søndag 2. februar 2014

Sjeler av vind av Mons Kallentoft

Det ble nesten som å hoppe etter Wirkola dette her, å begynne på en ny bok etter Gapestokk, men det gjorde allikevel godt å bli dradd inn i Malin Fors sitt univers igjen.

Sommerluften dirrer av hete. På aldershjemmet blir den 79 år gamle Konrad Karlsson funnet hengt i snoren til alarmknappen. Det meste tyder på selvmord, men da Malin Fors og hennes kollegaer snakker med personer i hans nære omgivelser, forteller alle om en mann full av livskraft. Han var godt likt av personalet og en slags reservebestefar for Tove, Malins datter, som har sommerjobb på aldershjemmet. Mistanken om mord er sterk. Hvem har noe å vinne på en syk, gammel manns død? Er han rik, og i så fall, hvem er arvingene?
Konrad Karlsson var en samfunnsengasjert mann, og i løpet av den siste tiden hadde han sendt flere sinte leserinnlegg til avisene. Kan ugjerningen være en slags hevn? Malin Fors leter etter spor.


Sjeler av vind er den sjuende boken om Malin Fors og hennes etterforskningsteam i Linkøping. De første fire bøkene hadde navn etter årstidene, og når Den femte årstid kom ut, skulle dette være den siste boken i serien. Heldigvis for oss ga han seg ikke der, og gikk i gang med en fortsettelsesserie med navn etter elementene.
Bøkene er alle sammen skrevet etter samme mønster, med Malin Fors og datteren Tove sin historie som den naturlige røde tråden. For noen bøker siden fikk hun vite at hun har en halvbror, en storebror med store hjerneskader, som har vært stuet bort på institusjon hele hennes liv. I denne boken blir vi enda litt mer kjent med onkelen, som Tove er blitt så glad i. Malin har litt mer distansert til Simon men datteren hjelper mor med å sortere følelsene sine. Malin har en personlighet det ikke har vært så lett å bli glad i, hun har drukket mye og drasser på mye bagasje fra oppveksten, men i denne boken får hun litt mer menneskelige trekk.

Teksten har mange tekniske finesser, som gjør skrivestilen hans helt spesiell. Her er mye tanker og hun snakker ofte til seg selv, som f.eks. i smakebiten:
 - Du hjalp ikke morfaren din med noe?
 - Nei
 - Du vet ikke om noen som kunne ha gjort det? Hjulpet ham?
Ord som forblir usagte. Hvilke sannheter kan de lokke fram? tenker Malin. Hvilke svar finnes i ikke-svarene?
Lytt til etterforskningens stemmer, Malin, lytt til de tause stemmene, som Sven alltid sa til henne i begynnelsen av karrieren hennes.

I sporadiske sidekorte avsnitt hører vi fra en ukjent stemme, en som føler seg sint og usynlig og vil gjøre seg sett. Disse små dryppene av uhygge, gir historien en creepy stemning. Den drepte har også sin stemme. Denne er i kursiv, og jeg har av og til hektet meg litt opp i disse avsnittene, men denne gangen var det overkommelig.
Mens de første bøkene i serien var veldig tykke så er Sjeler av vind den korteste boken hittil, det ble nesten litt bråstopp, syntes jeg. Boken var spennende, men krimhistorien var litt tynn. Likhetene med det som skjedde i Malin og datteren Tove`s liv var litt for stor etter min smak. Malin er et dramatisk menneske, så selv om boken stort sett handler om henne, løser hun også en interessant og spennende krimsak.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2013/på norsk 2014
Sider: 305
Kilde: Leseeksemplar

19 kommentarer:

 1. Den här gillade jag inte så mycket, tyvärr. Men hoppas att den faller dig i smaken bättre! :)

  SvarSlett
 2. Jag har läst de fem första om Malin Fors, men börjar bli lite less på alla dödas röster. Vattenänglar står och väntar på att bli läst ändå :)

  SvarSlett
 3. Disse bøkene har jeg ikke lest, men de virker spennende selv om krimhistorien var tynn i "Sjeler av vind".

  SvarSlett
 4. Mons Kallentoft har sina läsare, men jag har inte sällat mig till dem... än. Tack för smakbiten och ha en fortsatt trevlig söndag.

