søndag 8. juni 2014

For riket er ditt av Birger Emanuelsen

Novellesamlingen For riket er ditt er Birger Emanuelsen sin debut som forfatter. Forrige søndag serverte jeg en smakebit fra hans romandebut, som kom ut i år Fra jorden roper blodet, og ble så begeistret over det jeg leste at jeg sporenstreks skaffet meg hans første utgivelse.

For riket er ditt settes i båsen novellesamling, men på boken brukes ikke dette ordet, her kaller de det fortellinger. Den består av ti fortellinger krydret med f.eks. utdrag fra Biografisk leksikon, en nekrolog, små snutter fra leserinnlegg, og utdrag fra andre romaner og noveller. Dette "krydderet" står i kursiv og kommer mellom de ti hovedfortellingene, som alle sammen er plassert på Tromøy men fra forskjellig årstall.

Den første historien Sønnen har sin handling i 1768. Vi møter Sara som plukker et livløst menneske opp fra fjæresteinene og forsøker å få liv i det igjen. Det er en tydelig fortelling, som etterhvert avdekker forhistorien og hva det er som egentlig skjer.

Språket er nydelig, og etter å ha lest to av fortellingene er min lettelse stor over at jeg har hele boken "tilgode". En del noveller har veldig åpne og "plutselige" slutter, men i Birger Emanuelsen får vi en avklaring på slutten som gjør at jeg blir "ferdig med" hver historie. Fortellingene henger også løselig sammen, med det til felles at de alle er bundet i sted, og alle har det samme ettertenksomme språket.

En vårlig smakebit fra den tredje fortellingen Kona
Bestefaren fortalte om den gangen mora ble bitt av en orm. Den hadde ålet seg inn i teltet deres og lå i soveposen da mora krabbet nedi og skulle sove. Først kjente hun noe nede ved føttene, noe kaldt, noe som beveget seg, og hun rakk ikke å bli redd før hun kjente et bitt, og så et til, Hun begynte å skrike og ville kravle ut av soveposen, men stoffet var glatt, og hun kom seg ikke ut, og hun skrek og skrek, og til slutt måtte bestefaren trekke henne ut.

Er du ikke en racer på novellesamlinger, men har lyst å prøve vil jeg (som nettopp har knekt novelle-koden selv) anbefale deg denne. Jeg koste meg med den hele veien gjennom. Har du lest den kanskje?

Forlag: Tiden
Utgitt: 2012
Sider: 202
Sjanger: Noveller
Kilde: Biblioteket

24 kommentarer:

 1. Takk for smakebit og boktips!
  Jeg har faktisk en bok med fortellinger (noveller) liggende på nattbordet... Maeve Binchy.
  God søndag! :)

  SvarSlett
 2. Det där var en riktigt otäck upplevelse. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Spännande! Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 4. Ikke lest denne, men leser gjerne novellesamlinger. Takk for en veldig ubehagelig smakebit ;) Ha en fin søndag

  SvarSlett
 5. Denne MÅ jeg jo se å få lest, og det samme med romanen hans. Den skal jeg låne på ebokbib når jeg er ferdig med de ebøkene som står på leselisten min. Forfatteren av den boken jeg holder på med nå har skrevet flere bøker, blant annet en novellesamling som jeg tenkte jeg skulle få lastet ned på nettbrettet mitt i løpet av dagen. Ser du leser Febertreet, den står på ønskelisten min, hva syntes du om den så langt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ikke begynt på Febertreet ennå, må lese slutten på den andre boken først (den er kjempemorsom). Gleder meg, det er en pocket så jeg prøver å ikke komme for langt før jeg skal ut å flaxe på fredag :)

   Slett
 6. Jeg leste din omtale av Fra jorden roper blodet og må si jeg ble litt nysgjerrig på denne forfatteren, for han er helt ukjent for meg. Takk for en fin smakebit og og han en riktig fin første pinsedag :)

  SvarSlett
 7. Så spennende med novellesamling, og smakebiten var flott. Kjente at jeg hadde lyst til å vite hva som skjedde videre :) Når det gjelder allergien er den helt borte nå som jeg har fått sprøyte, hurra hurra :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at sånne sprøyter er så effektive. Denne novellesamlingen hadde mye bra, og han skriver nydelig. Smakebiten var mer actionpreget enn størstedelen av boken, men alt var bra

   Slett
 8. Kjenner panikken på vegne av mora...grøss!:) Leste for en tid tilbake at det var en som hadde fått en huggorm under dyna hjemme. Den hadde klatret inn vinduet, grøss...ikke trygt noen sted, hehe:) Lenge siden jeg har prøvd meg på en novellesamling, og de jeg har lest har ikke vært noe særlig, men det må jo være noe bra der ute. Noterer meg ned denne:) Ha en videre fin langhelg!:)

  SvarSlett
 9. Dette var en riktig levende smakebit. Jeg har lyst p bli bedre på å lese noveller, så denne skal jeg huske :) Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 10. Hjelpes vel, for en smakebit! Som et mareritt. Takk for smakebiten. Virker som en veldig god bok!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, i år er det jo ormeår og jeg har selv sett orm på nært hold. Er heldigvis ikke redd sånn som så mange andre. Men, ned i soveposen vil jeg ikke ha den :)

   Slett
 11. Jag tycker om att läsa noveller men det är lite annorlunda mot att läsa en roman. Tack för smakbiten. :)

  SvarSlett
 12. Hjälp vilken panik jag hade fått! Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 13. Noveller är inte något jag dras till, så den här kommer nog aldrig att bli läst :)

  SvarSlett
 14. Uff da! Ikke vil jeg dele sovepose med en huggorm - og jeg lurer litt på hvorfor bestefar ikke dro henne ut med en gang? :-)
  Jeg har satt boken på leselisten og håper jeg skal finne den på jobb. Ønsker deg en fin sommerkveld!

  SvarSlett
 15. Hu vilken upplevelse! Tack för smakbiten.

  SvarSlett
 16. Takk for tips om ny forfattar for meg! Historiene høres ut som dei kan vere ein god start på eit nytt bekjentskap:)

  SvarSlett
 17. Alltid fint med nye forfattere og nye bøker! Dette frister meg også, så takk for smakebiten.. Det har vært så varmt og fint vær, så jeg har ikke tittet på alle smakebitene enda. Men nå kom en regnskur, så da blir det litt bloggtitting. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. For en lang og fin dag du har hatt, ikke rart du har holdt deg utendørs. Jeg prøver meg ofte på nye forfattere, og du har jo tipset meg en del ganger. Håper denne faller i smak, det gjorde den i alle fall hos meg :)

   Slett
 18. Spennende smakebit :-) Har ikke hørt om denne forfatteren før, men det er jo alltid spennende å prøve noe nytt! Ha en fin søndag :-)

  SvarSlett
 19. Takk for smakebiten! Denne fristet veldig!! ;-)

  SvarSlett
 20. Høres ut som en forfatter man bør få med seg..:) ha en fin uke Tine.:)

  SvarSlett