mandag 9. mars 2015

Den usynlige mannen fra Salem av Christoffer Carlsson

Dette er første bok i en serie om Leo Junker. Forlaget kaller bøkene Stockholm noir, og det var virkelig noe dystert over denne historien, uten at det føltes depressivt på noen måte. Vil du lese en bok om mobbing og de ringvirkninger dette kan føre til, er dette en tankevekkende roman å ta med seg.

Forlaget om handlingen:
En ung kvinne blir funnet død i et herberge for hjemløse i Stockholm. I etasjen over våkner den suspenderte politimannen Leo Junker av sirenene.
Nesten tjue år tidligere, under sin oppvekst i Salem, møter Leo et søskenpar som for alltid vil følge ham. John og Leo blir venner, Leo og Julia blir noe mer. I skyggene skimtes noen som kommer til å forandre alt.
Sommeren er over og i utkanten av Stockholm begynner søket etter en gjerningsmann. Hvert steg leder bare lenger inn i en labyrint, en labyrint skapt av noen som ikke kan fanges.

Forfriskende original er det første jeg tenker, når jeg tenker tilbake på denne boken. Det står "krim" på coveret, men den delen som omfatter mordet er en syltynn tråd, som på ingen måte leder handlingen.

Tilbakeblikkene i Leo Junkers liv er mange. Vi går tilbake til hans tidlige barndom og også dramatikken i ungdomstiden er godt skildret. Det er mye spenning i alle tilbakeblikkene, og de føles hele tiden relevant for handlingen. Disse handlingstrådene fra tiden før han ble politi bidrar etterhvert til at vi blir godt kjent med Leo. Siden dette er første bok i en serie, er det jo bare bra at karakteroppbyggingen er omfattende.

Leo Junker er suspandert, men verker etter å komme tilbake i aktiv tjeneste igjen. Han blander seg derfor inn i etterforskningen, og får en stilletiende tillatelse til å gjøre dette. Det viser seg etterhvert at han har mer å bidra med enn han først hadde tenkt seg, og nettet snøres rundt ham.

Dette er en velskrevet og ryddig kriminalroman, med innsiktsfulle betraktninger rundt dette med mobbing. Plottet er i mine øyne originalt nok, og ikke en 13 på dusinet krim. Slutten var utrolig spennende og trådene ble samlet på en troverdig og grei måte. Jeg gleder meg til å møte Leo Junker igjen i forfatterens neste bok.

Overgangene blir i lydbokformatet litt umerkelige, og en må være observant hver gang Nicolay Lange-Nielsen trekker pusten litt lenger enn vanlig, da er det kapittelskifte, og en vet aldri hvilken tid man havner i. Det føles ikke forvirrende når en er obs på det. Innleseren leser forøvrig tydelig og greit og med et par unntak, uten for mye intonasjon.

Utgitt: 2015
Lyttetid: 9 timer og 9 min.
Kilde: Fil fra forlaget

7 kommentarer:

 1. Denne skal jeg lese. Psykologisk spenningsroman kalte Adresseavisen det i dag og ga den en 4er.

  SvarSlett
  Svar
  1. Gled deg! Jeg synes den fortjener mer enn en 4`er, så jeg ga den 5. Den som forventer en tradisjonell krim, blir nok skuffet. Her får en krim i en tynn tråd, med mye Stocholm noir rundt - velskrevet og spennende!

   Slett
 2. Har fulgt med denne boka litt, men ble ikke helt overbevist, enda, etter Adressas anmeldelse.. Men du liker den så godt at jeg ble dratt i mer positiv retning.. Men den får komme lenger uti. Jeg har en haug med krim og andre bøker her nå.. Har lånt noen på bib i dag, og bestillt noen der , så jeg vet hvilke krim jeg skal prioritere utover.. Emma Haylet, Alex, Wienerbroskapet, Brennemerke (Eystein Hanssen)Ingen er så trygg i fare, Nattevandreren, Blod på snø- samt de jeg har liggende fra før: Rød sone(Jaklin). Uro, Jenta som sluttet å snakke, samt bøkene til H.K. Fauskanger. I tillegg ønsker jeg meg 2666. Og etterhvert vil jeg låne Reiersgårds bok som hun er nominert til Riverton for. Skulle gjerne hatt ditt lesetempo nå.. ;)

  SvarSlett
 3. Hvis en ikke forventer ren krim, men en litt mørk og psykologisk thriller, så blir denne her bra. Jenta uten hjerte ja, den var bra den. Av de fem bøkene er det bare Venuspassasjen jeg ikke har lest, bestiller den sporenstreks. Jeg holder en knapp på Staalesen da, litt patriot må en få lov å være.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker mørke psykologiske thrillere jeg da ,- :) Ja, absolutt lov å være patriot.;)

   Slett
 4. Jeg leste den forrig boka til forfateren (trur jeg...), kansje litt i samme gate? Eller kanskje den hadde litt mer krim-preg over seg?
  Skal notere meg denne, hvis jeg snubler over den skal jeg gi den en sjanse, men jeg trur ikke det er noe jeg vil gå aktivt etter.

  SvarSlett
 5. Jeg har lest Tilfellet Vincent Franke og Den enøyde kaninen av Carlsson. Begge to likte jeg virkelig godt. De henger egentlig ikke sammen selv om det er en mann som dukker opp i begge bøkene. Jeg har alle planer om å lese denne også og jeg er glad du liker den.
  Det er ikke så lenge siden jeg begynte å høre lydbøker (Storytel), men jeg er i gang med en hvor oppleseren lager virkelig tåpelige stemmer når han skal være enkelte personer. Det irriterer meg grenseløst :-) Men jeg vil høre boken så da må jeg bare holde ut!

  SvarSlett