fredag 6. mars 2015

Steinhimmelen av Karin Brunk Holmqvist

Steinhimmelen er en roman som kom ut i 1999, men som de har valgt å gi ut på nytt ettersom bøkene hennes fra Kivik har blitt så populære. Handlingen er lagt til Kivik, liksom de andre bøkene, men den skiller seg ut som en tanke mer melankolsk enn de andre.

”Om man elsker i gangen utenfor Kongegraven ved fullmåne, løfter
steinene seg og danner en steinhimmel. Da vil kjærligheten vare evig.”
Sagn fra Kivik 

Forlaget om boken:
Kivik er kunstnernes og eplehagenes by. Klimaet er mildt og godt, strendene hvite og havet bølger blågrønt. Det er der Erna bor. Hun er 34 år, ukysset og bor fortsatt hjemme på foreldrenes gård. Erna er sjenert og stille og blir holdt stramt i tøylene av sin far. Det er ikke ofte hun får gjøre som hun vil, og hun har nesten gitt opp drømmen om et eget liv. Men så finner hun et mystisk kjærlighetsbrev i en bok som hun kjøpte på auksjon.
 Deretter dukker det opp enda et brev. Det er den nyinnflyttede kunstneren Börje som finner det, og kjærlighetsbrevene fører ham og Erna sammen. De prøver å finne ut hva som skjedde med de elskende, og noe skjørt og vakkert vokser frem.


Siden forlaget så greit har referert det meste som skjer, så nøyer jeg meg med å si noen få ord om hva jeg synes om den. Jeg har lest 4-5 bøker av forfatteren, og etter Potensgiverne har nok begeistringen sunket sakte men sikkert. Det meste gjentas fra bok til bok, både stemningen, spenningen, karakteroppbyggingen og slutten går liksom igjen, selv om handlingstrådene er forskjellige.
Dette er en ultra feelgood-bok for den eldre garde. Selv om hovedpersonen i Steinhimmelen er et ungt menneske, så var det ingenting ungdommelig over settingen.

Liker du måten hun skriver på, så kommer du nok til å fryde deg over denne boken, men liker du at feelgood-bøkene du leser har en snert, så vil jeg påstå at den mangler her. Kanskje det var det at jeg ikke greide å identifisere meg med verken hovedpersonen eller noen av de andre karakterene i romanen.

Boken er utgitt på nytt av Silke forlag  i år - takk for leseeksemplaret!

11 kommentarer:

 1. Jeg har både denne og en til av henne her i hyllen min. Jeg ryddet nettopp og da dukket det frem noen jeg hadde glemt. Så jeg skal lese den :-)

  SvarSlett
 2. Hmm...den forrige kommentaren bare forsvant "i løse luften" så jeg får prøve meg igjen. Jeg leste denne for en stund siden og husker at han faren irriterte meg noe grusomt pga måten han oppførte seg ovenfor moren og datteren, at de måtte trakke rundt på nåler hver gang han var i nærheten så den engasjerte meg på et vis. Nå ELSKER jo jeg disse bøkene selv om man ikke får motstand underveis og selv om bøkene er byget opp på samme måte og er forutsigbare.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet at du er glad i disse bøkene så jeg tenkte litt på deg underveis. Enig med deg at han faren var håpløs, men det lå jo ingen nerve i faenskapen hans så jeg tenkte ikke over det. Hadde ønsket at noe mer hadde kommet frem ang. den sykdommen hans, da hadde det begynt å bli interessant :)

   Slett
 3. Takk for advarsel :-) Eg har lest potensgiverne - som var passe søt, men eg vart ikkje frista til å lesa meir av denne forfattaren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, du må like måten hun skriver på og ikke være redd for å få mer av det samme :)

   Slett
 4. Var litt spent på hva du mente om denne Tine. Jeg orket ikke mer enn noen få sider av denne.. det ble for enkelt og plaprende ordrikt språk og en for lite engasjerende historie for meg til at jeg orket å fortsette. I går satte jeg avbrutt på den på bokelskere. Sorry.. Den passer nok for noen, for fansen kanskje, men for tiden ble den nok for tam for meg.. (kanskje den passer bedre enn annen gang? )

  SvarSlett
  Svar
  1. Det sier litt at jeg tar den med til farmor på 95, så kan de kose seg med den på høytlesingen :) (Unnskyld Beathe :) )

   Slett
  2. Hehe, ja det sier litt… så da gikk jeg ikke glip av noe ved å la den ligge, skjønner jeg..

   Slett
  3. Men coveret var veldig fint, da..Sommerlig, fine farger osv..:)

   Slett
  4. Hehe....det går fint, så får det heller stå sin prøve at jeg liker bøker for "gamle damer", står jo bare til resten av damen ;-)

   Slett
 5. Jeg har lest flere av hennes bøker. Likte Potensgiverne best. Søte og morsomme bøker, men gikk litt lei etter å ha lest 3 eller 4

  SvarSlett