tirsdag 24. mars 2015

Lukk øynene (det er noe der ute...) av Josh Malerman

Amerikaneren Josh Malerman er vokalist og tekstforfatter i et band. Lukk øynene er hans debut som forfatter, men den må ha tatt amerikanerne med storm for Universal Studios har allerede sikret seg filmrettighetene. 

Fra bakpå boken:
Det er noe der ute som ikke må bli sett. Ett sekund, og personen som ser, drives til dødelig vold. Ingen vet hva det er, og hvor det kom fra. 

Malorie, mor til to små barn, har overlevd. Det har gått fem år siden det hele begynte, og Malorie vil søke tilflukt et sted som kan gi trygghet for henne og barna. Men reisen dit vil være det mest risikable de noensinne har utsatt seg for. Ett feilsteg kan innebære døden. 

Utgitt: 2014/på norsk 2015
Sider: 300
Kilde: Leseeksemplar


Fyttigrisen for en spennende bok!! Denne slukte jeg på to kvelder, og så ut som en fisk på land der jeg satt og leste med øyne på stilk og måpende munn.
Dystopi er ikke lenger et skjellsord for meg, for selv om handlingen er satt i en ødelagt og virkelighetsfjern verden, er romanen velskrevet og troverdig med en heftig intensitet.

Handlingen er delt i to med fem års mellomrom. De to sekvensene utfyller hverandre på en måte som får leseren til å koble sammen begivenhetene og nærme seg sakens kjerne med et frydefullt grøss.

Kan en gal mann bli enda galere?

Settingen er raskt forklart, uten å røpe noe: Verden går bananas, "Problemet" er at folk begynner å plutselig og helt umotivert å ta livet av seg, på de mest brutale måter. Etterhvert skjønner de at dette skjer etter de har sett noe. Dette "noe" får vi aldri vite hva er, det angriper ikke, men ser du det er du solgt. Derfor begynner folk å sperre seg inne, blende vinduer og dører og ikke minst sine egne øyne.

Livet blir selvfølgelig håpløst komplisert for Malorie som må tvinge vekk frykten og finne ut av hvordan hun skal overleve. Handlingen føles veldig realistisk, og når en etterhvert begynner å føle på kroppen hvordan det er å aldri kunne se faren, som muligens lusker rett ved deg, begynner det virkelig å bli creepy.

Så kjente hun en brennende, lammende frykt. Ikke den frykten en kvinne kjenner når hun kjører med svartmalt frontrute, men den frykten som slår henne når hun har bind for øynene og plutselig vet at det er en til i rommet.

Lukk øynene er en dystopi med karakter, en actionfyllt og dramatisk skildring av en virkelighet som er fjern fra den vi lever i, i dag. Eller er den det? Vi vet jo ikke hva det er som skal ta rotta på menneskeheten, så hvorfor ikke?

Selv om du ikke leser "sånne" bøker anbefaler jeg deg 

på det sterkeste å lese denne!

10 kommentarer:

 1. Tøft! Lukk øyene virker jo som en bok jeg vil like - og så har jeg ikke hørt om den før du skrev om den nå. Tittelen er nå ført opp på min MÅ LESE liste :)
  Kult at du fant en boks som fikk deg til å måpe av den gode skrekkfølelsen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oops! en boks? en bok skal det selvfølgelig være :)

   Slett
  2. Ja, etter å ha leitet hele julen etter skikkelige grøssere havnet det endelig en hos meg. Tenkte da jeg leste at "dette er boken for Marianne" :)

   Slett
  3. Det er så koselig at du tenker på meg når du leser bøker. Gjør meg glad :) Og kanskje blir jeg skremt ...

   Slett
 2. Nå fikk jeg lyst til å lese en god grøsser, så dette var et supertips. Sitter med lille søte Ida på fanget og skriver, og dette er vel det det blir med lesing og blogg i dag.

  SvarSlett
 3. oioi.. Dette høres ut som ei fryktelig spennende bok! Jeg får notere meg den og følge med om den dukker opp på min vei ;o)

  SvarSlett
 4. Så bra at jeg allerede har den boken her :-) Jeg er i gang med Istvillingene og håpet jeg skulle lese den ut før påske. Men jeg har allerede klart å skaffe meg en påskehaug så nå lurer jeg på om jeg må velge ut på nytt. For denne må da med! :-)

  SvarSlett
 5. Leste den i ett jafs i dag, avbrutt kun av spise- og dopauser. Meget spennende!

  SvarSlett
 6. Ble tipset om denne fra et forum i dag! Og den høres superspennende ut!! Takk for godt tips, den er nå bestilt fra biblioteket!! :D

  Og nå skal jeg følge med på bloggen din og!! :)

  SvarSlett
 7. Hei. Kom over bloggen din da jeg googlet boka. Jeg driver å leser den nå, men skulle prøve å finne ut hva "de egentlig var redde for". Men her skriver du jo at vi aldri får vite det. Så da er jo den i boks.
  Men vet du når evnt film kommer?? Hørtes spennende ut.

  SvarSlett