lørdag 28. mars 2015

Havnen av Ann Cleeves - en Vera Stanhope roman

Tidligere har jeg lest Ann Cleeves` serie fra Shetland, og likt denne veldig godt. Harbour Street som Havnen heter på engelsk, er bok nummer seks i serien om Vera Stanhope og politiet i Northumberland. Det er den første av bøkene i denne serien som er oversatt til norsk, men tar jeg ikke helt feil kan du huske serien fra tv.

Fra bakpå boken:
Snøen laver ned over Newcastle. Idet toget får en stopp på grunn av været, oppdager man en passasjer som ikke har forlatt vognen. En eldre, elegant kvinne, Margaret Krukowski, har blitt drept på det overfylte toget. Morderen later til å ha vært usynlig, og drapet synes umotivert. 

Vera Stanhope, den kaotiske og karismatiske etterforskeren ved Northumberland-politiet, er glad hun har en unnskyldning for å slippe julefeiringen. Sammen med kollegaen Joe Ashworth drar hun til småbyen Mardle, der Margaret bodde, for å etterforske. Og så blir nok en kvinne drept. Men hvorfor er landsbyens innbyggere så motvillig til å snakke?


Er du glad i god engelsk krim, så er Havnen midt i blinken for deg. Velskrevet med en språkføring som kler denne sjangeren godt. Dette er ikke en bestialsk eller superspennende krim, du slipper unna blod og gørr, og nitidige beskrivelser av ofre og drapsmetoder. Styrken til denne kriminalromanen er stemningsbeskrivelsene, og måten forfatteren tar oss med ut på den engelske landsbygda på en glimrende måte.
Etterforskningsgruppen er en sammensatt gjeng som har jobbet sammen en stund. Det aner meg at Vera har vært betydelig mer "grumpy" tidligere, for de andre er litt på tå hev rundt henne, mens jeg bare ser henne som en halvgammel, ensom dame.

Normalt sett kjeder jeg meg fort hvis en krim har lavt spenningsnivå, men da jeg leste denne lot jeg meg rive med. Boken var vanskelig å legge fra seg, til tross for den litt "milde" handlingen. Min nysgjerrighet ble vekket, og tankene rundt hvem som kunne være ugjerningsmannen svirret hele tiden.

Ann Cleeves skriver med overbevisning, og selv om Havnen er bok nummer seks i serien om Vera Stanhope, og karakteroppbygging kanskje ikke står i høysetet, så blir jeg fort, godt kjent med Vera og de andre etterforskerne. I den lille landsbyen Mardle kommer vi i kontakt med krisesenteret for kvinner Haven, og hardbarka, hemmelighetsfulle menn som har tett kontakt med sjøen. Vi bor på Harbour pensjonat og blir kjent med familien som driver det. Her er en uspiselig prest, og ungdommer som skjuler sin agenda.

Handlingen er av det klassiske slaget, hvor leseren får ledetråder og tips om hvem morderen kan være. Det er ikke før mot slutten det begynner å bli skikkelig spennende, og når de endelig avslører hvem vi er på jakt etter, kunne jeg ikke si "jeg visste det".
Absolutt en kriminalroman jeg vil anbefale!

Ann Cleeves ga ut bok nummer seks i Shetlandsserien i fjor, så nå håper jeg at forlaget har planer om å få gitt ut Thin air på norsk med det første....

Utgitt: 2014/på norsk 2015
Sider: 362
Kilde: Leseeksemplar

6 kommentarer:

 1. Hei Tine,

  dette høres ut som en bok jeg kan like! Noen ganger blir jeg litt lei av blod og gørr, og ønsker at god og litt "slow" krim, og da passer denne godt vil jeg tro. Men akkurat nå prioriterer jeg norske bøker i tillegg til bøkene jeg skal delta med i lesesirkler. Det er for mange gode bøker... :D (det er et luksusproblem altså)

  Ha en fin lørdag! Gro :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har lest alt for lite norsk i år, men det løsner forhåpentligvis snart. Koser meg med Marit Kaldhol sin nye ungdomsbok i kveld :)

   Slett
 2. Du skriver engasjert og overbevisende, men... Jeg synes jeg MÅ lese de bøkene som allerede tårnet seg opp her! Kanskje bokbloggerne kunne ha noen uker med uengasjerte, negative omtaler, slik at vi kan 'få unna' noen flere hyllevarmere??

  SvarSlett
 3. Krim uten blod og gørr er som musikk i mine ører. Og for en anglofil som meg så er jo denne serien helt perfekt, tusen takk for tipset :) Er forresten enig med Berit, alt for mange hyllevarmere (og alt for liten viljestyrke til å stå imot alle bøkene som lokker ;).

  SvarSlett
  Svar
  1. For oss anglofile er denne boken en drøm, så bare kjør på Anette. Jeg prøver selv å stå imot fristende lesetips av og til, men har landet på "innfallsmetoden" når jeg skal velge lesestoff. Tenkte å prøve i påsken å legge bøkene i en haug, og presse meg selv til å lese fra toppen av. Får se hvordan det går :)

   Slett
 4. Liker TV-serien med Vera, men vet ikke om jeg prioriterer bøkene, selv om jeg har sett på dem noen ganger,.. Godt du likte denne i alle fall. God søndag!

  SvarSlett