mandag 15. februar 2016

Svin - nytt kapittel i Carl-Johan Vallgren sin serie om Danny Katz

Den første boken i serien heter Skyggegutten, og siden jeg likte den veldig godt var jeg ikke sen om å lese hans seneste utgivelse. Bøkene er frittstående og kan godt leses for seg, men i den første boken blir en godt kjent med Danny Katz, så jeg anbefaler deg å lese den først.

Forlaget om boken:
Jorma Hedlund har egentlig trukket seg tilbake. Det er slutt på det kriminelle livet. Men tipset om verditransporten er for godt. Ett siste ran, så får det være nok. Men snart er Jorma en jaget mann.

Samtidig forsøker Danny Katz å finne ut hva som har skjedd med sin tidligere venn, narkodealeren Ramón, og hans kjæreste Jenny. Katz er selv tidligere misbruker, og suget etter heroin river og sliter i ham. Hvordan fikk Ramón plutselig tilgang til så mye stoff? Og hvem er egentlig Jenny? Sporene fører Danny Katz til Stockholms pornobransje og deretter i en retning han aldri kunne forutse. Bare én ting er sikkert: Noen vil hindre ham i å finne sannheten.


Denne krimserien har et skikkelig "noir" preg over seg. Vi befinner oss på Stockholms skyggeside, og stifter bekjentskap med miljøer jeg har vanskelig for å se for meg.
Boken har et høyt tempo, og med korte setninger, kjappe replikker og hyppige vekslinger mellom de tre jeg-personene, blir det aldri kjedelig.

Handlingen starter med Jorma Hedlunds planlegging av et ran. Når Danny Katz kommer inn i bildet er det for å lete etter sin døde venns kjæreste, noe som byr på store utfordringer. Statsadvokat Eva Westin blir innblandet i begivenhetene når Danny ber henne, i kraft av sin stilling finne ut av noen detaljer. Danny, Jorma og Eva er alle bekjente fra tiden på kjøret, og personlighetene deres bærer preg av den samme rotløsheten og savnet.

Alt jeg hadde lest om denne boken på forhånd trakk frem at det er mye sex i den, så jeg stålsatte meg før jeg begynte å lese. Handlingen tar for seg organisert menneskehandel og et nettverk av kvinnemisshandlere. Det er noen grusomme scener i forbindelse med dette, men jeg synes at det har en hensikt og passer godt inn i handlingen.

Jeg liker måten han bygger opp historien på, og regelrett skyter ut korte, kjappe setninger. Det går nesten så fort for seg noen ganger at jeg tenker at han har strøket litt for mye fra manus. Selv ser jeg på dette som et kompliment fra forfatter til leser, han tar det som en selvfølge at vi henger med i svingene.

Katz har vært uteligger og misbruker, og er ikke i mål med jobben å hanke seg inn igjen. Hans psyke er preget av hans jødiske opphav, og av hvordan han hadde det i oppveksten. Han har aldri forstått hvor mørket i personligheten sin kommer fra, men får i denne boken tips om hvor han kan finne ut ting, om sin for lengst avdøde far. Epilogen frister med en spennende cliffhanger rundt dette, så jeg gleder meg allerede til å følge Danny videre, (selv om de siste avsnittene burde frarøve leseren håp om noe fortsettelse).

Som du sikkert skjønner anbefaler jeg serien om Danny Katz på det varmeste!

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2015/på norsk 2016
Sider: 375
Kilde: Leseeksemplar

3 kommentarer:

 1. Som jeg skrev i min omtale så tenker jeg at Katz er navnet linket til "Katten som har ni liv", for hvorfor skal han kalle det en Katz serie, hvist han døde? Nei, vi ser frem til fortsettelsen.
  Som du sikkert vet er det skjelden jeg leser krim, men Vallgren er helt spesiell og måten han skriver på uavhengig av sjanger er genial.

  SvarSlett
 2. Heihei, jeg ser en skikkelig spoiler i kommentarfeltet her ;) Jeg lurer på om dette er en krimserie jeg skal merke meg for min kjære søster, så kan jo jeg låne den i ettertid. Det er viktig å tenke litt sånn praktisk, så bruker man ikke opp all plassen i egne bokhyller hehe.

  Jeg ser at du leser Rivers of London, nå ble jeg VELDIG spent på å høre hva du tenker om den. Det er en serie jeg er begeistret for.

  SvarSlett
  Svar
  1. Phew... glad det var i kommentarfeltet, for jeg pleier å passe meg godt for å legge ut spoilere. Synes Ingun har et poeng, som det ikke var så viktig å skjule :)
   Låning og bytting av bøker er lurt, og gaver med baktanke er lov når det gjelder bøker. Jeg digger Rivers of London, er over halvveis og storkoser meg.

   Slett