søndag 29. juni 2014

Berlin av Torgrim Eggen - turplanlegging for høsten

Berlin er en by med mye historie. I bøkenes verden har jeg vært innom Berlin mange ganger, men jeg har ennå tilgode å besøke byen selv. Nå er planene klare for høsten, Torgrim Eggens bok er lest, og en splitta ny Gatelangs kommet i hus.
Kart og bøker klar for planlegging av høstens jentetur til Berlin

Her vil jeg fortelle litt om hva jeg synes om Torgrim Eggens siste bok som kom ut i oktober i fjor. Når jeg nå går inn på forlagets side, ser jeg at den er utsolgt, så dette er en forfatter og en bok som går som varmt hvetebrød.

9 november 2005 blir forfatterens datter Sofie født. Det, og det faktum at 9 november, "Skjebnedagen" ansees for å være den viktigste datoen i moderne tysk historie, anslår tonen i denne boken. Dette er en bok fullpakket av tyske tradisjoner med nazismen som bakteppe og det moderne liv, synliggjort av historier rundt hans egen familie, og deres erfaringer med å bo i Berlin.

Berlin-journalisten Ursula von Kardorff var uvitende om nedslaktingen så sent som i januar 1944, forteller dagbøkene hennes. Etter krigen tilføyde hun: "Vi var realistiske og pessimistiske. Men Auschwitz?"

Vi advares først mot å gjøre en vanlig begynnerfeil. Bykartet er på 890 kvadratkilometer og er ikke dimensjonert for spaserturer. Parken Tiergarten som vi kjenner igjen som den grønne flekken midt på kartet, er like stor som fyrstedømmet Monaco. Vi får en rask innføring i infrastruktur, arkitektur og kultur, som seg hør og bør i en "reiseguide". Men, denne boken er så mye mer. Dette er en bok som tar for seg byens sjel, og vi som har vært i Berlin kun i bøkenes verden, kan lett kjenne oss igjen.
Som boligsøker tar han oss med til forskjellige steder når han er på visning på leiligheter. Tankesprangene er mange og vide, en visning kan lede an til tanker om både Rudolf Steiner, musikalen Cabare og Berlins skyggeside. Han snakker om kunst, kultur, musikk, om å legge på seg av den Berlinske maten (og drikken) om horer, homofile og narkotika. Her kommer han også inn på Christiane F. boken jeg husker fra mine tenåringsår.

Heroinen gjorde tross alt en god jobb med å demoralisere de forhatte vestberlinerne. Det har på den annen side gått sport i å gi Stasi-staten skyld for all slags ulykke og ondskap. (Det som er underlig, er at ikke DDR benyttet Å være ung er for jævlig som propaganda: Se her, slik lever de i det dekadente Vest-Berlin! Men folk østfra hadde stort sett ikke hørt om den.)

Dette er ikke en bok fylt av tørre fakta om Berlin, hendelser og kjente navn. Her synses og fabuleres det, og Eggens egne tanker om hva som kan ha lagt til grunn for historiske hendelser får vi ofte. Det meste er selvfølgelig fakta, men det filosoferes litt rundt de bakenforliggende årsaker til at ting ble som de ble.
Dette er ikke en reisebok i tradisjonell forstand, men en lærerik bok om Berlin som er kjekt å ha lest når en skal reise dit, og for alle som "reiser" til Berlin i bøkenes verden. Anbefales!

Etter å ha lest denne boken ser jeg med stor glede frem til jenteturen til høsten. Byen har fått sjel, allerede før jeg har vært der, og jeg gleder meg til å se stedene jeg har merket meg. Les gjerne hva Karete og Bokofilia sine flotte tanker om boken :)

Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2013
Sider: 425
Kilde: Leseeksemplar

10 kommentarer:

 1. Berlin- har kommet i pocket, har sett den mange steder .. Tenker jeg skal lese den en dag, når jeg selv nærmer meg en Berlintur. Når, vet jeg ikke..
  Heldig du som skal dit til høsten. Kos deg i Kroatia og Italia.:)

  SvarSlett
 2. Berlin är en av mina favoritstäder i världen. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 3. Låter som en bra uppladdning inför resan :)

  SvarSlett
 4. Den boken vil jeg også lese før vi reiser - gleder meg masse :-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Den blir med i neste utveksling :) Perfekt å lese i tidlige høstkvelder før vi skal på tur - jeg og gleder meg masse!

   Slett
 5. Nyt sommeren og ferien- ta for deg av alt det byr på og lad batteriene!
  Takk for presentasjon og smakebit!

  SvarSlett
 6. Berlin er en by du aldri blir ferdig med... så mye å se på og gjøre :) Kult at Torgrim Eggens bok om byen er bra!
  Kos deg masse på ferie!

  SvarSlett
 7. Takk for smakebit - den Eggen boka ser spennande ut. Sist vi var i Berlin traff vi faktisk Eggen to gongar, på t-banen. Spennande by, og på mange måtar annleis enn andre storbyar i Europa som eg har besøkt. Matavdelinga på KaDeWe er obligatorisk - himmelrike!! God sommar :-)

  SvarSlett
 8. Låter som en bra bok att läsa när man ska till Berlin.

  SvarSlett
 9. Det hørtes ut som en fin bok å lese før man dro på tur! Jeg har vært i Berlin og skriver under på at det ikke er en gå-by :-) Ønsker deg en fin jentetur når den dagen kommer :-)

  SvarSlett