søndag 3. april 2022

Månedens 1001-bok er Sula av Toni Morrison

Toni Morrisons forfatterskap er preget av skildringer av den svarte befolkningens liv i Midtvesten. Hun debuterte som forfatter i 1970 med De blåeste øyne, og Sula er hennes andre roman. Da hun døde i 2019 hadde hun utgitt elleve romaner, og fem av disse har greid å sjarmere seg inn i alle bokelskeres bibel 1001 bøker du må lese før du dør - det er sterkt! Hun mottok Nobelprisen i litteratur i 1993. Marsutfordringen i Elidas lesesirkel er "Forfatter fra Amerika".

Forlaget om handlingen: 
Roman foregår i Ohio første halvdel av 1900-tallet, i den svarte bydelen Bottom. Her vokser ungjenta Sula opp i et pensjonat regjert av bestemoren, en matrone som etter sigende skal ha fått kappet av det ene beinet for å få utbetalt forsikringssummen.

Den fornuftige Nel blir Sulas bestevenninne. Men så skjer det: Under lek kaster Sula en gutt i vannet, og han kommer ikke opp igjen. Hemmeligheten forfølger de to venninnene også i voksen alder. Romanen er et gruppeportrett av forskjellige skjebner, og skildrer Sulas kamp for å overleve; en kamp mot fellesskapet og mot seg selv.


Forlag: Aschehoug
Utgitt: 1974/på norsk 1995
Sider: 161
Kilde: Biblioteket


Denne historien strekker seg fra 1919 og frem til 1965.Vi blir kjent med slekten til Sula før vi blir kjent med henne, og dette er viktig, for skal du forstå Sula må du vite litt om hva hun slekter på.

De to barna det handler om, vokser opp i utkanten av byen Medallion, i et nabolag som har vokst opp i fjellsiden over byen, men har fått navnet Bottom. Sula og bestevenninnen Nel er to særinger på skolen, og handlingen byr på flere rare innfall fra duoen. Jeg hadde glede av de overraskelsene romanen bød på underveis, så selv om det er fristende å røpe de saftigste detaljene, så gjør jeg det ikke. 

Historien beveger seg raskt fremover i tid. Jentene mister kontakten når Nel gifter seg med Jude, men ti år senere kommer Sula tilbake på besøk, svinsende inn i livene deres som en arrogant filmdiva, noe som skal komme til å få konsekvenser.

                        De trodde ikke at døden var tilfeldig - muligens livet, men døden var forutbestemt. De trodde ikke at naturen noensinne var i ubalanse - bare ubeleilig. Landeplager og tørke var like naturlig som våren. Hvis melk kunne skille seg, kunne det også regne vandretrost. Hensikten med det onde var å overleve det, og de besluttet (uten å vite det selv)  overleve tæring, hvite folk, oversvømmelser, hungersnød og uvitenhet. 


Jeg synes denne andreboken til Toni Morrison var fin å lese, ikke egentlig spennende eller særlig grensesprengende, men med fine skildringer av den svarte befolkningens utfordringer, pakket inn i historien om den sære Sula.

18 kommentarer:

 1. Jag tycker mycket om Morrison. Precis som du skriver händer det inte så mycket men det är en god beskrivning av deras liv. Tack för smakbit.

  SvarSlett
 2. inte läst denna, senast läste jag De andra av Toni Morrison, hennes intressanta föreläsningar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også lest De andre (og Jazz), har gitt alle tre bøkene jeg har lest av henne en 4`er på terningen :)

   Slett
 3. Jag har inte läst din bok. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 4. Jeg har bare lest Nåde av hennes bøker, hun skriver veldig bra. Takk for tips:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje jeg skal prøve meg på Nåde neste gang :)

   Slett
 5. Jag har läst flera av hennes böcker, och minns de som bra. Men den här har jag inte läst.

  SvarSlett
 6. Jag har läst flera av hennes böcker, den här med. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 7. Den här boken står oläst i min bokhylla, men andra romaner av Morrison har jag verkligen gillat. Tack för tipset!

  SvarSlett
 8. Har bare lest Elskede av henne, tror jeg, Lenge siden.
  IKke hørt om Sula.
  God søndag til deg Tine:) Nå skal jeg ut å gå, gjøre meg kjent, få tak i litt mat. 13 grader, litt vind og sol. Har tatt av longsen, men beholder dongerybuksa på;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du hørt om den nå :) Nyt uken, skulle bare mangle at longsen er av, regner med den ligger igjen hjemme også. Jeg har gått tur i sludd i dag, det er virkelig et typisk aprilvær vi har. God ferie!

   Slett
  2. Jepp.
   Nei, den hadde jeg på meg på flyet. Var kuldegrader da jeg dro og kaldt på flyet.
   Har sittet ute på kafe ved stranda nå, kald vind, kunne hatt den på..faktisk. Men godt å kjenne sola varme i ansiktet i alle fall:) Og glad jeg slipper snø og sludd som hjemme.
   Takk :)

   Slett
 9. Jag har läst denna, men det var länge sedan, redan 1982 så jag minns den inte, men gav den endast två stjärnor i betyg. Har läst andra böcker av Morrison som jag tycker mer om, framför allt romanen Hem som jag gav toppbetyg, även Jazz, -Kärlek, var fina romaner. Tack för smak

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har virkelig lest mye av henne, jeg har gitt alle titlene en 4`er på terningen. Takk for tips, skal velge meg Hjem neste gang :)

   Slett
 10. Tänkt läsa Morrison men det har inte blivit av än. Tack för påminnelsen och smakbiten.

  SvarSlett
 11. har läst Sula. men min bok har inte så vackert omslag som din. Älskade har jag läst nästan hela. tack för smakebit och påminnelse

  SvarSlett
 12. Toni Morrison ... for en forfatter. Hun skrev karakterer så godt synes jeg. Spennende, skakke og sære - og menneskelige. Kult at du leser Morrioson. Håper du leser flere av romanene hennes
  God søndagskveld :)

  SvarSlett
 13. Flott at du leser Toni Morrison! Bøkene hennes har rørt ved noe i meg, og jeg opplevde de jeg har lest som temmelig intense, selv om de ikke alltid var spennende. Det er noe med karakterene og atmosfæren.

  SvarSlett