søndag 16. februar 2014

5:2-dietten av Elizabeth Lingjærde - en litt annerledes smakebit :)

Hva maten vi spiser gjør med kroppen vår finner jeg utrolig interessant. Selv har jeg etter 30 år med "selvforsking" svart belte i slanking. Jeg har aldri opplevd å være skikkelig feit eller skikkelig tynn, men har i alle år jobbet for å bli kvitt småplager og kilo. Jeg har gått systematisk til verks og lest masse: Blodsukkerdietten, Ketosedietten, Lavkarbodietten, Syre-/baseballansen, you name it! Noe jeg lærte utrolig mye av var et nettstudie som het Kostholdsveileder, og det var vel da jeg gikk fra å tro jeg viste mye om kosthold, til å vite at jeg vet "ingenting".

Faste har jeg gjort ved flere anledninger, så når jeg nå skulle sette meg inn i teoriene i den nye boken 5:2 dietten, så var det med en viss skepsis. Jeg synes nesten det er synd at de kaller det faste, når det ikke handler om faste i det hele tatt. Å spise helt vanlig 5 dager i uken, for å spise slankemat i 2 dager, minner mer om jojoslankingen jeg har holdt på med, enn en fornuftig diett.
Heldigvis satt jeg meg ned med boken og ble overrasket over at jeg faktisk begynte å like konseptet. Boken er lagt opp på en "norsk" måte, uten en bøtte med "personlige historier". Teorien er lagt frem på en enkel måte, som vi som er uten en doktorgrad kan forstå.Denne måten å spise på markedsføres som en diett for deg som ikke liker slankekurer. Dette er en livsstilsendring, som er ment for å vare, og den er lett å få til. Den legger ikke føringer på hva du skal spise, alt er "lov", i alle fall 5 dager i uken. De to "fastedagene", skal du spise 500 kalorier, og det er faktisk helt overkommelig. De to fastedagene kan du velge selv, så du slipper å slanke deg på dager hvor det blir krevd av deg at du skal spise. Bursdager, venninnemiddager og felleslunch på jobben legger du utenom fastedagene, og disse dagene skal du i teorien spise akkurat hva du lyster. Saken er vel den at når du begynner med dette vris ditt fokus litt, og du vil begrense deg også i de fem dagene du skal spise normalt.

Boken inneholder mange tankevekkere, som svar på spørsmålet Hvorfor spiser vi? Den egentlige grunnen, å gi kroppen tilstrekkelig næring kommer langt nede på listen, vi styres av følelser, klokken og tempo i livet vårt. Vi lærer kunsten å unngå fristelser, og noen av tipsene er så banale at jeg undrer meg over at jeg ikke har benyttet meg av disse før. Jeg leser også om andre helseeffekter enn en slank kropp, og når jeg ser at fasting har en gunstig effekt på betennelsestilstander i kroppen, nikker jeg anerkjennende. Hudbetennelsen jeg for noen uker siden spiste antibiotika for, uten at det ga seg, viser etter 4 dager med faste tegn til å dempe seg betraktelig.

Boken gir et lynkurs i GI mat og BMI for de som for første gang skal prøve seg på en livsstilsendring som dette. For oss som er gamle i gamet, er dette en kjempefin oppfrisker og god motivasjon til å ta fatt på en litt enklere omlegging av kosthold, som kanskje vil vare livet ut :)
Oppskriftene i denne boken er vakkert illustrert, så du får vann i munnen. De er enkle, med få ingredienser som du finner i dagligvarebutikken din. Jeg synes porsjonene er litt små, men det er vel en del av problemet for en som trenger å slanke seg.

For meg som er ihuga lavkarbofantast er det kun en kamel å svelge. Her måles energien i kalorier og forfatteren har mye mer angst for fett enn det jeg har. Jeg for min del kutter heller ut de farlige karbohydratene som tuller med blodsukkeret, enn fettet.
Dette er en bok som ikke blir plassert i bokhyllen, for ferdig med den blir en aldri. Jeg skal kose meg med oppskriftene, og gi 5:2 dietten en skikkelig test. Det betyr at 5 dager i uken skal jeg spise helt normalt. Det høres ut som det er for godt til å være sant, kan det være så enkelt?

Artemisia har en flott omtale av Kate Harrison sin bok med samme tittel, som også kommer ut i disse dager.

En liten smakebit fra de lekre oppskriftene viser hvor "geniale" de er:

Lune rødbeter med spinat og rødløk (250 kcal)
100 g kokt eller bakt rødbet
1 pose babyspinat
10 g valnøtter
1/2 ss olivenolje
1/2 rødløk
1 ss feta, pecorino eller parmesan
eller 50 g cottage cheese

Vask og kok rødbetene i lettsaltet vann, ca 45 minutter. Skyll i kaldt vann og skrell før du skjærer i små terninger. Stek i mellomtiden tynne skiver av rødløk i en stekepanne. Ha i spinaten til den faller sammen og bland med rødbetene. Dryss over ost og grovhakkede nøtter. 

