torsdag 4. september 2014

Du skal lide av Frode Eie Larsen - lanseres i dag!

Du skal lide er forfatterens fjerde bok i serien om Jessica, Oskar og Eddi Stubb. Jeg har bare lest Jordtårer  tidligere, en spennende krim som ga meg lysten på mer. Du skal lide ble åpnet på Flesland, og lest på fly og tog helt til vi var fremme hos svigers.

Fra baksideteksten:
Comet Forlags stjerneforfatter, Tanber Thyve, våkner opp - ør og omtåket - på et fremmed hotellrom. Det siste han husker er forlagsfesten på Farris Bad i Larvik. VG Nett forteller at en bombe er gått av under festen, og at politiet leter etter ham. På mobilen venter én ulest melding. Tre ord, som rommer både trusler, løfter og hat: Du skal lide 
I kjølvannet av eksplosjonen på spahotellet, dukker snart det første drapsofferet opp. Eddi Stubb og kollegene hans ved Larvik Politistasjon leter forgjeves etter den savnede forfatteren. Alt peker mot Tanber Thyve, men noen ganger må man se forbi det åpenbare for å finne løsningene. 

Lag for lag avdekkes, og da likene fra en tretten år gammel drapsetterforskning blir funnet, tar saken en helt ny vending. Historien og motivet bak ugjerningene, skjuler en grusom tragedie...

Du skal lide begynner akkurat sånn som jeg liker at krim skal begynne, med et smell og full action fra første side. Her er det ingen lange innledninger eller forklaringer som skal danne grunnlag for det som skal skje senere, her bare skjer det! Noen karakterer kjenner vi fra før mens andre får kjøtt på beina etterhvert.
Siden det er en bombe det er snakk om, så dukker selvfølgelig PST opp, men den drevne politimannen Eddi Stubb og hans kollega Kari tar involveringen med knusende ro. At de ikke har det overordnede ansvaret gjør at de får ro til å tenke seg om, og det setter dem på sporet av hvor den forsvunne forfatteren kan ha tatt veien. Vi følger også ham, Tanber Thyve som har gitt ut en bestselger for noen år siden, men som nå sliter med salgstall og videre skriving. Marerittet innhenter ham etter det store smellet, når han våkner opp, uten på et ukjent hotellrom i Berlin.

Jessica og Oskar er et umake par. Oskar er journalist og Jessica er dataprogramerer av det slaget som ikke gir seg før hun har funnet ut av det hun holder på med. Eddi Stubb har benyttet seg av hennes formidable evne til å finne svar tidligere, og da drypper det gjerne litt informasjon på journalistmannen hennes også. Forfatteren har klart å sette disse to i et forhold til politimannen som på meg virker troverdig. Jeg liker dem godt, og holdt pusten flere ganger under lesingen når disse to var inne i bildet.

Teksten består av hyppige små avsnitt, med forskjellige stemmer. Forfatteren og Eddi og hans etterforsking er selvfølgelig inne ofte, men vi hører også fra gjerningsmannen og andre karakterer i historien. Måten det er skrevet på gir en forrykende driv, og det blir nær sagt umulig å legge ned boken. Handlingen forblir hele tiden oversiktlig og selv om stemmene skifter ofte, så henger jeg med i svingene. Morderens identitet avsløres etterhvert, men motivene hans for ugjerningen holdes skjult lenge. I disse motivene avdekkes en bakgrunnshistorie som får sine siste tråder nøstet opp helt mot slutten. Jeg synes forfatteren er flink til å gi leseren litt underveis, han venter ikke helt til slutten med å avsløre morderen, men lar oss gruble og fundere og få et par små "aha`er" underveis. Genialt!

Krimserien til Frode Eie Larsen består av fire frittstående bøker, som gjerne må leses i rekkefølge, men du kan problemfritt hoppe rett inn i serien med Du kan lide eller kanskje den forrige Jordtårer. Som blogger kan en fort dumme seg ut om en sammenligner en mindre kjent forfatter med en av de virkelig store, så det skal jeg la være med, (selv om jeg har veldig lyst...) men er du glad i god krim, vil jeg oppfordre deg på det sterkeste, til å ta en titt på Du skal lide, du kommer ikke til å angre!

Forlag: Liv forlag
Lanseringsdato: 4 september 2014
Sider: 325
Kilde: Leseeksemplar

4 kommentarer:

 1. Takk for godt tips og bra innlegg! Kjenner ikke til forfatteren fra før, så her dukker det opp nye, gode krimforfattere hvert år. (Jeg ser fram til å lese tredje boka til Jan Erik Fjell, en forfatter jeg falt for.)

  SvarSlett
 2. Gleder meg til å lese denne, og skulle gjerne ha lest den til lanseringen i dag, men jeg må lese ferdig de jeg er i siget på nå. Gratulerer til Frode Eie Larsen!

  SvarSlett
 3. Har ikke lest noe av denne forfatteren, men må si jeg har sansen for tittelen:)

  SvarSlett
 4. Jeg er ca midt i boken :-) Jeg likte virkelig godt de tidligere bøkene til Larsen, så jeg gledet meg til denne .Og den skuffer virkelig ikke :-)

  SvarSlett