søndag 19. januar 2014

Sanger til Willow Frost - en fantastisk andrebok av Jamie Ford

Leste du Jamie Ford sin forrige roman "Hotellet på hjørnet av bitter og søtt", vet du hvilken type roman vi snakker om i "Sanger til Willow Frost". Jeg er veldig glad for at forfatteren innfrir, for jeg likte den første godt, og denne her enda bedre.
Lørdag 1 februar har jeg meldt meg på et møte med forfatteren, og det ser jeg virkelig frem til.

Seattle, 1934: Tolv år gamle, kinesisk-amerikanske William Eng har bodd på barnehjemmet Sacred Heart siden moren ble båret bevisstløs ut av den trange leiligheten deres fem år tidligere. På septemberdagen som barnehjemmet har bestemt skal være alle gutters bursdag, blir William og de andre tatt med på kino. Da bildene av en orientalsk sangerinne glir over lerretet, får William hjertet i halsen: Tross hennes glamorøse ytre er William overbevist om at filmstjernen Willow Frost er moren hans.
Bestemt på å finne Willow og bevise at moren er i live, rømmer William fra Sacret Heart sammen med venninnen Charlotte. Mens de leter seg frem i Seattles nedslitte gater, blir de nødt til å konfrontere mysteriene rundt Williams fortid og hans forbindelse til den eksotiske filmstjernen.

I det William og Charlotte får bekreftet at Willow er hans mor, tar forfatteren oss med tilbake til 1921 og Liu Song sin historie. Hun er 17 år gammel, og bor i huset til sin syke mor og hennes nye mann. Hennes far og brødre er døde i spanskesyken, og moren ligger til sengs med en sykdom de ikke finner ut av. Når moren dør, går livet til Liu Song over fra kipt til mye verre. Stefaren viser seg å ha en mye mørkere side enn det hun var klar over, og tvinger henne til å slutte skolen og jobbe fulltid, hvor han får betalingen. Hun må i tillegg stelle hus for hans førstekone som plutselig dukker opp med masse familie på slep.
Liu Song forstår at hun er helt alene i verden, og må klare seg selv. Heldigvis har hun et ytre, menn snur seg etter på gaten, og en vidunderlig sangstemme.
Avstanden mellom de to historiene er alderen til William, så vi skjønner raskt at dette ikke egentlig er hans historie men morens. Livet var vanskelig for alle i årene før og etter det store krakket i 1929, men siden Liu Song i tillegg er kineser med sterke røtter, byr dette på ekstra utfordringer for henne.
Jamie Ford har ikke skrevet en "dameroman", men en historie full av sterke følelser med flotte beskrivelser av leveforholdene, sånn de kunne vært for unge kinesiske damer i tiden for den store depresjonen. Den er satt i en brytningstid, når folk gikk over fra å lytte til levende musikk og pianolaer, til radio, og fra stumfilm til moderne film. Han får frem levende stemningsbilder, fra denne tiden.
De gangene jeg tror han styrer rett inn i en klisjè, svinger han behendig utenom, og jeg sitter og puster lettet, og gledelig overrasket, ut.
Hun møter mye motgang, men heldigvis aner vi et håp mot slutten av boken. Måten han har flettet inn William sin historie på, med utfordringene han opplever på barnehjemmet, gjør at historien får flere dimensjoner, og blir veldig lett å lese.

Smakebit: 
Liu Song ønsket fortvilet å få treffe sønnen, holde ham, ta ham med seg og flykte. Er det de eneste valgmulighetene jeg har? spurte hun og prøvde å stagge gråten. 
Overlat ansvaret for ham til Mr. Eng, bekreftet Mrs. Peterson, eller velg barnehjemmet. For min del går det ut på ett.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2013/på norsk 2014
Sider: 375
Kilde: Leseeksemplar
Terningkast: 5


Kjekt at omtalen min ble lagt merke til av forlaget :)
http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Romaner-og-noveller/Sanger-til-Willow-Frost

19 kommentarer:

 1. Takk for boktips og smakebit!
  Denne vil jeg se nærmere på... (Har heller ikke lest hans forrige bok.)
  God søndag! :)

  SvarSlett
 2. Det låter som en spännande och intressant bok. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Må få lest ferdig Hotellet på hjørnet av bitter og søt som jeg så vidt begynte på i desember, men som ble lagt på vent. Sanger Willow Frost står på leselisten :)

  SvarSlett
 4. Hotellet oå hjørnet bitter og søt synes jeg var en nydelig bok og jeg kommer helt sikkert til å lese denne også, Takk for smakebiten.

  SvarSlett
 5. Jeg likte veldig godt den forrige boken og når du sier at denne er enda bedre så blir jeg veldig nysgjerrig, ser virkelig frem til denne dumper ned i postkassen min. Ha en fin søndag :-)

  SvarSlett
 6. Jag läste hans förra bok och tyckte om den så den här vill jag definitivt läsa. På svenska har den inte kommit än. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Denne har jeg lurt på om jeg skal lese. Virker som en fin bok :)

  SvarSlett
 8. Jamie Ford har jeg ikke lest, men fikk lyst til det nå som du skriver så fint om denne boken. At den til og med er bedre enn den forrige er jo et pluss :)

  SvarSlett
 9. Tyckte att Hotellet i hörnet av bitter och ljuv var väldigt så söt, så det är inte omöjligt att den här också slinker ner :)

  SvarSlett
 10. Jeg elsket Hotellet på hjørnet av bitter og søt så jeg har veldig lyst til å lese denne. Hvis denne er enda bedre må den jo være helt fantastisk :)

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten och ett fint boktips.

  SvarSlett
 12. Flott smakebit, Tine! Jeg har boka liggende, men skal vente med å lese den til jeg har vært ute og reist. (Da tar jeg med paperbacks)

  SvarSlett
 13. Så bra du skriver at denne er enda bedre. Jeg har den stående i hylla men har vært litt redd for å begynne på den i tilfelle den skulle være en skuffelse :-) Jeg likte virkelig godt Hotellet på hjørnet av bitter og søt. Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 14. En stark smakebit!

  Och så undrar jag om du har någon länk till filmen baserad på "Familjen Bliss magiska bageri". Du skrev på min blogg att det hade kommit ut en sådan, men jag hittar den inte via google.

  SvarSlett
 15. Jeg har bedt pent om dene, og håper den dumper ned snart .. Jeg skal på bokbad med forfatteren neste uke også.:)(eller var det uka etter? )

  SvarSlett
 16. Tack för en intressant smakbit och boktips! :)

  SvarSlett
 17. Jeg har ikke lest noen av Jamie Fords bøker, men det er jeg jo nødt til, det skjønner jeg nå! Takk for smakebiten

  SvarSlett
 18. Jeg har også fundert å melde meg på forfattermøte med ham i Stavanger, men så var det å få lest boken først da - angrer jo litt nå på at jeg ikke skaffet meg den her forleden dag ... For dette hørtes mer spennende ut en jeg hadde tenkt meg! Kos deg med boka, og enda mer på forfattermøte :-)

  SvarSlett
 19. Oi, ser han kommer hit til byen også, kanskje jeg må få lest denne og dratt på bokbad. Spennende! Takk for tipset!

  SvarSlett