fredag 19. oktober 2018

Snøsøsteren av Maja Lunde og Lisa Aisato

Lisa Aisato og Maja Lunde har allerede vist at de mestrer sitt fag til fingerspissene. Jeg har selv en Aisato på veggen, og har lest Maja Lundes Bienes historie, Blå og ungdomsromanen Battle. Det de har fått til sammen, er mesterlig, ikke vent til jul med å kjøpe den, for selv om dette er en adventsbok, kan den leses som en roman (hele året).

Forlaget om boken:
Det er snart julaften, som også er dagen Julian blir 11 år. Vanligvis er det årets beste dag, når juletreet står pyntet og lysene er tent, luften er fylt av lukten fra klementiner og pepperkaker, og det knitrer i peisen. Men i år er ingenting som det pleier. Julian og familien bærer på en stor sorg etter at storesøsteren Juni døde og Julian tenker at jula rett og slett er avlyst.

Så en dag møter Julian den livsglade juleelskeren Hedvig og han begynner å tro det kan bli jul likevel.

Snøsøsteren er fortalt på en måte som gjør boken fin å lese også for voksne (uten barn rundt seg). Den er delt inn i 24 kapitler, så den med letthet kan leses for barn som en julekalender i desember, men historien flyter uten start, stopp og gjentakelser ved hvert kapittel.

Handlingen dreier seg om vennskap, om ensomme barn og fortvilte voksne som ikke greier å rå med sin egen sorg. Hedvig oppsøker Julian når han er i svømmehallen. Han blir med henne hjem til et magisk hus, ferdig julepyntet med lys, varme og kakao med krem. Han merker fort at det er "noe" med dette huset, og med Hedvig for den saks skyld, men greier ikke å få henne til å fortelle.

Selv er han også ganske stille om hvordan han har det, om foreldrene som er pappfigurer og søsteren som har mistet "dynamitten" i seg, etter at storesøsteren døde.

Historien har mange små spenningstopper og røper ikke hvilken rolle de forskjellige karakterene har før godt uti fortellingen. Mot slutten blir det litt trist, og brillene måtte av for litt tåretørking, ikke mindre enn tre ganger, før jeg var i havn. Heldigvis har boken en glad slutt, som gir akkurat den følelsen en vil ha når det endelig er julaften.

Illustrasjonene til Lisa Aisato er nydelige å se på, og sammen med teksten til Maja Lunde får de en  betydning som går rett i hjertet på leseren. Nesten alle dobbeltsidene er illustrert, enten med små bilder eller med hel- og halvsider.

Snøsøsteren anbefales på det varmeste!
Forlag: Kagge
Utgitt: 2018
Sider: 192
Kilde: Leseeks


3 kommentarer:

 1. Ser ut som den veldig fin bok. Ser at mange heier den frem for tiden.
  Kannskje jeg må skaffe meg denne..

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er rett og slett nydelig, og en ener i sin sjanger :)

   Slett
 2. Slukte de første 100 sidene i sted,den er fin!:-) Skal jeg velge mellom denne og "Til ungdommen" så holder jeg en knapp på denne.

  SvarSlett