onsdag 18. juni 2014

Herr Fikrys litterære liv av Gabrielle Zevin - utgis i september!

To måneder etter boken ble sluppet i England, USA og Canada hadde den funnet sin plass på New York Times bestselgerliste, og rettighetene var i juni solgt til over 20 land. I september kommer den også ut i Norge, selv om noen heldige bokelskere, sånn som meg, har smuglest den allerede.

Handlingen er lagt til Alice utenfor Cape Cod i USA. Vi blir kjent med A.J Fikry som etter sin kones plutselige død fremdeles holder bokhandelen deres åpen. Man kan ikke akkurat si at han driver den, for det som driver ham i hans liv og virke er ikke tanken på at bedriften skal lønne seg.
I sine private gemakker ovenpå har han en førsteutgave av Edgar Allen Poe debutbok Tamerlane.

En morgen han våkner opp etter en fuktig kveld alene hjemme, oppdager han at boken er borte. Denne er mye verdt så han slenger på seg morgenkåpen og styrter ned på politistasjonen for å anmelde dette. Noen dager senere finner han en jente på to år i bokhandelen sin, med en lapp hvor det står at moren vil at Maya skal vokse opp blant bøker.

Når i tillegg den litt pågående Amelia fra forlaget Pterodactyl dukker opp og gjør inntrykk på ham ved sitt besøk, forandrer det livet til A.J.

A.J. betrakter Maja i den rosa kjolen, og kjenner en kribling inni seg, en følelse som er merkelig kjent og så fantastisk at det er nesten uutholdelig. Han har lyst til å le høyt eller slå hardt i veggen. Han føler seg full, eller i hvert fall ør. Han føler seg sprø. Først tenker han at det er glede, men så innser han at det er kjærlighet. Helvetes kjærlighet, tenker han. For noe mas. Kjærligheten har stilt seg i veien for hans plan om å drikke seg ihjel og ruinere seg fullstendig. 

Dette er starten på en utrolig fin roman. Den handler om å være tro mot seg selv, om hvor vanskelig det kan være å finne den rette og om de underlige ting som kan skje i livet som fører oss på veier en ikke ante muligheten av. Dette er en handlingsmettet roman med nerve som gjør den vanskelig å legge fra seg. Det er nesten som å spise en pose M, det går jo ikke an å legge bort posen etter noen få biter - denne boken ble slukt i en jafs.

Mellom kapitlene er det en sidelang liten "muntlig" omtale av en bok. Forfatter, tittel og årstall blir nevnt, og etterhvert skjønner en på ordlyden hva dette er. Mer vil jeg ikke røpe, bare hinte om at dette ikke er tilfeldige avbrytelser av den ordinære historien.
Boken blir markedsført som en drømmebok for alle som elsker litteratur. Det er den, A.J. sin måte å lese karakterer fra bøker inn i menneskene han treffer på er fornøyelig. Hvordan hans eget syn på sjangere og forfattere som har ergret ham, endres etterhvert som han får et nytt syn på livet er fornøyelig og gjenkjennelig.
Gled dere til å lese denne perlen av en bok!

Forlag: Silke
Utgis: September 2014
Sider: 272
Sjanger: Roman (type koselig)
Kilde: Leseeksemplar

11 kommentarer:

 1. Åh, for en nydelig omtale! Nå gleder jeg meg enda mer til å lese den. Vurderer å ta den med på ferie....hvis jeg klarer å la den vente så lenge som august :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dere må for all del ikke åpne den, hvis dere ikke skal lese hele. Jeg skulle bare ta en titt, og vips så var den lest. Takk for fine ord alle sammen :)

   Slett
 2. Må bare si meg enig med Anette her, veldig fin omtale av boken,Tine:-)

  SvarSlett
 3. En flott omtale! Jeg gleder meg til å lese boken selv. Den ligger her og venter og jeg tror den skal få bli med til Spania :-)

  SvarSlett
 4. Enig med de som har skrevet før meg; fint innlegg om boka
  Jeg fikk boka i posten i dag etter å ha lest om den hos Beathe
  - og jeg gleder meg som en unge til å lese den :)

  SvarSlett
 5. Jeg storkoser meg med denne de korte stundene jeg har tid til å lese for tiden…:)

  SvarSlett
 6. Jeg må jo få denne boken litt mer frem i køen skjønner jeg:) Super omtale, for jeg fikk veldig lyst å lese den. Røsket med meg en tilfeldig bok idag, og nu angrer jeg at jeg ikke var mer målrettet å gikk for denne i stede:) Dumme meg altså:) Ha en flott dag, Tine:)

  SvarSlett
 7. Denne fikk jeg også lyst til å lese Tine.

  SvarSlett
 8. Nå kan jeg ikke spise M, men om jeg kan velge meg en annen type godteri så skal jeg si meg enig med deg, Tine ;) Det lukter en plassering på bestselgerlistene til høsten av denne romanen.

  Jeg har anmeldt boken på Bokblogger.no sin blogg i dag, og selvsagt linket til ditt. innlegg.

  SvarSlett
 9. Jeg har også lest boken, men deler ikke din begeistring :) Jeg synes dette er en ble kopi av Notting Hill, kanskje litt strengt, men den falt faktisk ikke i smak. Men veldig fin omtale av deg :)

  SvarSlett
 10. Koste meg med denne Tine - fin bok som ble lest ut i en fei. Takk for tipset.

  SvarSlett