mandag 16. mars 2015

Wienerbrorskapet av Ingar Johnsrud - en sterk norsk debut!

Wienerbrorskapet er forfatterens debutbok. Jeg trengte ikke mange kapitlene før jeg kjente igjen en stødig penn, og ga meg helt hen til den spennende handlingen.

Forlaget om boken:
Annette Wetre, den vakre og intelligente datteren til en ledende Krf-politiker, er forsvunnet. Sammen med sønnen på tre år er hun en del av den lukkede menigheten Guds Lys, som har isolert seg på gården Solro utenfor Oslo. Saken har knapt landet på skrivebordet til politietterforsker Fredrik Beier før Solro blir åsted for en bestialsk massakre. Da politiet finner et avansert underjordisk laboratorium, innser de at gården skjuler mørke hemmeligheter. Men hvilke? Annette er borte. Sekten er bote. Tilbake ligger bare lik.

Det viser seg at laboratoriet har forgreininger tilbake til andre verdenskrig og et internasjonalt brorskap av naziforskere, ledet av en norsk rasebiolog. Sammen med den unge PST-etterforskeren Kafa Iqbal står Fredrik Beier overfor en krimgåte som vokser til en storpolitisk thriller med endetidssekter og onsinnede konspirasjoner, hvor vår tids terror får næring fra nazitidens levninger.

Handlingen foregår i stort sett i nåtid i Oslo, hvor Fredrik Beier får oppdraget å finne igjen sekten som har forsvunnet . Ikke lenge etter dukker det opp et lik og Fredrik blir nødt å samarbeide med sin kollega fra drapsavsnittet, Andreas Figueras. I små glimt er vi tilbake, først til Wien i 1937, hvor Elsa og Kolbein føder en vanskapt jente. Disse to jobber i skjul med raseforskning sammen med Elias Brink. Resten av den tidlige historien finner sted midt i 2. verdenskrig, hvor Kolbein tar seg til London hvor han overbeviser de allierte at han vil jobbe mot tyskerne fra nå av.

Kafa Iqbal blir henvist til Fredrik Beier sin avdeling, og de jobber godt sammen, selv om flere av deres kolleger har problemer med å takle den utenlandskfødte, tøffe jenta.
Karakteroppbyggingen er gjort på en fin måte, en blir umerkelig måte fort kjent med de forskjellige karakterene, uten at spenningen avtar på veien. For det er en spennende bok dette her, med bomber og nedslakting og tema som rasebiologi, endetid og dommedag blir tatt opp. Han lufter moralske tanker om ideologi eller religion og om pest eller gasskammer, og det skremmende scenarioet hvor krigføring med miltbrann eller kopper på avveie danner et skummelt bakteppe.

I løpet av historien blir flere ledetråder lagt ut, men svarene hoper seg ikke opp mot slutten, en får underveis forklart hvordan enkelte ting henger sammen. Dette likte jeg godt, siden slutten ofte er spennende nok, og løse tråder av og til blir glemt nøstet opp.

Jeg liker godt historier hvor fortidige hendelser blir flettet inn i hendelser som skjer nå, og her greide forfatteren denne flettingen på en tydelig og lite forvirrende måte. Jeg ble veldig glad i Fredrik og Kafa og håper inderlig Ingar Johnsrud er igang med en ny historie hvor disse to etterforskerne er med. Håper de får ta rotta på Sebastian Koss som mot slutten helt tydelig holdt Fredrik for narr.

Ivar Nergaard som har lest inn boken gjør, som alltid en fremdragende jobb. Stemmen hans passer perfekt til denne type bok, og han leser raskt og med akkurat passe toneleie.

Jeg er ikke enig med Berit som synes at boken er for blodig og lite spennende. Etter min smak var det akkurat nok av begge deler. Les gjerne Astrid Terese og Berits flotte omtaler!


Utgitt: 2015
Lyttetid: 11 timer og 30 minutter
Kilde: Lyttefil fra forlaget

6 kommentarer:

 1. Denne omtalen var veldig fristende.. her skriver du så det spruter spenning og godsaker, og det gjør at jeg igjen gleder meg veldig til å lese den. Har lånt den på bib, så jeg må skynde meg å lese når jeg kommer hjem..

  SvarSlett
 2. En flott omtale TIne. Jeg har også skrevet en der jeg er veldig begeistret :-) Det er ikke så ofte jeg føler at en debutant krim er virkelig god, men denne var det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser at både du og Berit har skrevet gode omtaler som har pekt meg mot en god lese/lyttestund. Det føltes som om forfatteren har skrevet mye krim før, kanskje han bare har lest mye :)

   Slett
 3. Interessant! Nå som jeg har lyst til å lese spenning igjen suger jeg til meg alle de bra og positive omtalene - og skriver ønskelister på ark etter ark :) Forresten; fin omtale!

  SvarSlett
 4. Den hørtes såpass fascinerende ut at jeg bare "måtte" reservere den på biblioteket. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra, da har du noe spennende i vente. Får håpe du ikke må vente like lenge som jeg måtte, men du venter i alle fall på noe godt :)

   Slett