tirsdag 22. oktober 2013

Tre nye barnebøker - på nynorsk

Å lese på nynorsk har vært en utfordring for meg, men jeg gir meg ikke og har nå fått tre søte barnebøker fra Samlaget, som jeg hadde med meg i barnehagen i dag. Gjett om disse slo an! Barna jeg leste for i dag er mellom 3 og 5 år, og selv om de satt som sild i tønne rundt meg, var de helt med hele tiden.

Mari og Magnus får katt av Lillegraven og Landsem
Boken er på 32 sider, med nydelige bilder på hver side og 2-3 linjer tekst under hvert bilde. Det var lett og intuitivt å lese, og bildene innbød til samtale og undring.
Denne boken leste jeg faktisk tre ganger på rappen i morges, fordi barn kom til hele tiden. Det ble til slutt trangt om saligheten i sofaen, for ingen barn gikk vekk, selv om noen var på sin tredje "høring".
Unni og Gunni gjer det fint av Anna R. Folkestad
Denne boken er også på 32 sider, med bilder på hver side og ofte bare en linje tekst. Tegningene er enkle og teksten gjør det lett for den voksne som leser å tegne og fortelle. Motsetninger er den røde tråden, tung/lett, myk/hard etc. men her er mye humor. Ekstra morsomt ble det på vår avdeling, hvor en av de voksne heter Gunni.

Mopp og Mikko elskar kjøretøy av Kari Stai
Denne boken har 14 tykke pappsider med fargerike bilder. Den voksne kan snike inn masse god trening i farger, størrelser og over/under, liten/stor. Da jeg sa til gjengen min at denne boken ville jeg ta med meg inn på småbarnsavdelingen, utbrøt de "nei" i kor.
De syntes den var kjempegøy, selv om jeg hadde sagt at det er en "babybok".Jeg er utrolig privilegert som daglig får oppleve små barns leseglede. Barna vet jeg er glad i å lese, og at det sjeldent er nei i min munn, når noen vil bli lest for. Tusen takk til Samlaget som gjør det lett for meg å introdusere nynorske bøker i barnehagen :)

2 kommentarer:

  1. Jeg blir så glad så glad når voksne leser på NYNORSK til barna! Super innsats, Tine :)

    SvarSlett
  2. Er så enig med Ellikken! Flott å kunne lese til barn, og ekstra fint med nynorsk. Barn er så takknemlige for å bli lest til, jeg elsker å lese for de små barnebarna.

    SvarSlett