søndag 7. februar 2016

Karneval og fastelavn - årets faste nærmer seg

Det er ikke bare i Rio de kan lage karneval, i barnehagen denne uken feiret vi til gangs med utkledning, bollespising og mye sang og ballade. I dag er det fastelavnssøndag, og etter å ha gått en 20.000-skritts tur, markerer jeg gjerne avslutningen av karnevalet med fastelavnsboller.

Vi er sikkert ikke de eneste som mesker oss med ekstra fete boller i dag
Tradisjonen tro følger vi opp denne utagerende helgen med blåmandag hvor vi tømmer kjøleskapet og fetetirsdag hvor vi spiser rømmegrøt til middag. Så står askeonsdag for døren, og jeg starter fasten. Den har tidligere vart mellom 7-10 dager, så jeg håper kroppen spiller på lag og lar meg faste i en drøy uke.

Fastelavn er ditt navn
 boller skal vi lage.
Hvis vi ikke boller får,
så lager vi ballade.

Boller opp, og boller ned
 boller i  min mage
Hvis vi ingen boller får,
så lager vi ballade.

Fastelavn betyr "kvelden før faste" og med det regnes de siste tre dagene før fasten starter på onsdag. Når det er fastelavn har ikke fasten begynt, men fråtsingen i fet mat skal forberede menneskene på de asketiske 40 dagene de har foran seg.
Min forbereding til fasten består i å kjøpe inn grønnsaksjuicer og grønnsaker så jeg selv kan lage juice i maskinen min. Det er dette jeg drikker i den uken fasten pågår, sammen med grønn te og grønnsaksavkok hvis jeg føler jeg trenger næringsstoffer.


Å faste er et asketisk foretak, og for min del betyr det at jeg unngår å ha for mye på kalenderen. Jeg overlater handling til gemalen, og bytter ut den hardeste treningen med lange turer. I tillegg mediterer jeg og tar karbad, noe som roer sinnet og er veldig avslappende.

Fasten pleier å sette meg i en god sinnsstemning, jeg blir alltid i godt humør og får mye energi. Jeg får ikke hodepine og føler heller ikke sult, så det er helt tydelig at min kropp reagerer positivt på denne pausen fra både inntrykk og mat. Hvorfor, lurer du kanskje? Det handler om at kroppen skal få ta seg inn igjen. Magen har buldret faretruende i det siste, utslettet mitt i ansiktet blusser og jeg har vont i leddene. Alle disse tingene mildnes av fasten, selv om jeg ikke kommer ferdig kurert ut på andre siden.

Faster du, eller har du vurdert å faste for første gang, så hører jeg gjerne fra deg :)

Her kan du lese om mine tidligere erfaringer:
9 dagers faste i 2012 noen erfaringer fra 2012 her!
Fasten i 2013
Fasten i 2014 og her!
Noen tanker fra 2015

13 kommentarer:

 1. Jeg har aldri vurdert faste, for jeg blir svimmel hvis jeg ikke spiser til faste tider :) Men jeg har hørt at det er veldig bra å faste og synes du er tøff som gjør det år etter år!

  Ha en fin søndagskveld Tine.

  SvarSlett
 2. Wow,du er flink altså! Dette er kanskje noe de fleste kunne ha godt av, selv har jeg aldri fastet og usikker på om jeg skal prøve det. Blir spennende å høre hvordan det går. Fastelavnsboller ble det heller ikke her på hybelen, men jeg får ta kosen igjen neste helg når det er morsdag! Men jeg skal bli flinkere til å ta avslappende karbad når jeg kommer hjem igjen om noen dager. Ønsker deg en fin kveld, Tine :-)
  Ps. Fikk store problemer med å kommentere på wordpress bloggen men jeg prøver med googlekontoen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er tapper som holder ut på hybel, men du har jo noe bra å se frem til. Fastelavnsboller er godt, men veldig mektig, så vi har ennå ikke kommet til middagen. Bra du fortsetter å kommentere, selv om det byr på utfordringer :)

   Slett
 3. Du er bare superflink, altså! Faste er nok ikke noe for meg, men fastelavensboller har jeg faktisk laget på jobb i dag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vel, det gjenstår å se om kroppen er med på det et år til. Boller på jobb, da var det nok ikke ARK du jobbet på :)

   Slett
 4. Bollene så gode ut. Har vært opptatt av andre ting i dag og droppet bollene her. Fasting passer ikke for meg. Blir lett gretten og da funker det dårlig i jobben i bhg. Vi skal ha karneval på torsdag med tema skogen. Ikke helt funnet ut hva jeg skal være enda. Lykke til med fasten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg blir også svært gretten uten mat, men jeg har et tips til karnevalet på torsdag. Start fasten onsdag, si at du skal være et tre på torsdag, fredag sier du at du har slått rot for ei uke. Og vips så har du løst både fasten og barnehageutfordringer ;)

   Slett
  2. Blodsukkeret mitt har begynt å svinge mer også, så den grettenheten kjenner jeg på. Håper å stå han av, så jeg får skikk på det. Heldigvis hadde vi karneval på torsdag som var, for meg som faktisk faster er det litt rart med karneval etter fasten har begynt. Men tanken på å være et tre, tiltaler meg, så den tar jeg med meg :)

   Slett
 5. Jeg hater at jeg hater glutenallergi men jeg unnet meg en berlinerbolle med noe smertestillende:) Skulle ønske jeg hadde pollenallergi istedet for glutenallergi:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner tankegangen din, det er jo så masse godt å spise for oss som tåler gluten. Men, glutenallergi kan du tross alt ha litt kontroll på selv, pollen er det jo vanskelig å styre unna, så da blir det vel mer brannslukking?

   Slett
 6. Ps: Å faste har jeg heller ikke noe problem med for jeg spiser ikke mye uansett. Sånn er det når man ikke har matlyst:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Her sier jeg (litt flåsete) "heldige du" som ikke har matlyst. Du skulle fått litt av meg :) Faste kan dog ha helsemessig effekt også for de som er slank og ikke nødvendigvis gjør det for å gå ned i vekt. Det føles sikkert rart for en som spiser lite å bestemme seg for å ikke spise i det hele tatt en hel uke :)

   Slett