søndag 27. mars 2022

Jeg blir her - en roman fra krigens Italia av Marco Balzano

Hva gjør krig med livene og identiteten til vanlige folk? Et interessant spørsmål i lys av krigsherjingene vi via fjernsynsskjermene har fått tett på oss i disse dager. Marco Balzano fikk virkelig reiselysten til å blomstre opp hos meg som har vært masse i nord-Italia, men aldri akkurat i Sør-Tyrol.

Forlaget om handlingen: 
Curon Venosta i det italienske Sør-Tyrol 1920. Trina er ferdig utdannet tysklærer samtidig som Mussolinis regime forbyr tysk som undervisningsspråk. Hun begynner å undervise i et undergrunnsnettverk i dalen, mens landsbyen hennes kastes ut i en utrygg tilværelse midt i den europeiske maktkampen mellom italiensk fascisme og tysk nazisme. I 1939 får alle tysktalende i Sør-Tyrol tilbud om å flytte til Det tredje riket, og landsbyen hennes splittes. Trina og mannen hennes nekter å flytte, og blir sett på som forrædere og spioner. En dag kommer Trina hjem og oppdager at datteren hennes er forsvunnet. 

Forlag: Gursli-Berg
Utgitt: 2022
Sider: 269
Kilde: Leseeksemplar

For en historie! skrevet på en sånn måte at jeg tviler ikke et sekund på at den er sann. I alle fall sann nok. Vi befinner oss så langt nord i Italia som det går an å komme, så langt nord at menneskene her, ikke snakker italiensk. 

Som introen sier litt om, så slites befolkningen mellom to onder, skal de støtte svartskjortene til Il Duce eller nazistene som truer, evt. lokker? Klemt inne mellom Sveits og Østerrike snakker de tysk, og de ser på italiensk som hatets språk.


Først etter å ha lest ferdig boken og handlingen har fått meg til å google meg frem til Lago de Resia, legger jeg merke til hva bildet på coveret egentlig viser. Den andre spenningen i landsbyen Curon er de lokale myndighetenes trussel om å demme opp området. De håper nesten at Mussolini skal redde dem fra å bli jaget fra gård og grunn, og flere familier blir splittet i synet på hva som er den beste løsningen.

Trinas mann Erich blir sendt i krigen, men skadd kommer han tilbake på, det som skal være en midlertidig rekonvalesent:

                Erich svarte tørt at han ville spise i fred, det å snakke om krigen fikk magen hans til å trekke seg sammen. Han skar smertegrimaser mens han tygget, og jeg forsto at han drakk for å døyve smerten i beinet. 
                Da han gikk ut i fjøset, fant han dyra i dårlig forfatning. Han sa at den ene kua hadde syke øyne, og at sauene var underernærte. Jeg drar ikke i krigen igjen, Trina, mumlet han mens han kjælte med snuten til den syke kua. Aldri mer.

I romanen møter vi et knippe hardt arbeidende mennesker, som ikke sulter, men har flere utfordringer enn hva godt er. Jeg vil ikke røpe mer om hva som skjer med Trina og mannen hennes, men lover deg en spennende historie med flere uventede vendinger. 

Marco Balzano har tatt en kjent historisk hendelse og tekt "hva om...?" (ref. Murakamis nye bok) som svar på den spørrende tanken har han bygget en engasjerende og til tider ganske så spennende historie, som det er vel verdt å få med seg - anbefales!


18 kommentarer:

 1. Er og akkurat ferdig med denne boka her, men ikke rukket å skrive om den. Men jeg likte den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at du også har lest/likt boken, gleder meg til din omtale :)

   Slett
 2. Tematisk en veldig aktuell bok, den høres fin ut. Den har jeg notert meg. Takk for tips og god søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er rart hvordan dette krigstemaet har forfulgt meg den siste måneden, mer eller mindre tilfeldig :)

   Slett
 3. Det är alltid kul att läsa böcker som får en att googla på innehållet och vilja veta mer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg elsker når bøker får meg til å ville google og reise :)

   Slett
 4. Jag var tvungen att googla också, så fascinerande. Tack för tips!

  SvarSlett
 5. Denne fikk jeg akkurat i posten, så den står på leselisten. Fint å høre at du anbefaler den, jeg skal absolutt ta meg tid til denne. Men først skal jeg fullføre serien om Jack Reacher :-)
  Ha en riktig fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg stusset litt, men noe (husker ikke hva) fikk meg til å sette meg ned med den. Angret ikke, du kan glede deg :)

   Slett
 6. Tack för smakbiten!
  Hade inte hört talas om boken.

  SvarSlett
 7. Har fått den nettopp jeg også. Blir lest etterhvert. Akkurat nå har jeg ikke lyst til å lese om krig. Men godt å høre at du likte boka så godt:) God søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er litt heftig ja, å bli minnet på virkeligheten på denne måten, skjønner at du vil spare den litt :)
   Prøvde å bruke Edge, men Google vil ha passord og det har jo jeg glemt...

   Slett
  2. Det er vel noe med at nyhetene er fulle av krig om dagen, og at jeg generelt sett ikke er så glad i å lese bøker fra krigen, har lest mye av det før. Men innimellom gjør jeg fortatt det, men timingen må passe.

   Oj, så det ordnet seg, så bra:)

   Slett
  3. Det interessant med denne boka er at den er fra Italia.

   Slett
 8. Men Tyskland och Italien var ju lierade med varandra. Tillsammans med Japan utgjorde de Axelmakterna. Så varför framställdes tysktalande som förrädare? Märkligt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tenkte jeg også på da jeg leste boken, men alliansen var skjørere enn jeg har visst. Romanen forklarer hvordan det hang sammen :)

   Slett
 9. den lägger jag till i min evighets låååånga TBR - lista. verkar mycket intressant. tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi er heldige vi som ikke går tom for lesestoff :)

   Slett