  SvarSlett
 5. Sist lørdag skulle jeg ha en koselig hjemme alene kveld med dr. Who på Netflix og hvitvin i glasset. Og der gikk strømmen! Heldigvis var den ikke borte hele kvelden og jeg fikk da kost meg, men det er som du sier; Det viser hvor avhengige vi er. Mons Kallentoft har jeg prøvd meg på men jeg fikk det ikke helt til med den boken jeg leste. Det kan godt være at det er verd det å prøve igjen. Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
 6. Mons Kallentoft har jeg ikke lest noe av, men jeg er veldig nysgjerrig på bøkene hans:) De er da tykke som murstein og det holder meg litt sånn unna de, men jeg har jo hørt mye bra om dem. Kanskje, kanskje jeg skal prøve meg på en iløpet av året:) Kommer jo påske om ikke alt for lenge. Da skal krim på leselista!:) Scones, hørtes veldig godt ut. Ihvertfall når andre lager de, selv prøvde jeg meg en gang på det. Resultatet ble til at de kunne brukes til grunnmur på et hus, var ikke forsvarlig å prøve å bite i dem engang, tennene ville knekt. Her bakes det boller (av samboeren)! Gleder meg til å smake!:) Ha en videre fin søndag!:)

  SvarSlett
 7. Man brukar få mycket gjort utan internet men det är ändå frustrerande ;-)
  Har faktiskt tröttnat på Kallentoft. Eller vi tar en paus i alla fall.

  SvarSlett
 8. Eg har kun lest Midtvinterblod (den fyrste i serien, er det vel) av Kallentoft - og den likte eg ikkje noko særleg. Difor har det ikkje blitt fleire bøker på meg av denne forfattaren. Men eg er jo open for gode tips - og kanskje eg skal prøva dei øvrige bøkene i serien?

  SvarSlett
 9. Har lenge tenkt at jeg skulle få lest disse bøkene, men det spørs om jeg orker å begynne på en ny serie nå, jeg har flere krimserier på vent, både Lier Horst, Fjell,Jæger,Nygårdshaug... og det rekker kanskje for en stund fremover. Ønsker deg en fin kveld i blåsten!

  SvarSlett
 10. Jeg leste Midtvinterblod og likte den veldig godt, selv om stilen var ganske spesiell. Så begynte jeg på Sommerdøden, som jeg ikke fant tonen med og avbrøt.. Har lenge tenkt å prøve på noen av de andre, men enn så lenge har andre bøker kommet foran. Men det trenger jo ikke bli slik forever...

  SvarSlett
 11. Jeg ser det er flere som har prøvd og ikke likt, eller gått lei denne serien. Jeg selv hadde litt problemer med skrivestilen hans i de første bøkene, men da jeg "knekte koden" på en måte, ble det ok. De to siste bøkene er dog mye kortere enn de første 5 i serien. (Kanskje han har hørt på tilbakemeldinger fra leserne sine?) I den siste boken tar han opp et viktig tema: privatisering av sykehjem, og hvordan beboere og ansatte lider under at eierne skal ha størst mulig overskudd.

  SvarSlett
 12. Jeg har nok heller ikke lest noen av disse bøkene, og som Beathe; jeg trur nesten ikke jeg orker å gå løs på en ny krimserie, men samtidig er jeg nysgjerrig! Hvis hovedpersonen begynner å bli litt mer menneskelig/ sympatisk i denne nyeste, går det kanskje an å hoppe rett på nummer fire, for å få litt inntrykk av hvordan hun har vært i begynnelsen, og fortsette derfra hvis det fenger?

  SvarSlett
  Svar
  1. Disse bøkene er ganske frittstående, så å begynne på bok fire høres ut som en god plan :)

   Slett
 13. Kallentoft och jag passar tyvärr inte ihop så hans böcker låter jag bli numera.

  SvarSlett
 14. Har läst de första böckerna av Kallentoft, men kände att jag behövde vila från dem. Men jag kan tänka mig att återvända till dem någon gång...Tack för smakbiten. :)

  SvarSlett
 15. Jag har inte läst något av Mons Kallentoft och kommer nog inte göra det, eftersom det inte riktigt är min genre. Men jag tycker att konceptet på hans böcker är riktigt intressant. Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 16. Har bara läst hans midvinterblot och den passade mig inte alls :(
  Tack för smakbiten :)

  SvarSlett
 17. Jag läste den första boken i serien men sedan gav jag upp. Jag är inte någon förespråkare för kursiverade röster och när lik börjar "tala" då är mitt mått rågat :-)

  SvarSlett
 18. Jeg har ikke lest denne boken enda, men digger bøkene til Mons Kallentoft. Gleder meg til å starte på denne snart......

  SvarSlett