torsdag 12. mars 2015

Linda Olsson besøkte Litteraturhuset i Bergen i kveld

Kristin Øygarden intervjuer Linda Olsson om deler av hennes forfatterskap
La meg skrive deg vakre bøker lød tittelen på arrangementet, som fant sted på Litteraturhuset i kveld. Linda Olsson er i Bergen i forbindelse med lanseringen av den nye boken hennes I skumringen synger svarttrosten.

Tidligere bøker av forfatteren:
La meg synge deg stille sanger 2008
Tausehetens konsekvenser 2009
Din godhet 2012

Jeg har lest alle de fire bøkene nevnt over, og liker dem alle veldig godt. Ser av et gammelt blogginnlegg at jeg faktisk har likt Din godhet best av alle, selv om den ikke er den som har gitt forfatteren hennes heltestatus.

Kristin Øygarden innleder sin samtale med Linda Olsson med å snakke om forfatterens debutbok som kom ut i 2008. La meg synge deg stille sanger kom ut i 2008, og ble en braksuksess over hele verden. Den har nå solgt i over to millioner eksemplarer og er oversatt til 27 språk. Forfatteren ga oss et lite handlingsreferat, men ved håndsopprekningen i salen etterpå viste det seg at "alle" hadde lest boken.

Olsson har bodd i New Zealand 25 år, og kunne fortelle at de fleste forfattere har en jobb utenom skrivingen. Hennes forfatterskap startet med at hun meldte seg på et skrivekurs, som senere resulterte i debutboken. Hun røper også at hun skriver for seg selv, og at det nesten er som en terapi, selv om hun er fryktelig uorganisert i sin skriving.
Siden flere av bøkene hennes har blitt skrevet parallelt på engelsk og svensk, var det jo interessant for publikum å vite hvilket språk hun tenker på. Det enkle svaret på dette er, ingen av dem. Hun tenker i bilder, og det kan en nesten forstå når en vet hvordan bøkene hennes er.

Etterhvert kom vi inn på handlingen i "Svarttrosten", og med sekvensene som ble lest så røpet de liksågodt 4-5 av de heftigste avsløringene midtveis og sent i boken. Jeg for min del var lettet over å ha lest boken, og syntes det var synd at de andre leserne ble frarøvet disse overraskelsesmomentene.

Hun skriver mye om vennskap og røtter, kraft, mot og kjærlighet, og det er helt tydelig når hun snakker at dette er aspekter av livet som er viktig for henne. Hennes kjærlighet til sitt "skaperverk", karakterene hun har bygget opp, er vidunderlig rørende. Det er som hun ser på dem som ekte mennesker, noen hun kjenner, er glad i, og som har en fremtid.

Linda Olsson røpet til slutt at hun er i gang med en ny roman, men at hun også samarbeider med en ung mann om en krim, som skal bli en trilogi. Svenskene kan glede seg til høsten for da kommer første del ut.

Har du ikke lest noe av denne forfatteren vil jeg anbefale deg å prøve henne. De fire bøkene som hun har gitt ut har den samme stemningen, men helt forskjellige handlinger, så de trenger ikke bli lest i rekkefølge.


5 kommentarer:

 1. Jeg har bare lest de to første, men elsker de.
  Den siste er bestilt. Bok nr 3 har gått meg helt forbi i stillhet, den må også bestilles. Takk for fint innlegg!

  SvarSlett
 2. Åh, skulle så gjerne vært og hørt på henne i kveld men godt at du har vært der og kan gi oss andre referat. Jeg har ikke lest den nyeste boken ennå men jeg får vel skafe meg den snart. Sier som hun over her, tusen takk for fint innlegg. Ha en fin kveld, Tine :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skulle gjerne hatt deg med også Beathe, for dette møtet var veldig fint. Gir en lys neste gang jeg :) Gled deg til boken, for den var utrolig herlig.

   Slett
  2. Jeg har lest to bøker av henne; "La meg synge deg stille sanger" og "Din godhet", jeg begynte såvidt på "Taushetens konsekvenser" men den fenget meg ikke akkurat da og ble lagt til side, kanskje jeg skal gi den en sjanse til senere siden jeg likte de to andre så godt, men kanskje jeg skal få lest denne nyeste først.

   Slett
  3. Jeg måtte sjekke terningkastene på listen min og jeg har gitt den første en 5`er mens de andre tre har fått 6`ere. Sikkert noe med min "utvikling" som leser, men jeg har tydelig likt alle veldig godt. Gi Tausheten en sjanse :)

   Slett