fredag 24. januar 2014

Mord i august av Maria Lang

Maria Lang var en svensk forfatter. Hun var født i 1914 og døde i 1991. Klikker du på navnet hennes får du opp bibliografien hennes, og det er en imponerende liste med titler du da får se. 43 kriminalromaner, hvor kriminalkommissær Christer Wiik løser mysterier i alle sammen.

Puck Bure har fått låne sin tante Otties hytte i Roslagen, men det hviler en forbannelse over oppholdet helt fra begynnelsen av. Tante Ottie har advart Puck om naboene, og da Puck møter dem, forstår hun hvorfor. Den styrtrike Adèle Renman regjerer hensynsløst over sin familie, og raseriet ulmer overalt. For et ormebol!
Men det er ikke før under krepselaget at Puck innser at en morder skjuler seg i de vakre omgivelsene ...

Utgitt første gang i Sverige: 1956
Utgitt første gang i Norge: 1982
Min utgave utgitt: 2014 på Silke forlag

Mitt første, og eneste tidligere møte med Puck og Christer Wiik, var i den første boken om dem En morder lyver ikke alene. Derfor var det gøy å ta opp tråden, etter å ha hoppet over seks titler. Tviler på at jeg leser alle bøkene, men jeg vil gjerne lese noen mot slutten av serien. 43 bøker er jo en anseelig bunke bøker, og en skatt for dere som liker å lese serier.

I "Mord i august" tar Puck med seg sin lille baby og barnepiken Meta og reiser på hytten til tante Ottie, for å være der i tre uker, mens hun er i Spania. Allerede de første dagene blir de kjent med alle naboene, og skumle ting begynner å skje. Noen banker på vinduet om natten, og et uthult kålhode med lys i, skremmer vettet av dem om natten. Til helgen kommer Puck`s mann på helgebesøk, og de deltar i det fatale krepselaget.
Til alt hell har de kriminalkommissær Christer Wiik i sin nære omgangskrets, og han bestemmer på stående fot for å tilbringe en uke av ferien sin i hytta sammen med Puck, for å finne ut av hva som har skjedd.
Det er ikke gjort i en fart å finne ut hvem som drepte Adèle Renman, for hun hadde nok av fiender, og mange som ville tjene på hennes død. Christer Wiik skuffer ikke, og som all god "lukket rom krim" blir de anklagede samlet i et rom, før kriminalkommissæren går gjennom saken, og peker ut morderen.

Dette er lett lesning, og vips på noen timer så er boken unnagjort. Den krevde lite av meg som leser, og jeg lente meg behagelig tilbake og nøt å bli underholdt. Jeg følte at jeg har lest dette før, siden bøker i denne sjangeren er bygget opp rundt samme lest, men med det i tankene så greide jeg å skyve vekk tanken på klisjèer og at det føltes merkelig kjent. Boken var spennende, jeg satt oppe over vanlig leggetid, for å få med meg hvem morderen var.

Bakpå boken som Silke gir ut i disse dager kan jeg lese at seks av bøkene til Lange har blitt filmatisert, og skal vises som serie på TV 2 i løpet av 2014.

Beathe, fra Beathes bokhylle står sitert øverst på mitt eksemplar, 
og her kan du se omtalen hennes hvis du vil. 

6 kommentarer:

 1. Dette blir vel kanskje litt for rolig krim for deg. Jeg fant 3 av DVD på Rema 1000 for en tid tilbake, og de kastet jeg meg over med det samme, i neste uke kommer de andre 3 ut, gleder meg veldig til å se de :-)

  SvarSlett
 2. Jeg har enda ikke lest ei eneste ei av disse bøkene, men jeg har jo fått et par av dem, så plutselig en dag blir det lesemaraton ;o)
  Ser du leser Vaffelhjerte" av Maria Parr- glede meg til å se hva du synes om den, men ettersom jeg har lest "Tonje Glimmerdal" tviler jeg på at det går an å IKKE like bøkene fra den kanten!
  Håper du får ei feiende flott helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er atter en gang veldig begeistret, Vaffelhjarte var utrolig skjønn. Liten smakebit og litt omtale kommer på søndag :)

   Slett
 3. Jeg har fått så sansen for Maria Lang. Bøkene hennes minner meg om Agathe Chrissie's sine og de er jeg også veldig glad i. Så jeg ser frem til de kommer på TV :-)

  SvarSlett
 4. Jeg er også ferdig med denne, jeg elsker denne serien. Lett underholdning, ferdig på et blunk. Jeg tror kluet med disse bøkene er å ikke lese de rett etter hverandre. En eller to i året er sånn akkurat passe!

  SvarSlett