lørdag 7. mars 2015

Lørdagskafè på DnS i formiddag - Anne Pedersdotter

Jon Ketil Johnsen, Bjørn Willberg Andersen og Trygve Fett fortalte om Anne Pedersdotter
Hva er vel mer spennende en historie fra ditt eget hjemsted? Senere i mars er det premiere på teaterstykket Anne PedersdotterDnS, og i dag var Lørdagskafèen viet dette stykket. Det var som vanlig Bjørn Willberg Andersen som ledet samtalen, som i begynnelsen var preget av en smule "panikk i kulissene". Morsomt for oss som til stadighet er i teateret, både i sal og på kafè, å se at ikke alt alltid er innøvd til fingerspissene.
Bjørn har ikke en hovedrolle, men skal spille en av prestene i stykket. Med seg på podiet i dag hadde han Jon Ketil Johnsen som skal spille selveste Absalon Beyer og den kjente historikeren og borgermesteren i Gamle Bergen, Trygve Fett.

Anne Pedersdotter er en av de mest kjente kvinnene 
som ble brent som heks i Bergen

Det var et allsidig program disse herrene hadde til oss i dag, som startet med en signingformel som skulle helbrede sykdom og beinbrudd. Daniel Sandèn-Warg spilte munnharpe mens Bjørn leste formelen. Skal si det fikk oss i stemning.

Teaterstykket Anne Pedersdotter er skrevet av bergenseren Hans Wiers-Jenssen og hadde urpremiere på Nationaltheatret i 1908. DnS hadde stykket på spillelisten i 1990, stykket har også blitt film og opera.

I dag fikk vi en liten smakebit fra stykket, lest av Reny Golgerø som spiller Anne P, Jon Ketil Johnsen som Absalon, og Pål Rønning som spiller sønnen til Absalon, Martin. Teksten var lang nok til at jeg levde meg godt inn i det. Selv om de sto der i vanlige klær, uten kulisser og med manus i hendene, fikk jeg på et tidspunkt en liten klump i halsen.

Videre fortalte de om det brutale samfunnet på denne tiden hvor alle var mot alle. Det var en spennende tid med store omveltninger både sosialt og yrkesmessig. Vi er midt i reformasjonstiden, kirken mistet all sin eiendom, og det ble en kamp mellom kirke og stat. Kalmarunionen opphørte og Norge ble lagt under Danmark. Borgerskapet ble en ny samfunnsklasse og den, sammen  med kongen skapte et nytt samfunn. Midt oppi dette er det mye pest og sykdom og folk tror fullt og fast på hekseri. Siden det ikke er noen leger i Bergen på denne tiden, er det kloke koner og barteskjærere som etter beste evne hjelper folk i nød. Det var på denne tiden de oppdaget Amerika og fant veien til India, det var den tiden da de forstod at jorden ikke er flat!

Til sist snakket de litt om hvor forfatteren Hans Wiers-Jenssen har hentet inspirasjon til stykket, og fikk forklart hvordan ikke alt er likt som i virkeligheten. Han har tatt seg noen kunstneriske friheter både når det gjelder aldersforskjellen på Absalon og Anne P. og også andre detaljer rundt herkomst er endret på.

Jeg satt helt fremst, ytterst på stolkanten og lyttet med store øyne. Det var et utrolig nyansert bilde Tryggve Fett og de andre klarte å skape, og jeg frydet meg over å ha to ferske premierebilletter i lommen.

Dette blir bra dere, løp og kjøp billetter med en gang!!

3 kommentarer:

  1. Dette høres ut som et interessant og spennende teaterstykke

    SvarSlett
    Svar
    1. Det kommer til å bli så bra. Jeg lærte mye om heksebrenning allerede på lørdagskafeen, men det er jo så mange ting å belyse. Jeg tiden 1550-1700 var ekstremt innholdsrik når det kommer til samfunnsutvikling, og dette får de også frem.

      Slett
  2. Gleder meg til vi skal se dette, kommer garantert til å bli knallbra!

    SvarSlett