søndag 10. februar 2019

Drapet på kommandanten Bok I - mer magi fra Haruki Murakami

70 års jubilanten Haruki Murakami fengsler meg igjen og igjen. Dette er hans fjortende roman, og som tittelen tilsier, kommer det flere bøker i denne miniserien. Boken kommer i salg 15 februar, og du kan virkelig glede deg!

Forlaget om boken:
En trettiseks år gammel portrettmaler blir dumpet av kona. Han flytter ut på dagen, og etter en tid ender han opp i et hus oppe i fjellene. Huset har tilhørt en berømt gammel maler. Snart begynner det å skje merkelige ting. På loftet finner han et uhyggelig maleri, «Drapet på kommandanten», laget av den tidligere eieren. Han kan ikke slippe tanken på det. Funnet av bildet setter i gang en rekke av surrealistiske hendelser. Her inngår overnaturlige fenomener som på typisk Murakami-vis fører historien i bisarre retninger. Den navnløse fortelleren er, som mange av Murakamis figurer, en ensom ung mann som leter etter en retning i livet og i kjærligheten.

Forlag: Pax
Utgitt: 2019
Sider: 408
Kilde: Leseeks

Drapet på kommandanten minner på en måte lite om Murakamis tidligere bøker, til det er handlingen for "rett frem" og forståelig. Men han har fremdeles et element av vage fornemmelser, mytiske innslag hvor grensen mellom det virkelige og det imaginære til tider er godt skjult.

Hovedpersonen vår er en mann med høy integritet og vilje til å føre det liv han selv ønsker. Han har i lang tid malt portretter, og har sin egen arbeidsmåte og stil, som er godt likt blant gallerienes kunder. Når vi blir kjent med ham har han bestemt seg for å slutte å male portretter, men når han bor i nihonga-mesteren Tomohiko Amadas hus, langt ute i ødemarken, så skjer det ting, som snur opp ned på livet hans.

 Når han blir tilbudt en ublu sum for å male et siste portrett, føler han seg som en pensjonert leiemorder som ikke får være i fred for mafiaen. Han takker ja, noe som fører ham ut på nye veier.

Det var meg bjellene ringlet for. Det hadde jeg skjønt. Og med mindre jeg foretok meg noe, ville de antakelig fortsette å ringle i all evighet. Hver bidige natt skulle jeg frarøves min fredelige søvn og våkne med kvelningsfornemmelser. 

I denne romanen blir vi kjent med omstruktureringen av de japanske kunstformene, som fant sted i begynnelsen av forrige århundre. Innen malerkunst, litteratur, musikk og filosofi ble det vestlige integrert på en måte som skulle ivareta det ikke-vestlige. Vi hører om shintoh-helligdommer, om statuer og jizofigurer, og alt dette lærer vi gjennom å følge den spennende historien som Murakami skriver frem.

Eksempel på nihonga-teknikk
Handlingen er bygget opp av flere lag, hvor kommandanten har flere viktige roller, også levendegjort som legemliggjøringen av en idè. Den rike velgjøreren som ga ham i oppdrag å male portrettet hans, blir etterhvert en venn og medsammensvoren, og fortellerstemmen blir igjen forført til å utføre et oppdrag for ham. Hvem er denne mannen? og hva skjedde med kunstneren som eier huset han bor i, da han var i Østerrike på slutten av 30-tallet?

Haruki Murakami leverer igjen varene, har du lest noe han har skrevet før og likt det, kommer du til å elske Drapet på kommandanten. Jeg gleder meg til fortsettelsen, håper forlaget ikke  venter et helt år med å gi den ut☺

22 kommentarer:

 1. Der hadde du lest den allerede, ja.Fikk beskjed av forlaget at boken ikke var kommet ennå men godt å se at det er forskjell på folk :-) Har ikke lest så veldig mye av ham men litt, og denne virket veldig interessant så jeg ser frem til å lese den en eller annen gang. Nå håper jeg at du koser deg med Atwood sin bok, jeg holder på å skrive om den nå.. Ha en fin søndag og morsdag, Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk en pdf, så jeg har fått tjuvstartet litt :) sperrefristen var i dag, så nå greide jeg ikke å holde på denne gledelige nyheten lenger. Startet på Penelopiaden i morges, og skal fortsette nå etter å ha laget to kaker til mamma-besøket :) Kos deg med skrivingen og med morsdagen :)

   Slett
 2. Har lest bare en bok av Murakami, så jeg bør vel lese mer. Men med mange andre bøker som frister, blir han ikke prioritert. Ha en fin søndag, Tine, med besøk og kaker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du bare lest en bok av ham, så har du truffet på en som ikke fenget, det var synd :)

   Slett
 3. Denne har jeg ventet på. Blir nok lest sånn smårningom.:)

  SvarSlett
 4. Åh, den vill jag läsa. Har bara läst en av Murakami, den om fågeln som vrider upp världen, som var väldigt märklig, men bra.

  SvarSlett
 5. Denna är jag nyfiken på, tack för smakbiten.

  SvarSlett
 6. Denne gler eg meg til! Murakami er ein av yndlingsforfattarane mine!

  SvarSlett
 7. Honom känner jag förstås igen, det lät rätt invecklat med denna berättelse. Ska kolla vidare, tack för smakbit!

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Det är ju så många som tycker om hans böcker. Jag har läst en av honom och eftersom jag inte gillade den så har det inte blivit fler. Men det är ju svårt att veta om det var rättvisande...

  SvarSlett
 9. Tack för smakbiten! Såg boken i bokhandeln härom dagen. Gillar Murakami.

  SvarSlett
 10. Jeg har lest to eller tre bøker av Murakami og liker de. Er usikker på jeg noen gang kommer til å lese denne, men likte godt din entusiastiske omtale Tine :)

  SvarSlett
 11. Jag har läst många av hans böcker för några år sedan men sen kom jag av mig av någon anledning. Fast jag har några olästa kvar i hyllan så jag kanske kommer igång igen. Fågeln var min favorit!

  SvarSlett
 12. Har inte läst något av Murakami men länge tänkt testa, kanske den här? Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 13. har läst Kafka på stranden och den älskade jag. snyggt omslag

  SvarSlett
 14. Ååå jaaa, denne skal jeg lese! Skummet bare lett gjennom omtalen din, for jeg liker at Murakami er "ferskvare" i hodet. Så imidlertid du likte boka svært godt, så det lover bra! Jeg skal på Barnes & Noble senere i uka, og den står nå på handlelista. Murakami får lov å stå i hyllene mine nemlig ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt å høre, liker at vi er mange fans som tripper etter å lese hans nye bok :)

   Slett
 15. Jeg har lagt denne inn på ønskelisten på biblioteket! Så kjekt at du likte den for jeg leste en litt mellomfornøyd omtale tidligere. Jeg virkelig digger Murakami så denne gleder jeg meg til!Fin omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja, denne var helt i min gate. Han har funnet en fin balanse mellom det "underlige" og en handling man kan forholde seg til :) Gled deg!

   Slett