tirsdag 28. januar 2014

Gapestokk av Monika N. Yndestad - Endelig er den her!!

Mandag etter jobb forserte jeg rush-kaoset på Danmarksplass og kjørte opp til VigmostadBjørke for å hente mitt eksemplar av Gapestokk som kom inn på gulvet til forlaget rett før helgen. Jeg fikk bare lest prologen før jeg måtte en tur på jobb igjen, men når jeg kom hjem en time senere, var det rett i badekaret, med Gapestokk i hånden. For å si det sånn, vannet ble kaldt før jeg fikk revet meg løs fra boken og kommet meg opp.

For sitt livs vanskeligste sak, en sak om bussulykken og konsekvensene av fyllekjøring, mottar Alice Bratt og Hassan Mouri den prestisjetunge presseprisen Gullparaplyen. Noen timer etter utdelingen blir Alice funnet overstadig beruset i sin egen bil, som har kjørt av veien. Selv husker hun ingenting av hva som har hendt. Neste dag henges hun ut med fete typer i alle medier, selv i sin egen avis: «DU AV ALLE». 

Alice tvinges ut på en indre og ytre reise til et gjemmested, der hun må lære å stole på seg selv igjen. I Bergen lurer alle på hvor Alice er, og om hun er i live. Kollegaene Hassan og Jørgen begynner så smått å nøste i det som har hendt. Så dukker plutselig liket av en annen prisvinner opp. 

Omtale uten spoilers!

Jeg har ofte lange leseøkter, men det er sjelden lesingen går utover nattesøvnen. Denne boken var umulig å legge fra seg, og selv om spenningen startet på topp, så gikk det bare oppover. Med fare for å bli tatt for å være uhyre useriøs, må jeg si at det skal bli vanskelig å toppe dette! Har jeg virkelig lest årets beste krim, så tidlig på året?
Hele historien henger sammen, den er så troverdig at de få gangene sannsynlighetstrollet begynte å mumle litt, så var det ikke vanskelig å overhøre ham. Her er ingen dvelende handling og beskrivelser av dype følelser og vakker natur, vi stormer videre fra topp til topp, og mister nesten pusten.
Jeg digger at hun ikke slår over på engelsk, selv om personene snakker engelsk. Vi får kun veldig moderat henvisning til saken i forrige bok (applaus). Boken er dagsaktuell, med ombyggingen i BA hvor malingen knapt har tørket, som en del av bakbildet. Forfatteren er ikke nådig i sin beskrivelse av sin tidligere arbeidsgiver (BA).
Selv om mye av handlingen er lagt til sørsiden av Bergen, er vi til og med en tur på badeplassen Vollane i Åsane, (vidunderlig). Vi er til og med innom min favoritt bokkafè.
Å lese fra sitt eget hjemsted gir en egen snert til historien, det er lett å se for seg avstander og bygninger og en trenger ikke mange ordene med forklaring før et krystallklart bilde viser seg på netthinnen.
Løsningen ligger ikke oppi dagen i denne historien, men den vaker så langt oppe at det var til tider irriterende (på en gøy måte) at jeg ikke så den. Da vi mot slutten fikk det i rene ord, kunne jeg ikke si "jeg viste det" til meg selv. Alice er med gjennom hele boken, men det er ikke hun som er den gravende journalisten denne gangen. Jeg håper selvfølgelig at hun kommer sterkt tilbake.

Som du sikkert har skjønt etterhvert er denne leseren meget begeistret for hva Monika Yndestad har fått til med i andre krim.


Se gjerne min omtale av lanseringen onsdag 29 januar


Utgitt: Januar 2014
Sider 398
Kilde: Leseeksemplar
Terningkast: 6

6 kommentarer:

 1. Mmm, takk for tipset, når vannet blir kaldt da vet en at det er spennende! Og btw - veldig misunnelig på at du har tilgang til badekar, noe så deilig!

  SvarSlett
 2. Begynte på denne i går kveld og leste frem til øynene bare datt igjen, det er en fare for at denne bare MÅ leses før jeg plukker opp igjen de andre jeg skal lese ferdig. Jeg merket meg med det samme at dette ble en bok som var vanskelig å legge til side.

  SvarSlett
 3. Hm..., jeg skal også lese denne. Har ikke fått den enda, men jeg gleder meg til å lese den merker jeg etter din fine omtale.

  SvarSlett
 4. Jeg leste den første og var litt ambivalent. Hvordan synes du denne er i forhold?
  (later som jeg ikke så det med årets beste -)).

  SvarSlett
  Svar
  1. Skrivestilen er den samme, men Jentene fra balletten var mer creepy. Gapestokk slo kraftig an hos meg, på tross av skyhøye forventninger. Prioriterte med hard hånd mandag og tirsdag og fikk lest boken i noen få lange leseøkter, sånt kan jeg like, og da blir jo boken bra også :)

   Slett
 5. Jeg tror dere bergensere får ekstra mye ut av denne da dere kjenner igjen omgivelsene som du sier, og BA , som jeg får når jeg leser Jørgen Brekkes krim, (som jeg trodde var en fiktiv avis, ikke den hun jobbet i- så nå får jeg enda mer ved til min hypotese ang forfatterens tidligere arbeidsted som jeg fikk da jeg leste slutten av boka ) Jeg likte boka, men jeg synes ikke det var en bok jeg ikke greide å legge fra meg.. har holdt på med den siden mandag faktisk. Skriver en liten anmeldelse i kveld, hvis jeg ikke sovner fra det.;) God helg Tine!

  SvarSlett