søndag 15. mars 2015

Jeg har lest: Jordmor på jorda av Edvard Hoem

For å få tid til enda mer lesing har jeg bestemt meg for å ikke skrive om alle bøkene jeg leser. For å ha litt orden i systemet mitt, legger jeg allikevel ut et pittelite innlegg med noen tanker om boken.
Første bok ut i "Jeg har lest" er Jordmor på jorda av Edvard Hoem, en lydbokversjon jeg har lånt på biblioteket og hørt på cdspilleren i stuen. Det passet meg godt å høre denne på Kvinnedagen, og med Jordmoren fra Hope River i bakhodet, ble det en ekstra fin opplevelse.

Enda så mye Edvard Hoem har gitt ut, ble min første bok av denne forfatteren fjorårets utgivelse Slåttekar i himmelen. Den tok meg med storm så da jeg så Kleppanrova sin omtale av Jordmor på jorda, som kom ut i 2010, måtte jeg bare lese denne også.
Rose-Marie har også skrevet om boken.

Forlaget om boken:
Dette er første bindet i Edvard Hoems familiekrønike, som vi kjenner frå «Mors og fars historie» og «Heimlandet. Barndom». Den er samstundes skrive i anledning 100-årsjubileet til Jordmorforeninga.

I denne boka fortel Hoem om si tippoldemor Martha Kristine Nesje, eller Jordmor-Stina, som folk kalla henne, ei kvinne som i 1821 gjekk til fots frå Romsdal til Christiania for å bli jordmor. Ferdig utdanna gjekk ho tilbake igjen for å praktisere som jordmor i femti år.

Det er eit livsdrama, som framfor alt går føre seg i sinnet til ei husmannsdotter, som verken ville ta namnet til ektemannen eller bøye seg for bygdesnakket. I sin ungdom fekk ho heile bygda mot seg. I sin alderdom vann ho beundring og respekt. Men vegen dit var lang, den tok eit liv.

Jordmor på jorda er kort, bare på 4 cd`er, men den gir et livaktig bilde av hvordan det var å være en kvinne med bein i nesa, på midten av 1800-tallet.  Forfatteren er nøye med å poengtere ektheten i historien, ved å ta med hvor informasjon om Stina er funnet.
Det er forfatteren som leser, og det gjør han på en fin måte, uten tonefall eller andre geberder, men han leser til tider litt fort.

Jeg for min del vil gjerne lese mer av Edvard Hoem, og tar gjerne imot tips. 
Hva er din favoritt av ham?

6 kommentarer:

 1. Åh, jeg må få lest noe av denne forfatteren, jeg også. "Jordmor på jorda" høres helt fantastisk ut :)

  SvarSlett
 2. Jeg hører på lydboka Ave Eva av Hoem nå, men den har hengt seg opp. Så jeg må få tak i en annen, ny lydbok som ikke er skadet. Den er i samme stil som de overnevte, men fra nærere tid!
  Ha en fin søndag, her skinner vårsola!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er så glad for at du har fått meg ansporet til denne forfatteren. Gleder meg til å lese omtalene dine, og følger opp med påfølgende tur på biblioteket :) Her skinner solen også, jeg er lys rosa i huden etter to halve dager på balkongen :)

   Slett
 3. Jeg har ikke lest noe av forfatteren, men mener at mors og fars historie står i bokhylla et sted. Ha en fortsatt fin søndag!

  SvarSlett
 4. I dag har jeg akkurat fullført Slåttekar i himmelen, med stor glede. Ellers anbefaler jeg gjerne Heimlandet barndom, og også Kjærleikens ferjereiser. Mors og fars historie er også nydelig! Jeg skriver heller ikke omtaler av alt jeg leser lenger. Lesinga er det viktigste!

  SvarSlett
 5. Mors og fars historie er veldig fin, og kanskje enno meir gripande enn Slåttekar i himmelen og Jordmor på jorda. Kjærleikens ferjereiser las eg for lenge sidan utan at boka gjorde inntrykk, - eg var vel altfor ung den gongen, så den bør kanskje lesast på nytt. Heimlandet barndom gledar eg meg til å lesa ved eit seinare høve.

  Enig med Åslaug over her; lesinga er viktigare enn skrivinga!

  SvarSlett