onsdag 30. oktober 2013

Fallteknikk av Inga H. Sætre - en utfordring

Vinneren av Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2013 gikk til den finske boken Karikko. Gratulerer til forfatterne!! Jeg har lest de to norske nominerte i denne klassen.

Tegneserier har aldri vært min greie. Tror ikke jeg har lest tegneserier siden Donald i barndommen. Har skjønt at denne sjangeren har utviklet seg til å bli noe mye mer enn Donaldnivå, og nå kommer også romaner ut som tegneserier. Ungdomsbøker er heller ikke det jeg leser mest av, siden jeg er forbi min første ungdom, så dette blir en fin utfordring.

Fallteknikk var nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris, som en av to bøker fra Norge. Det var 14 nominerte bøker totalt fra de nordiske landene. Tidligere har forfatteren mottatt Brageprisen for boken, og hun har mottatt Kulturdepartementets pris for beste tegneserie, begge disse i 2011.

Jeg ble overrasket da jeg hentet boken og så at den var ganske stor. Men, det tok meg 30 minutter å lese den, så skinnet bedrar. Som seg hør og bør i en tegneserie så var det et veldig muntlig språk, mye liksom og ass og sånne ord. Handlingen var også veldig "fjortis", (hva hadde jeg trodd...) jeg hadde følelsen av å sitte på bussen og overhøre samtalen til to naive ungdommer bak meg.
Fallteknikk handler om unge Rakel som flytter på hybel. Hun lever kummerlig, har lite penger og hybellivet blir nok ikke sånn som hun hadde tenkt da hun i trass flyttet fra foreldrene. Hun har heldigvis en venninne som hun er mye med, og de opplever vanlige ungdomsutfordringer sammen.
Boken er nydelig illustrert med noen akvareller, som jeg godt kunne tenke meg å hatt på veggen. Den er pent og ryddig tegnet, og lett å lese med mye luft. Tegneseriesjangeren presser en til å lese sakte, og i noen sammenhenger er dette bra. Skal ikke se bort i fra at jeg prøver meg på den igjen, men da blir det ikke en ungdomsroman, for jeg kjente at innholdet i denne boken ikke passet mitt 46 år gamle hode.

Forlag: Cappellen Damm
Forfatter: Inga H. Sætre
Illustrasjoner: Inga H. Sætre
Sider: 232
Målform: Bokmål
Kilde: Biblioteket

Utfordring nummer to denne uken er Inn i elden av Aina Basso. Dette er den andre boken som var nominert til Nordisk råds pris for beste ungdomsroman. Denne er skrevet på nynorsk, som jeg ikke er særlig fortrolig med, men jeg stiller med et åpent sinn, og håper innholdet gjør at jeg flyter lett gjennom den.

1 kommentar:

  1. Takk for link, jeg tar i mot tegneserietips siden jeg har startet tegneseriespalte og har tenkt å bevege meg litt innenfor det området. Vi får se hvordan det går:)

    SvarSlett