søndag 1. mars 2015

Oscar Wildes heis - novellesamling av Lars Saabye Christensen

Det jeg har lest av forfatteren før har vært hans romaner, så nå var det på høy tid å prøve seg på en av hans bejublede novellesamlinger. Sjekk ut bibliografien til Lars Saabye Christensen, den er mangfoldig og utrolig innholdsrik.

Forlaget har en veldig fin introduksjon til samlingen:
Stor novellesamling fra Lars Saabye Christensen. 12 noveller om fallhøyde og kunsten å overleve!
Du trenger ikke reise langt for å finne et univers. Og du trenger ikke lese en hel roman for å besøke det. Noen ganger kan en god novelle være nok.

Novellene i Lars Saabye Christensens nye samling spenner over et vidt register når det gjelder tid, stemning og stil. De fleste foregår i Oslo, forfatterens Oslo, et umiskjennelig univers der leseren blir plassert fra første stund. Det er både 60-tall, 70-tall og vår egen tid. Det er høy temperatur og mye humør. Barn er hovedpersoner i flere av novellene - midt i opplevelser de siden alltid skal komme til å huske.

I tittelnovellen er en gift mann på hemmelig tur til Paris, til hotellet der Oscar Wilde døde og der en skjebnesvanger scene nå utspiller seg. Nytt i denne samlingen er flere samtidsfortellinger, der vi aner en skarpere og mer åpenhjertig forfatter, for eksempel i en politisk kommentar om kristendom og islam, og i en skildring av den suksess-rike forfatterens rolle. Ellers blant annet: et flygel som ramler ned en trapp, en morder som kommer hjem, et fly som er like ved å styrte, en heis som stanser mellom to etasjer. Med andre ord: 12 noveller om fallhøyde og kunsten å overleve.

Oscar Wildes heis er en novellesamling jeg garantert vil anbefale andre å lese. Alle de 12 novellene var sterke historier som jeg kunne relatere meg til. Faktisk var det den jeg har smakebit fra jeg likte dårligst, men den setningen var så sterk, at jeg allikevel valgte å dele den.

Smakebiten er fra novellen som heter Gjesten:
Og i det samme husker ikke gutten hvor lenge han har vært her, om det bare er et døgn eller resten av livet, dagene og nettene er umulige å telle, tiden har gått i stå i ham og han er like gammel som han er ung.

Novellesamlingen begynner med noen rampeunger med en ball i Radio, som var så bra at jeg fryktet at de hadde plassert den beste novellen først. Heldigvis opplevde jeg til min fryd at novellene var alle helt etter min smak, og selv om jeg likte tittelnovellen veldig godt ble det Hjælpemannen som sto igjen som min favoritt.
Lars Saabye Christensen skriver på en måte som tar meg tilbake til den tiden novellen er i med bare en setning, eller et ord. Han trenger ikke side opp og side ned med beskrivelser for å sette leseren inn i stemningen. Slutten kommer ofte brått på, og både i Hjælpemannen og i Oscar Wildes heis ble jeg sittende og humre for meg selv, først i hevnaktig fryd og den sistnevnte i ren panikk. Sitatene han har valgt å ha med i samlingen treffer meg godt, som denne fra Oscar Wilde:

Idioti er den eneste synd!

Grisen tar for seg det store spørsmålet sameksistens mellom muslimer og kristne. Novellen var sår og vakker på en gang, og absolutt høyaktuelt. Tenk at den er skrevet for 11 år siden, og vi har ikke kommet lenger...

Leser du ikke noveller? Hvis du har lekt med tanken men ikke vet hvilken samling du skal velge, så anbefaler jeg deg denne!

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2004
Sider: 190
Noveller: 12
Kilde: Biblioteket

23 kommentarer:

 1. Lite dålig på att läsa novellsamlingar, oftast alltför lätt att avbryta en sådan bok. Tack för smakbit! :)

  SvarSlett
 2. Tack för smakebiten och trevlig söndag

  SvarSlett
 3. Kom på att jag har Oscar Wildes samlade verk liggande oläst... Tack för smakebiten :)

  SvarSlett
 4. Det låter som en bra samling av noveller. Tycker att det ofta brukar vara lite skiftande kvalitet när man läser samlingar. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 5. Lurer på om jeg har denne selv , når jeg tenker meg om.. men har ikke lest den. Takk for smakebit.:)

  SvarSlett
 6. Ja. Der har du allerede lest den ja,Tine. Jeg leste den da den kom ut. Brukte noen av novellene med elevene mine også. Som du sier, Grisen er fortsatt høyaktuell. Interessant problemstilling. Den er god.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for tipset Randi! Kom gjerne med flere tips til novellesamlinger, for dette var skikkelig innertier :)

   Slett
 7. Det var ett fint omslag och jag gillar titeln. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 8. Tack för smakbiten. Jag började läsa en bok av honom men gillade den inte alls. Har inte försökt sen dess...

  SvarSlett
 9. Jeg tror ikke jeg har lest noen noveller av Saabye Christensen. Det tror jeg jammen jeg må gjøre noe med! Det var et godt tips!
  PS: Det var ikke en ekte zombie i smakebiten min, bare en veldig, veldig trøtt mann :-)
  Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. He, he... der ser du, jeg bråstoppet altså alt for tidlig. Prøv deg på novellene hans, denne samlingen var fantastisk bra!

   Slett
 10. Tack för smakbiten och ha en fortsatt bra söndag.

  SvarSlett
 11. Tack för smakbiten och tipset. Borde verkligen läsa mer noveller.

  SvarSlett
 12. Jeg har lest mye av Christensen, både romaner og noveller. Best har jeg likt romanene hans, men det skal sies at denne samlinga her jeg ikke lest. Enda! Etter din entusiastiske omtale kan det hende jeg skal gjøre noe med det ;o)

  SvarSlett
 13. Det är inte ofta jag läser en novellsamling. Tack för smakbiten och ha skön kväll.

  SvarSlett
 14. noveller är fint! tack för smakbiten!

  SvarSlett
 15. Så fin smakebit. Jeg er ikke særlig god til å lese noveller, men har merket meg denne i tilfelle jeg skulle få lyst til å lese en knakende god novellesamling :)

  SvarSlett
 16. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 17. Innom for å hilse på, har ikke lest noe av forfatteren før så kanskje jeg skal gå for denne neste gang jeg skal lese noveller. Tusen takk for tipset! Ser du hadde en fin lesemåned i februar og det er bare å bøye seg i hatten over hva du rekker over. Tv stjeler tydeligvis mye tid for de som er litt avhengig (meg) Ønsker deg en fin uke, Tine :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Å så kjekt med en hilsen fra deg :) Du er jo en racer på novellesamlinger, så jeg er sikker på at du vil like denne. Sport på tv kan være gøy, i går så jeg de siste 5 minuttene av 5-mila, du skulle sett meg, hoppe opp og ned og være helt med. Familien gikk til bords etterpå med tårer i øynene alle sammen

   Slett
 18. Jeg er nokså sikker på at jeg har lest denne før, men det begynner å bli en stund siden. Gode forfattere, som Lars Saabye Christensen, er uansett alltid verdt en reprise eller ti :)

  SvarSlett
 19. Jag läser en och annan novell emellanåt, men har märkt att jag inte riktigt klarar just novellsamlingar så bra. Bättre att skaffa en liten novell i taget, för min del. Men annars är noveller roliga och spännande att läsa till exempel mellan ett par långa böcker. Tack för smakebiten! :-)

  SvarSlett