fredag 6. mars 2015

Lansering av Jo Nesbø sin nye roman - i Bergen!!

Jo Nesbø blir intervjuet av Sondre Lerche

Onsdag 4 mars ble Blod på Snø lansert, og allerede i dag besøker Jo Nesbø Bergen for å prate om boken sin. Atmosfæren var god og stemningen avslappet når de to scenevante guttene møtte sitt mest ihuga publikum på Ole Bull Scene i kveld.

Det var musiker Sondre Lerche som intervjuet Jo Nesbø, og samtalen dem imellom bar preg av deres felles interesse for musikk. Sondre kunne nesten ikke styre sin begeistring og boblet over av tankerekker han bare måtte få lufte for selveste Nesbø. Han bevegde seg helt på kanten av hvor lange og ulne spørsmål kan være, men Jo er dreven og forsto fort hvor intervjueren var på vei. Publikum fulgte fascinert med, og jeg frydet meg over å bli bedre kjent med denne forfatteren.

De startet med å snakke om forskjeller og likheter mellom å skrive musikktekster og romaner, og Sondre ville gjerne vite hvordan forfatteren oppfører seg når han "verper på en historie".

I denne forbindelse minnet Jo Nesbø oss på Karusellmusikk, hvor han skrev sangtekster og noveller om hverandre, og ga ut både bok og CD i samme pakke. Jeg har hatt begge deler, men finner bare boken, så nå blir det re-read av novellesamlingen Karusell-musikk.

Uten å nevne Harry Hole med et ord, kom de inn på den nye boken. En tynn liten flis av en kioskroman (hans ord) på 172 sider, satt tidsmessig på 70-tallet i Oslos skyggeverden. Stilbruddet fra de "slå-en-mann-ihjel-tykke" bøkene om Harry Hole er tydelig for alle, og har sin naturlige forklaring. Faren for å begynne å gjenta seg selv lurte, og Jo Nesbø ville gjøre noe annet. Det må jo være lov, selv om det fremdeles funker det en holder på med.

Blod på snø er inspirert av blant andre hans favorittforfatter Jim Thompson, og da prosjektet ble påbegynt var intensjonen å gi den ut under pseudonymet Tom Johansen. Historien han kokte ihop rundt dette ble for meg litt uforståelig, men det endte med at han ikke fikk lov å gi den ut under dette navnet, men durte i vei med planen sin, og håper at leserne er med på leken. Sjekk ut hva VG Rampelys skrev om dette.

Det er en fryd å oppleve Jo Nesbø "live", både når han synger og når han prater om bøkene sine. Nå gleder jeg meg storveis til å sette meg ned med den nye boken hans, og se hvilket univers han har meislet ut for oss denne gangen. Omtale kommer....

Noen får bursdagspresang litt på forskudd i år :)

10 kommentarer:

 1. Jeg syns jo Nesbø er spennende, selv om jeg ikke har lest så veldig mange bøker av han..... Siden jeg ikke er noen krimdrama.
  he, he jeg har nok ikke bare hatt fri i to mnd fra jobben pga av bursdag, men fordi jeg har vært ute med den kulturelle skolesekken og fortalt om kvinneskjebner, som jeg har visualisere i mine smykker. det har vært morsomt, spennende og noe helt annet enn å være lærere på vg. Skole. jeg har snakket om skjebnene , form, design, materialer, formgivningsprosess osv.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du kommer til å like Blod på snø, det er noe helt annet enn Harry Hole serien hans. Så kjekt at du kan kombinere kunsten din med den kulturelle skolesekken. Håper du får sjanse å lese Baobabtreets frukt, der har du kvinneskjebner så det rekker :)

   Slett
 2. Jeg har vel også vært på flere happeninger, konserter med Nesbø, (sist på Frøyafestivalen i 2014 med Di Derre ) og hørt ivrig på intervjuer, enn jeg har lest bøkene hans. for der har jeg ikke kommet gjennom en eneste en Harry Holebok. Denne nye på under 200 sider, er jeg derimot mer truende til å greie å lese.:) Han var vel I Trondheim i dag og kveld antar jeg, men et glemte jeg jo-- Takk for referat.:)

  SvarSlett
 3. Jeg har lest noe av Nesbø og bøkene jeg likte best av ham er Snømannen aog Marekors, men de andre få bøkene jeg har lest av ham, var så som så. Syns han er en smule oppskrytt ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Oppskrytt? Å møte ham i virkeligheten og se hvilket kunnskapsrikt og dyktig menneske dette er, er stort. Det han har gjort med denne nye boken viser bare at han har enda flere strenger å spille på. Jeg gikk fra happeningen i går strålende fornøyd og sjarmert i senk :)

   Slett
 4. Artig. Der skulle eg gjerne ha vore. Eg er - og har alltid vore - stor fan av Nesbø. Eg likar typen og elskar bøkene, men tykkjer han får i overkant stor merksemd.
  Blod på snø har eg lest alt, omtale kjem i løpet av dagen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Slang meg over omtalen din da jeg så den :) Ser jeg er mer begeistret enn deg, kanskje fordi jeg var på lanseringen og hadde en god del bakgrunn å plassere formatet i.

   Slett
 5. Nesbø er jo en multikunstner. Skuffet over hvor tynn og få sider det var i den nye boka hans.

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du lest den? Jeg sto opp kl. 06:15 i dag og hadde en herlig leseopplevelse i halvannen time. Boken har få sider, men er absolutt ikke tynn!
   Det var noe nytt og veldig forfriskende fra denne forfatteren som vi kjenner som produsent av svære, groteske bøker. Jeg nøt hver side og hvert ord, og satt og skrattet da resten av familien sto opp.

   Slett
 6. Den ble slukt på null komma nix. Han trenger ikke å gjemme seg bak Harry Hole for å skrive gode bøker nei. Måtte få meg en signert utgave da han kom til trøndelag på torsdagen.

  SvarSlett