Forlag: Kagge
Utgitt: 2014
Sider: 160
Kilde: Leseeksemplar

18 kommentarer:

 1. Jag vet många som använder sig av den här metoden och de säger att den fungerar. I alla fall så verkar den vara mer förståndig än många andra dieter.

  SvarSlett
 2. Her er du inne på et aktuelt og diskuterbart tema. Jeg tror hver og en må finne det som passer for seg selv. Vi er jo ulike. Selv har jeg aldri prøvd noen diett. Lykke til!! Oppskriften så god ut! ;)
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 3. Har ikke testet ut dette, men har funnet ut at å prøve å leve på et karbo redusert kosthold kan funke for meg

  SvarSlett
 4. Jeg sliter med å komme i gang igjen med lavkarbokostholdet men kanskje dette kunne vært noe for meg i stedet? Tusen takk for herlig smakebit:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er etter mange år på lavkarbo ihuga fan av dette kostholdet, men det siste året har det blitt fettrik kost med litt for mye karbohydrater attått. Det går jo ikke, men som deg så har jeg slitt med å komme meg inn på rett spor igjen. Setter igang med 5:2 i morgen da har jeg fastet i 6 dager, så det blir spennende å se om det kan bli denne dietten som redder meg, og lar meg komme inn i badebuksen igjen. På grunn av shoppestoppen er det min eneste mulighet til å se anstendig ut i sommer :)

   Slett
 5. Ja, det gäller verkligen att hitta rätta i djungeln av må bra koncept. För mig har Viktväktarna fungerat bäst. Men recept hämtar jag från alla möjliga håll. Ha en skön söndag.

  SvarSlett
 6. Virker sikkert negativt, og boken kan nok gi noen tips, men jeg er skeptisk. I tidligere tider har jeg kjøpt og lest så mange slike bøker at jeg kunne sikkert blitt professor på tema. For ikke snakke om penger jeg brukte på helsekost etter tips i diverse ukelblader. Det er det helt slutt med. Jeg gremmes over alle pengene jeg brukte.

  SvarSlett
 7. Hoppas den här metoden funkar för dig :)

  SvarSlett
 8. Har funderat på att testa den här metoden! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 9. Oppskriften hørtes fantastisk ut! Blir nok kveldsen her i huset en av de neste dagene! :)

  SvarSlett
 10. Jeg har fått med meg denne dietten, men trodde at den var ment å vare en viss periode og syntes det var underlig at det ikke spiller noen rolle hva man spiser for da vil man gå opp i vekt igjen etterpå. Men det er altså en livsstil-endring, det er bra! Lykke til, håper dette vil få deg på rett spor igjen :)

  SvarSlett
 11. Det är verkligen en djungel av metoder. Jag har testa Viktväktarna och det funkade för mig. Hoppas att den här metoden funkar för dig. :)

  SvarSlett
 12. Jeg er helt enig i at jeg ville kuttet ut karbohydratene som påvirker blodsukkeret så mye enn fett. Her går det i lavkarbo, eller en variant som mannen min kaller grovkarbo. (Alle karbohydrater skal være lange og grove). Mannen min driver med kosthold og er engasjert i folks slanking, så jeg gjør bare som jeg blir fortalt :-D Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 13. Den här metoden verkar ju väldigt populär. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 14. Flott omtale Tine! Jeg har så vidt startet på denne, siden jeg har hatt så mye annet å lese/gjøre i helga. Jeg har aldri brydd meg om slanking inntil for et par år siden-- Gikk da på Roedekurs og gikk ned åtte kilo, men en del av dem la jeg på meg igjen i fjor.. da jeg slarket med kaloriinntaket pga store endringer i jobb, flytting, reising etc.. Tenker at 5:2 kan være et alternativ verdt å prøve.. Cluet her er jo at man ikke trenger å kjøpe noe ekstra, men ha det kostholdet man er vant til, og kun "faste" to dager i uka. Så da trenger man ikke gå på lavkaloridiett feks i fire måneder, som jeg gjorde på Roedekurset.. Så spørs det om jeg greier fastedagene.. Rødbeteoppskriften ser god ut. (jeg har forresten kjøpt noen ferdige supper med tanke på å faste tirsdag og torsdag til uka) Takk for linking.:)

  SvarSlett
 15. Håper det er ok at jeg har delt innlegget ditt på facebook! Her er lenka:
  https://www.facebook.com/anne.gaathaug

  Beste hilsen fra
  Anne Gaathaug

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er kjempe fornøyd med å følge 5-2 dietten. Dette er noe som funker og som jeg har kunnet leve med i vel 1,5 år. Er nå på vedlikehold og 6-1, som vil si at jeg kun faster en dag i uken. Målene er nådd og jeg er superfornøyd. Lykke til alle dere andre som ønsker å starte opp. Jeg besvarer gjerne spørsmål og hjelper til dersom noen ønsker det.

   Slett