mandag 3. februar 2014

Lansering av Jørgen Jæger sin nyeste krim Ridderkorset

Jørgen Jæger blir intervjuet av Arve Juritzen
Skal si forlag og Litteraturhus visste å gjøre stas på en populær forfatter i kveld. Mange bergensere hadde funnet veien til lanseringen, vi satt som sild i tønne, og det gir god stemning.
Ridderkorset er Jørgen Jægers syvende bok i serien om lensmann Ole Vik. Stemmen som var forrige bok, tok helt pusten fra meg, så Ridderkorset ser jeg frem til å lese.
Som oftest når jeg deltar på sånne tilstelninger har jeg allerede lest boken, men denne gangen ordnet det seg ikke sånn. Den er nok på vei, og da har den første pri.

Det var veldig gøy å høre Jørgen Jæger fortelle om bokens tilblivelse. Han forteller så kjekt at han begynner med side 1, den viktigste siden, og søker å sette stemning allerede her. Han har en formening om begynnelsen og midten, men slutten er alltid klar når han begynner å skrive. Når det kommer til hovedpersonen, ligger han mye jobb ned i å bygge opp en troverdig karakter med egenskaper som sannsynliggjør morderen. Dette vet jo vi som leser bøkene hans, og det er godt å høre at dette ikke er gjort i en håndvending. Ofte prøver karakterene å ta over i prosessen, men da blir Jørgen streng og må ta noen steg tilbake, for det er tross alt han som er sjefen.

I Jørgen Jæger sin serie befinner vi oss i Fjellberghavn. Dette er et oppdiktet sted, noe som frigjør forfatteren fra faren for å bli tatt for detaljer. Han har hatt et lite sted på vestlandet i tankene når han har skrevet, og også Ole Vik har en virkelig person som forbilde. I denne boken er det en eneste person som har navn og yrke fra virkeligheten og det er den forrige statsministeren.
Når Jørgen blir spurt om hva han har drevet med før han ble forfatter, fikk vi et bilde av en aktiv mann som har drevet med mye forskjellig. Han røpet at han også har bodd og arbeidet noen år i Oslo, men heldigvis kom han seg tilbake over fjellet igjen.
Han tok oss med helt tilbake til den aller første boken, bok 0. Den kom til ved at han våknet med et krimplott i hodet, og bare måtte skrive det ned. Dessverre var det ingen som så verdien av det han hadde skrevet ved første forsøk. Mange år senere oppfordret Damm leserne sine til å sende inn manus som ligger og støver ned, og Jørgen sendte inn dette. Det ble atter en refusjon, men de anbefalte ham å prøve igjen, men starte helt på nytt. Det han da kom opp med var Skyggejakt, den første boken i serien.
I Ridderkorset er der et snev av alvor, blandet inn i den oppdiktede historien. Mange romaner har en mer eller mindre skjult agenda, og det liker også Jørgen Jæger å ha i bøkene sine. Det er underholdningslitteratur han skriver, men han føler sterkt for å bruke stemmen sin der han kan, og setter gjerne en slik dagsorden i bøkene sine.

Takk for en tilstelning med stil over i kveld, og lykke til med små og store opptredener i tiden som kommer!

3 kommentarer:

  1. Takk for at jeg fikk bli med , gjennom dette godt beskrivende innlegg.;)
    I morra skal jeg på bokbad med tre krimforfattere, (Hanne Rohde og to islendere) spent på om de drar like mye eller mer folk enn Jamie Ford. Det kan tenkes at krimforfatterne drar mer, vi får se.. trønderne er litt trege på slike bokarrangement, mua av de bokhandlerne har som har mange fofattere på besøk på en gang..
    Jæger skulle jeg gjerne også hørt på.:)

    SvarSlett
  2. Denne må jeg absolutt lese :-) Det er så fint at du skriver om slike arrangement slik at vi som bor litt i utkanten også får oppleve dem! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Veldig kjekt å høre at noen liker å lese sånne innlegg. Ser på statistikken at disse omtalene har mye besøk, men det er ikke mange kommentarer på sånt som dette. Ekstra klem til de som gidder å røpe at de har vært innom :)

      Slett