den har jeg lest og stiller meg sammen med de som anbefaler den varmt.

Her har jeg nevnt bare noen av de bøkene vi gikk gjennom i dag. Jeg har laget meg en liten ønskeliste for eget bruk, som består av både Roy Jacobsen sin novellesamling Si unnskyld, den nye Mamma Mø boken, Kepler (selvfølgelig) også har jeg lyst å lese den historiske boken om Knut Hamsun, Reisen til Hitler. Det høres nitrist ut, men etter å ha lest Hundreår med hodebry, og deretter På gjengrodde stier, føles det naturlig å lese Tore Rem sin bok.

Det må være utrolig nyttig for de som jobber i bokhandel å få en gjennomgang på denne måten. All ære til Cappelen Damm som i kveld drev opplysning i skjønn forening med underholdning. Det var veldig kjekt å være tilstede!

2 kommentarer:

  1. Oj, så trivelig! :) Glede rmeg til Chris Tvedts nye, og Stoner, som jeg har liggende på vent..:)

    SvarSlett
  2. Ja, slike møter er veldig nyttige for oss i bokhandel. Vi får møte kjekke forlagsfolk, og får smakebiter fra høstens utgivelser! Alltid gøy når de nye kataloger kommer, men det er enda kjekkere når vi får det presentert på bokmøter:-)
    Gleder meg til mange spennende bøker i høst:-)
    Lillian

    SvarSlett