fredag 7. februar 2014

Før du døde av Camilla Grebe og Åsa Traff - kjempespennende!!

Mitt første møte med forfattersøstrene var med Bitrere enn døden, så når jeg tok fatt på Før du døde, var det med en viss forventning. For å si det enkelt: Jeg ble ikke skuffet.

En tenåringsjente påvirket av narkotika er vitne til et brutalt mord i en park i et av Stockholms beste strøk. Hun ser både offer og gjerningsmann, men hukommelsen klarer ikke å skille mellom faktiske hendelser og groteske hallusinasjoner og gjør henne uegnet som vitne.
Fem år senere: Psykologen Siri Bergman har endelig fått balanse i livet sitt. Hun er nybakt mamma og har et flott forhold med samboeren Markus. Så går hun gjennom en kasse med gamle papirer som har tilhørt hennes første mann, Stefan, som tok livet av seg. Hun finner en usannsynlig kobling til mordet i parken, en kobling som er vanskelig å bortforklare.
Selv om Siri tror at hun har kommet over Stefans selvmord, klarer hun ikke å slippe tanken på at hans død har noe med mordet i parken å gjøre. Da hun begynner å undersøke saken på egen hånd, samtidig som hun ufrivillig trekkes inn i det som har skjedd, begynner livet å falle sammen rundt henne. Hun mister grepet om tilværelsen og går fra å jakte på sannheten til selv å bli jaget.

Rekkefølgen i serien om Siri Bergmann:
 • En slags fred 2011
 • Bitrere enn døden 2012
 • Før du døde 2014
Boken må vel plasseres et sted mellom roman og krim, for her er det ingen politi eller etterforskere av annet slag. Historien dreier seg om Siri og hennes uavklarte forhold til sin avdøde mann. Det er mye som definerer krim og denne historien er så fylt med nerve, at jeg sitter rett opp og ned når jeg leser. Historien er skikkelig spennende selv om handlingen egentlig ikke har så mye fart over seg. I noen bøker blir en jaget fra skanse til skanse, og en blir helt pest av å lese, men denne boken griper fatt i deg på en helt annen måte.

  Plutselig ligger den bare der, rett foran meg.
  Råken.
Mørk og tom gaper den mot meg. Et sluk, klart til å suge meg ned i sjøen. Jeg bråstanser, og broddene gjør jobben sin, borer seg ned i snøen, bremser farten. Men det holder ikke helt. Jeg faller, og den høyre foten min sklir ned i det kalde, svarte vannet med en surklende lyd, som når vaskekummen blir tømt for det siste oppvaskvannet.

Handlingen er delt i to, de utløsende hendelsene i fortid, og Siris nåtid, hvor hun ikke får fred på seg før hun har funnet ut mer om hvorfor hennes tidligere mann tok livet av seg. Fra midten av boken, tar spenningen seg opp, og mer og mer blir avdekket.
Før du døde kan godt leses for seg, men du vil vel ikke gå glipp av de to foregående bøkene, så det er greit å begynne med begynnelsen. I den første boken har Siri vært enke i et år, så de to første bøkene er en del av et hele, som kanskje avrundes i denne boken. Noen løse ender henger pent å dingler, hvordan det skal gå med psykologkontoret, og med hennes forhold til bestevenninnen Aina som ikke var bra på slutten. Kommer det en bok til, vet jeg at jeg kommer til å hive meg over den og.

Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2012/på norsk 2014
Sider: 419
Kilde: Leseeksemplar
Terningkast: 5

6 kommentarer:

 1. Jag har hört så blandade åsikter om den här författarduon att jag inte har kommit så långt att läsa boken jag har här hemma.

  Jag har dock börjat att beta av böckerna som har sått längst i min bokhylla så turen kommer till den så småningom.

  SvarSlett
 2. Jeg leste og likte Bitrere enn døden, og skal nok lese denne også . God helg :)

  SvarSlett
 3. Du leser og du leser og jeg prøver å holde samme fart som deg i lesingen, prøver å i hvert fall:) God helg!:)

  SvarSlett
 4. Så kjekt å treffe blink! Boken høres litt for tøff ut for min smak...Ønsker deg en god helg!

  SvarSlett
 5. Flott annmeldelse Tine. Har bestemt meg for å lytte til denne serien her. En bra serie som jeg liker. Selv om det ikke er heseblesende som du skriver, så er det andre ting som gjør boka bra. God påske til deg og dine 🐣

  SvarSlett
 6. Denne serien har jeg lyttet til som lydbok. Jeg synes den er bra. Som du sier er ikke heseblesende lesing, men andre ting som gjør den bra. Nina Woxholtt som er innleser av bøkene er bra. En av miine favoritt innlesere. God påske Tine.

  SvarSlett