søndag 12. januar 2014

Smakebit på søndag - jeg begynner å få grepet på Odinsbarn

Odinsbarn av Siri Pettersen er den første boken jeg leser i sjangeren fantasy, ja siden Ringenes Herre da, på 80-tallet en gang. Jeg droppet et lite hjertesukk på bloggen i går, og fikk noen flotte tilbakemeldinger. Takk folkens jeg følte meg oppbygget nok til å fortsette, så jeg leste meg gjennom lørdagskvelden. Boken trenger vel ikke noen videre introdusering, for "alle" har jo lest den. Til de uinnvidde kan jeg formidle forlagets lille tekst:

Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn - en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene...
Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene.

Forlag: Gyldendal
Sider: 614
Utgitt: 2013

Etter å ha strevd litt de første 200 sidene, satte jeg meg ned etter en lang fjelltur og en varm dusj, og jammen meg løsnet det ikke litt. Jeg var fremdeles avhengig av total tystnad rundt meg for å holde på konsentrasjonen, men jeg gledet meg mer over det jeg leste.
Å plukke ut smakebit er ikke noe vanskelig, for Siri Pettersen har et nydelig, malerisk språk og her er mye å velge i.

Rime løftet blikket og møtte hennes. Han så på henne med rå, naken sorg. Fellesskapet kom så uventet at hun tok seg til brystet for å holde ham ute, men han vant. Blikket hans var låst til hennes. Det brøt gjennom flammene, og inn i hjertet. han halte sorgen ut av henne. Hirka kunne nesten høre ham snakke. Ikke om sorg, men om å overleve. 
...........................................................................................................................

Vel... Det endte med at jeg leverte inn boken igjen da jeg var passert 300 sider. Dette er ikke en kjedelig bok, men den kjedet meg. Kan skylde på at det er en ny og ukjent sjanger for meg, ikke vet jeg. Det har trøstet meg litt at der er flere som har strevd i begynnelsen.
Siden jeg skulle på biblioteket å hente bøker i dag, ble den med bort. Sånn kan det gå.
Gir den en 3`er, det er et terningkast som kun beskriver mine følelser rundt denne boken. 

20 kommentarer:

 1. Och denna finns fortfarande inte på svenska. Jag hoppas verkligen att den översätts, jag vill ju läsa den :)

  SvarSlett
 2. Hører mye om denne, og den kommer visst på film(?) Men avventer likevel å lese den, da så mye annet prioriteres. Ha en fin søndag i snø! Her i Bodø er det snøfritt, Siste dag her nå, så vender jeg nasen hjemover til Nordvestlandet.

  SvarSlett
 3. Så bra at det har løsnet litt, du skal se at du leser den ferdig i en fei. Her er det bare et tynt lag med snø, men litt mer vinterfølelse ble det. Ønsker deg en fin søndag,Tine:-)

  SvarSlett
 4. Å, jeg har denne i hylla, med innleveringsfrist om to uker! Takk for en fin og spennende smakebit, og påminnelse om at jeg må sette igang snart! :)

  SvarSlett
 5. Den här har jag sett på flera bokbloggar, man blir ju minst sagt nyfiken då! :)

  SvarSlett
 6. Så morsomt at det løsna! Kos deg med resten av boka- og resten av helga!

  SvarSlett
 7. Vill ha den här på svenska...

  SvarSlett
 8. Många som har bloggat om denna. Jag blir mer och mer lockad att läsa den. :)

  SvarSlett
 9. Jeg kom bare halvveis i denne før jeg måtte legge den fra meg. Men nå har jeg funnet den frem igjen og skal begynne fra begynnelsen igjen. Det har noe med omgivelsene dine/jobb/helse og å gjøre når en ikke helt klarer samle seg om en bok, så jeg tror det vil gå lettere nå.
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig godt å høre at det finnes et annet menneske som måtte prøve to ganger, det ser ut som alle andre elsker den. Du har sikkert rett, kanskje omstendighetene gjør at den ikke passet meg nå. Leverer inn, men prøver kanskje igjen :) (Og ja, jeg stoppet litt over halvveis.)

   Slett
 10. Här också kommit snö (Småländska Höglandet). Det är alltid intressant att ge sig på en ny genre. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 11. Så bra det ble bedre å lese etterhvert:) Du er ikke den eneste som ikke har lest den ennå, jeg henger kraftig etter, enda jeg må gå å titte på den imellom, for jeg gleder meg til å ta fatt på den. Venter bare på det rette øyeblikket:) Har alt for mye annet å tenke på for tiden, så jeg liker litt lett litteratur for tiden, Men ting begynner å komme i balanse igjen, så tiden for den er nok ikke så langt unna. Takk for smakebiten og ha en flott søndag videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Etter noen runder meg meg selv, la jeg fra meg boken. Jeg merket at jeg ikke interesserte meg for hva som kom til å skje på neste side, og med tanke på at dette er en serie så lokket der ikke en avklaring mot slutten heller. (Kunne ønske noen kunne si meg hva kolkagga er, med og uten stor bokstav.)

   Slett
 12. God søndag! Herlig med hvitt landskap. Håper det varer (kryss i taket).
  Har hørt mye positivt om denne boken, så interessant å høre dine tanker...
  Selv har jeg aldri klart å bli grepet av fantasy-sjangeren.

  SvarSlett
 13. Fin smakebit fra boken, Tine :)

  SvarSlett
 14. Ja den här dyker ju upp då och då på norska bloggar :-) Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 15. Den er meget bra og kos deg videre med lesingen:)

  SvarSlett
 16. Denne har jeg lest. En spennende bok, men husker det gikk litt trått med lesingen i begynnelsen

  SvarSlett
 17. Ok, ser du har lagt den fra deg. Like greit det når den ikke fenger.. Du har vel nok av andre bøker å ta fatt på.:)

  SvarSlett
 18. Eg er skeptisk og har førebels ingen lyst til å lesa denne boka. Føler meg liksom for gammal for denne sjangeren - men det er kanskje berre mine fordommar? Likar ikkje omslaget heller :(

  Eg avbraut forresten 'Ringenes herre' då eg prøvde meg på den for nokre år sidan. Orka ikkje meir enn 50-60 sider.

  SvarSlett