fredag 6. juni 2014

Jeg har hørt: Fjellgraven av Hjorth & Rosenfeldt

Fjellgraven er den tredje boken til forfatterduoen. Serien starter med Mannen som ikke var morder, og fortsetter med Dødens disippel. Profileringseksperten Sebastian Bergman sin historie i disse tre bøkene har et hendelsesforløp som gjør at jeg vil anbefale deg å lese bøkene i rekkefølge.

Historien begynner med to damer som er på fjelltur og oppdager en grav med mange lik i. Dette blir opptakten til etterforskningen som Torkel og de andre i Rikskrim setter i gang. Vi får også høre om en leiemorder som tar seg inn i Sverige for å drepe et menneske, noe som ikke blir helt uproblematisk for henne. Samtidig lærer vi å kjenne den afghanske enken Shibeka, hvis mann forsvant sammen med broren for mange år siden. Hun har aldri slått seg til ro med at de bare reiste, og nå tar hun kontakt med Lenart i tv-programmet Uppdrag granskning.


Ellinor som ble kjæreste med Sebastian i forrige bok har sin egen agenda i denne boken, som gir litt piff til spenningsnivået. Også Jennifer, som var en bi-karakter i forrige bok er i Fjellgraven med i teamet til Torkel.

Jeg skal ikke legge skjul på at det er mange historier her, og at til tider forvirret de meg en smule. Det er snakk om SEPO, CIA, FBI, leiemordere og rikets sikkerhet. Hvem som er the bad guy og hvem som er the good guy er innimellom litt uklart, og jeg måtte gi litt slipp på å forstå det hele mot slutten.
Det er mye dreping i denne boken, og etter en liten opptelling kom jeg til 13 døde. Bortsett fra et lite innslag av tortur er ikke mordene bestialsk beskrevet, men det blir liksom litt mye, særlig når en del av drapene blir lagt lokk på, med tanke på "rikets sikkerhet".  Det som det også ble litt mye av, er Sebastian sin historie. Denne får mye oppmerksomhet midt i boken, og føles litt som "fyllmasse" for å drøye boken. Sebastian Bergman er ikke med i etterforskningen i særlig grad, men driver med sin posisjonering i forhold til Vanja. Han er ganske så skruppel løs og en person med romslig samvittighet, så det er ikke mye goodwill han får fra meg, siden selv hint av mykere sider har en baktanke.

Ivar Nergaard leser fenomenalt godt, vær på utkikk etter lydbøker med hans stemme! Hjorth og Rosenfeldt kommer helt sikkert med en bok nummer fire i denne serien, for historien til Sebastian stoppet litt vel brått. Jeg synes denne boken var mer "komplisert" å høre/lese enn de andre og flere av historiene gikk parallelt litt for lenge, før alt plutselig ble knyttet sammen.
Kanskje det er dette de kaller "intelligent" krim? for plottet er komplisert, med mange historier og det hele samles til et hele på en fin måte. Jeg anbefaler gjerne boken, men les de andre to først!

Lyttetid: 13 timer
Utgitt: mars 2014
Kilde: Leseeksemplar

7 kommentarer:

 1. Enig med deg Tine. Dette er ikke deres beste bok. Håper på en opptur med deres neste. Ble litt for mye av det gode i denne boken. Fortjener alikevel terningkast 4 kanskje?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har rett en 4`er er vel så langt som jeg bør strekke meg. Litt mye "utenomsnakk", neste bok bør de skrelle vekk litt :)

   Slett
 2. Har ikke lest noe av disse forfatterne, men stilig cover:)

  SvarSlett
 3. Akkurat nå har jeg ikke lyst å lese krim.. men det kommer nok igjen. En venninne av meg lovpriste disse bøkene i fjor.. Så kanskje prøver jeg dem en dag, når jeg e rferdig med annet som venter. Ivar Nergaard leser boka til Ingvar Ambjørnsen; Natten drømmer om dagne, som jeg startet på i bilen i dag. Ha en fin helg.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er inne i en ekte krim-tørke altså? Er forsåvidt det jeg og, skal begynne på en novellesamling i kveld og har lest ferdig en barnebok. Har en konkurranse på gang blant bøkene mine, og vinneren får være med til London på fredag :)

   Slett
 4. Ja, tørke fra krim med masse drap og sånn ja.. Startet på Johan Theorins Sankta Psyko på lydbok i dag, da jeg synes den Ambjørnsenboka ble for rolig til å ha på øret.. Theorins bok funker bedre, fenger mer, merker jeg. Lydbøker må ha driv og spenning.. Hvem av bøkene dine vinner Londontur da tro? Du tar vel ikke bare med en;) ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo Anita, en bok medbrakt. Jeg skal jo boltre meg i bokhandlere der borte så nytt lesestoff skal jeg alltids klare å skaffe meg :) Jeg begynner på Febertreet i dag, så hvis den er god stopper jeg på side 50 og tar den med meg (pocket må vite)

   Slett