tirsdag 7. januar 2014

Presteskapet av Sonja Holterman

Presteskapet er Sonja Holterman sin debutbok, og siden hun i mars kommer med bok nummer to ville jeg skynde meg å lese denne først. Frostgraven kommer ut i begynnelsen av mars, men siden dette er en serie, fortet jeg meg å lese den første først. 

Likestillingsombudet i Norge blir brent ihjel i sitt eget hjem. En nidstang er reist i hagen, og en bok om en grusom hekseprosess fra middelalderen ligger i postkassen.
Like etterpå bortføres en kvinne og druknes etter et middelaldersk ritual. Og det stopper ikke der. Flere kvinner forsvinner i Oslo. Krimjournalist Ira Torgrimsson dekker sakene og finner snart en sammenheng mellom det rituelle drapet i Oslo og heksebrenningene på 1600-tallet.
Men hva er motivet etter så mange år, og hvem er med i grupperingen som blir kalt Presteskapet? Presteskapet må stanses før flere liv går tapt – og saken blir mer og mer personlig for Ira, som også kjemper for omsorgsretten til stebarnet sitt.


Hovedpersonen Ira er en tøff jente. Hun bor alene og har ikke barn, men holder på å søke om foreldreretten til 12 år gamle Kevin som var barnet til en hun har vært sammen med.
I tillegg er hun venn  med en narkoman uteligger.
Ira er ingen velstelt jåle, eneste sminken hun eier er en lipgloss hun fikk av Kevin til bursdagen. Når historien starter er hun på vei på høstferie med Kevin, men Lars, uteliggeren ringer og tipser om noe han har blitt presset til å gjøre om natten. Etter å ha fulgt Lars til politistasjonen, er hun litt sent ute for å hente Kevin, og han har pøst i seg masse epilepsitabletter og ligger i koma på Ullevål Sykehus. Ferien blir utsatt og Ira blir allikevel igjen i Oslo, og dekker saken.
I en parallellhistorie er vi i Bergen på 1600-tallet og møter Johanne, som opplever at venninnen blir brent på bålet. Hun flykter til Stavanger og gifter seg der, men ryktene om henne når henne også der.
Flere og flere personer og bihistorier blir introdusert, og bygger ut handlingen på en oversiktlig og troverdig måte. Jeg syntes boken var spennende helt fra begynnelsen, men tok seg allikevel opp til uante høyder utover i boken.
Med så mange hint og små historier, skal det litt til å knytte alt sammen på slutten, men jeg syntes dette ble gjort på en troverdig måte. Ira er en "superhelt", og litt slingringsmonn må en jo gi i en så actionfylt thriller.
I begynnelsen av mars kommer andre boken til Holterman, Frostgraven, hvor vi møter igjen Ira - jeg gleder meg!

Forlag: Juritzen
Utgitt: 2012
Sider: 340
Kilde: Biblioteket
Terningkast: 5

En barnehjemsgutt forsvinner sporløst i dagens Oslo. En mann blir bundet til et tre og henrettet med et skudd i brystet. En tenåringsjente blir dopet, voldtatt og blir liggende i koma. Alt henger sammen, og når journalist Ira Torgrimsson undersøker et narkotikabeslag, begynner hun uvitende å nøste opp gamle hemmeligheter som ender i en kamp på liv og død.

Det er mange som er som meg, og ønsker å lese bøkene i rekkefølge, derfor tipser jeg om Presteskapet, sånn at dere er klar til Frostgraven i mars. Jeg har vært så heldig å fått boken tilsendt, men siden jeg har to biblioteksbøker på gang, må den vente til jeg er ferdig med disse.
Ønsker du flere boktips i dag, dukker det helt sikkert opp massevis på Beathesbokhylle i dag.


Har du lest Presteskapet allerede kanskje?

10 kommentarer:

 1. Denne vurderte jeg å kjøpe som e-bok før helga... Kanskje jeg burde gjøre nettopp det ;-)

  SvarSlett
 2. Her har du virkelig gitt meg tips om nye bøker jeg får lyst til å lese. Bør ha mer lesetid framover ser jeg! Det er en utfordring! Ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Denne hra jeg også på vent Tine-- har hatt lyst å lese den lenge, så det må vel bli snart. Kjøpte den på salg i fjor..

  SvarSlett
 4. Fikk tilsendt Frostgraven av forfatteren før jul og tenkte at jeg skulle lese den snart, men jeg har ikke den første boken så kanskje jeg skulle ventet litt, event få tak i den første og lese den først.

  SvarSlett
 5. Nok ein serie og forfattar som er ukjent for meg. "Vil gjerne lese"-lista vert lengre og lengre.

  SvarSlett
 6. Hekser og ritualer, høres fryktelig spennende ut! Står på venteliste på biblioteket på Presteskapet, gleder meg til den kommer i hus. Også gav du jo den en 5!! Nei nu sprekker jeg av forventning! Har også lyst å lese den før Frostgraven, som også høres utrolig spennende ut. Enda den samtidig høres helt fryktelig ut å lese. Er så klar for litt krim nå i tussemørke:)

  SvarSlett
 7. Høres veldig spennende ut. Denne må noteres ned

  SvarSlett
 8. "Presteskapet" har jeg lest VELDIG mange ganger - jeg var nemlig konsulent på den;) Så kjekt å høre at du likte den!

  SvarSlett
 9. Denne traff meg midt i hjertet! Tror jeg rett og slett må lage meg en liste over bøker jeg vil lese for nå har jeg mistet oversikten! ;-) Så glad jeg snublet over bloggen din ved søk på fjell i Hardanger! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, sant den er bra. Har så vidt begynt på Frostgraven, og den starter veldig bra. Kjekt at noen av de gamle blogginnleggene kan komme til nytte :)

   Slett