søndag 9. februar 2014

Ridderkorset - ny spennende krim fra Jørgen Jæger

Jørgen Jæger er en lokal forfatter fra Bergen, men det er ingenting provinsielt med forfatterskapet hans, hvis du trodde det. Ridderkorset er den syvende boken i en serie, hvor jeg har lest de siste bøkene. Syns du det blir for heftig å begynne på begynnelsen, kan jeg anbefale deg å starte med Karma og Stemmen, før du leser denne siste.

Forlagets omtale:
2010. På kort tid får politiet i Fjellberghavn melding om en drept treåring, en vekter myrdet på jobb og en naken kvinne liggende død på et skjær.
Politioverbetjent Cecilie Hopen og hennes overordnede, Marte Mellingen, utfordres til det ytterste når sporene peker mot en norsk topp-politiker.
Samtidig får Cecilies samboer, vekterfirmaets eier, mistanken rettet mot seg fra en annen etterforsker. Selv den sykmeldte politisjefen Ole Vik må trå til i en sak som stadig vokser.
For hendelsene i Fjellberghavn er bare forspillet, et ledd i en større plan.
Det er ikke fritt for at jeg hadde forventninger til denne boken, og sommerfuglene i magen gjorde mye ut av seg, når jeg bladde opp for første gang. Forfatteren fortalte på lanseringen at han liker å sparke spenningen igang på første side og heldigvis stoppet det ikke med det. Forlagets omtale røper jo de store trekkene av det som blir avdekket i handlingens begynnelse, og siden gjerningsmannen er grundig skjult for oss ligger spenningen i etterforskningen. Ridderkorset er en tradisjonell krim på den måten, at vi først får en ugjerning, så en etterforskning som avslører en gjerningsmann. Ofte liker jeg ikke når de aller nærmeste til krimhelten blir involvert i saken, men avklaringen på dette kom ganske tidlig, så han reddet seg inn på tykkere is igjen.
Historien er veldig rikholdig når det kommer til handling, og selv om det ikke på noen måte er creepy og dirrende spennende, så er boken fengslende så det holder. Det jeg likte best med måten boken er skrevet på, er måten informasjon blir avdekket underveis. Jeg har egentlig ikke lyst å røpe mer av handlingen, for da tar jeg jo fra deg gleden ved å bli forbauset og overrasket mens du leser.

Jørgen Jæger liker å ta opp et aktuelt tema i det han skriver, og det har han også gjort her. Fremmedfrykt og angst for muslimer ble satt på dagsorden for alvor da tvillingtårnene falt, og 22 juli 2011 ble vi igjen minnet om dette. Det er ikke fritt for at detaljer fra Ridderkorset minner om terrorhandlingen.

Smakebit:
Trude Juul trakk pusten dypt inn for å nyte lukten av ramsalt hav blandet med duften av vår og spirende liv. Så flimret små blaff av den stramme odøren mot neseborene hennes og forstyrret luktopplevelsen. Trude Juul slapp koppen, reiste seg og så seg om. Hun visste straks hva det var, for den lukten kjente hun. 
 - Det var lukten av død.

Jørgen Jæger fra lanseringen i Bergen
Ridderkorset er ikke en tretten på dusinet krim. Den er skrevet kronologisk, og det er alltid tydelig for leseren hvem som snakker. Boken er fri for klisjèer og oppbrukte fraser, og det jeg liker aller best er den troverdige beskrivelsen av etterforskningsarbeidet. Her er det ingen krimhelt som opererer alene, her er vi med på et skikkelig teamarbeid, hvor hele politistyrken gjør sitt.
Anbefales hjerteligst, spesielt du som er redd for det groteske bør slå til på denne.

Forlag: Juritzen
Utgitt: 2014
Sider: 480
Kilde: Leseeksemplar

Les gjerne om lanseringen av boken!

19 kommentarer:

 1. Din beskrivning av boken gör att jag blir väldigt intresserad. Hoppas den kommer på svenska också! Tack för smakebiten. Önskar dig en skön söndag. :-)

  SvarSlett
 2. Ännu en författare som inte blivit översatt till svenska. Däremot till både danska och tyska... Tack för smakebiten!

  SvarSlett
 3. Dette er en av forfatterne som jeg gjerne skulle stiftet bekjentskap med, Jeg har de fire første bøkene hans og kanskje det er på tide å få i hus de tre neste også og ikke minst kommet i gang med lesingen. Tusen takk for smakebiten og omtale. Ha en fin morsdag og kos deg masse:-)

  SvarSlett
 4. At boken ikke er en tretten på dusinet krim, og at forfatteren tar opp aktuelle tema synes jeg frister til lesing. Også det at etterforskningsarbeidet er troverdig. Denne noterer jeg meg, takk for tips! Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
 5. Detta var en ny författare för mig. Tack för tipset!

  SvarSlett
 6. Takk for smakebit. Jæges bøker står på min venteliste. Har Stemmen liggende..Ha en fin dag!

  SvarSlett
 7. En intresseväckande beskrivning, tackar :)

  SvarSlett
 8. Denne skal jeg absolutt lese, men jeg er en sånn serie-geek som ikke klarer å få til å ikke lese bøkene etter hverandre :-D Det fører som oftest til at jeg får lest litt av hver forfatter når jeg først er i gang, så det er ikke bare dumt :-) Jeg har en av hans tidligere bøker liggende og resten finner jeg hel sikkert på biblioteket. Ønsker deg en fin søndag! (Og, ja. Jeg har verdens beste jobb :-D)

  SvarSlett
 9. Det här är en bok/författare som jag skulle vilja läsa. Håller tummarna för att den blir översatt. Tack för smakbiten. :)

  SvarSlett
 10. Låter som en bok som jag skulle gilla! Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 11. Har en kollega som trekker frem bøkene til Jæger, som han liker godt, hver gang vi snakker om bøker. Så han har nok fått en del fans. Takk for smakebiten.

  SvarSlett
 12. Den här hade jag ingen koll på sedan tidigare så tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 13. Tack för smakbiten. Den författaren åkte genast upp på min lista av norska författare som jag vill läsa något av! Det här verkar vara något jag kunde gilla.

  SvarSlett
 14. Tack för en intressant smakbit. Inte riktigt min genre, men jag tycker att du har marknadsfört boken bra :)

  SvarSlett
 15. Takk for både fin omtale av boka og spennende smakebit. Jørgen Jæger steg enda noen hakk på leselisten min!

  SvarSlett
 16. Jag tycker alltid själv det är lite extra med författare som kommer från end egen trakt.

  SvarSlett
 17. Du altså, får med det ting! Gøy å møte forfatteren bak boken. Fikk du autograf?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen autograf (det er ikke viktig for meg) men et håndtrykk, et smil, en liten prat og noen fine ord om bloggen min - oh lykke :)

   Slett