mandag 26. november 2012

Jeg huker meg ned og kaster ut en brannfakkel.....

Bloggen er i forandring og jeg må hive meg rundt. Ikke lager jeg mat og ikke går jeg tur (øyensynlig..) men bare leser og leser. Jeg har kommet i kontakt med flere kjempeflotte bokblogger, og er imponert over kvaliteten på det de leverer. 
Jeg skriver gjerne om en bok jeg har lest, men det blir sjelden utdypende bokanmeldelser, for det er andre så mye bedre til. 
Så til brannfakkelen: Når en blogger har fått et leseeksemplar av et forlag, må den da skrive pent om boken?  Hvis boken faktisk er dårlig, velger du da å ikke skrive noe, eller lager du et negativt blogginnlegg? 
Jeg kommer veldig sjelden over negative bokanmeldelser, så hva med de bøkene som ikke holder mål? For de finnes jo de også... Skriver dere ikke om dem?

10 kommentarer:

  1. Til spørsmålet ditt så er svaret NEI,for det første er du ikke forpliktet til å skrive om en bok fordi om du har mottatt boken fra et forlag.Om du velger å skrive om den så er det jo viktig at det er din ærlige mening som kommer frem i omtalen.Nå har ikke jeg direkte slaktet en bok,verken en jeg har kjøpt selv eller mottatt fra et forlag, selv om det hender at forlag sender ut bøker til en uten at en har bedt om det så er det slik at som oftest velger du selv de bøkene du ønsker tilsendt. Dette er jo ofte bøker du har dannet deg et visst bilde av på forhånd,men selvfølgelig så er det ikke sikkert at den faller i smak likevel. Dette og annet har det vært mye diskusjon om i "bokblogger verden" tidligere i høst. Jeg har som mål å skrive om alle bøker jeg leser, enten jeg har likt dem godt eller ikke likt den noe særlig.

    SvarSlett
  2. Nei, vi er ikke forpliktet til å skrive pent om dem. Som Beathe sier så har akkurat dette vært mye debattert blant bokbloggere i høst, og på Bokbloggertreffet i Oslo i september. Flere forlag var også tilstede der og var klare i sin tale angående det. Vi trenger heller ikke å skrive om alle bøker vi får heller.
    Grunn til at det blir lite negativ omtale om disse bøkene, kan være at vi for det meste ber om bøker vi ønsker å lese selv, vi kjenner kanskje forfatterne fra tidligere lesing, så da vil de ofte holde mål, selv om de kanskje ikke alltid fyller forventingene fullt ut. Jeg opplever ikke å få bøker jeg ikke har bedt om, med unntak av Silke forlag som spurte om de kunne få sende meg et par bøker jeg ikke hadde bedt om. Og det er jeg glad for, for det var veldig artige bøker, som Julebrevpikene bl.a.

    Som blogger skriver jeg det jeg mener, men det kan godt være at jeg ikke gidder å skrive om en bok jeg syns fortjener slakt... Jeg ønsker heller ikke å være tabloid og slakte på et kvasst vis for at det skal være artig å lese for noen.. Som regel gidder jeg ikke å lese ferdig ei bok jeg liker så dårlig heller.. HVis jeg leser ut ei bok er det som regel noe bra med den, og da får den både positive og negative vendinger i omtalen,

    SvarSlett
  3. Å la være å skrive en negativ bokanmeldelse, utelukkende fordi man ikke likte boken og fordi man har fått den tilsendt av et forlag som åpenbart ønsker en anmeldelse (selv om de ikke eksplisitt ber om det), blir litt feil i mine øyne. Samtidig er det kanskje ikke så gøy å verken lese eller skrive en negativ anmeldelse? Hadde man vært bokanmelder i et blad eller en avis, ville man dog kanskje skrevet den negative anmeldelsen? Bloggeren SerendiptyCat har skrevet et par negative bokanmeldelser, vet jeg.

    SvarSlett
  4. Takk for kjempefine svar jenter! Jeg leser mye men har ikke en ren bokblogg, så jeg har nok ikke fulgt med på debatten i høst. Veldig greit for meg å bli oppdatert på dette. Merker selv at jeg ikke skriver mange negative bokomtaler.

    SvarSlett
  5. Det finnes også en facogruppe som heter Norske bokbloggere. Kanskje du kjenner til den? Det har også vært livlige debatter der om temaet-

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for info. jeg "famler" litt her og setter pris på små tips.

      Slett
  6. Nå har jeg ikke mottatt lesereksemplarer, men hadde jeg det og ikke likt boken ville jeg skrevet det - synes det har med integritet å gjøre, og det blir helt feil om en skal gjøre forlaget til lags.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har fått avtale om å motta mitt første leseeksemplar om en stund. Føler meg allerede som en vaske-ekte bokblogger :) Kjenner at jeg bare ved å få et hyggelig "Ja" fra forlaget, er innstilt på å skrive noe pent. Hvis jeg ikke liker boken, vil jeg nok prøve å få frem noe positivt, og forklare skikkelig hvorfor den ikke var noe for meg. Hadde jeg kjøpt boken i butikk, ville jeg ikke gjort en sånn stor innsats, bare sagt at den var dårlig.

      Slett
    2. Så artig! Jeg skal også få mitt første eksemplar nå - blir spennende, jeg merker også at jeg er positiv til boken bare ved å få den tilsendt. Men så er det en bok jeg har lyst til å lese, så forhåpentligvis er den bra :)

      Slett
  7. Jeg skriver alltid hva jeg mener om boken, uansett om jeg har kjøpt den selv eller fått den fra et forlag. Som Melusine skriver så handler det om integritet for meg, og jeg vil at leserne mine skal kunne stole på at jeg er ærlig. Jeg har flere ganger slaktet bøker jeg har mottatt av forlag, her er et eksempel:
    http://bokelskerinne.blogspot.no/2011/02/bokanmeldelse-i-sverdets-tid-av-jan-ove.html

    Jeg synes det viktigste er at man forsøker å skrive noe konstruktivt om boken, hva var det som ikke fungerte? Hvorfor likte man den ikke? Man trenger ikke skrive så langt, men litt mer utdypende enn hva man synes om selve leseopplevelsen synes jeg er fint å lese.

    Når du sier ja til å motta et leseeks er det forøvrig ingen forpliktelse om at du faktisk må blogge om boken.

    Jeg tror forøvrig at en av grunnene til at du finner mange positive omtaler rundt om på bloggene er rett og slett fordi vi velger selv hva vi vil lese. Jeg kjenner min smak såpass godt, og velger ofte bøker ut fra egen smak. Da treffer jeg som regel.

    SvarSlett