onsdag 19. februar 2014

Jeg har lest et skuespill: Lilleskogen av Jesper Halle

Lilleskogen som er skrevet av Jesper Halle for 10 år siden, settes opp på DnS nå i mars. Jeg lånte boken på biblioteket, og ble forbauset da jeg så at det faktisk var skrevet som et skuespill. Det tok meg ikke lange stunden å lese gjennom dette ganske sære stykket.
Er veldig spent på hva vi får se på Lille Scene i mars.

Handlingen omfatter i alt 11 barn, de fleste i førskolealder, ingen voksne. Allikevel er dette et stykke spilt av og for voksne. Språket i skuespillet er langt i fra barnslig, og den intensive slutten tatt i betraktning, er det forståelig at dette ikke er et stykke for barn.
Forfatteren sier: "Smerte er smerte og glede er glede, på samme måte hos barn som hos voksne, det er det viktige." Handlingen kort fortalt:
Barna er ute og leker. Det er dagen da Gagarin flyr over himmelen i en ball av jern, og barna som ikke fatter dette er utilpass. Når kirkeklokkene ringer blir barna redd. Senere leker de skole, de terger Julie som har vorter. I scene tre blir kongen introdusert, han holder til i Knottens fantasi, og han går igjen gjennom hele stykket. Barna finner et hull i gjerdet, og de smyger seg inn i Lilleskogen for å leke, og Julie viser frem det nye armbåndet sitt. Så kommer flere scener med grining, mobbing og et fælt språk som ikke passer til barn i det hele tatt. Julie har stadig vekk godteri som ikke er å få kjøpt i den lokale butikken.
Monsemann som er 14 og lettere psykisk utviklingshemmet drar med seg Knotten, lillebroren til Jonas inn i Lilleskogen og viser ham at han har sneiper. De tenner opp, og det blir en stor gressbrann ut av det, som barna prøver å slukke. Huset til lassisene brenner ned, og en av alkisene brenner inne. Samtidig forsvinner Julie, og Martine dukker opp på lekeplassen for første gang.
Flere måneder senere og det har blitt vinter. Jonas foreslår at de skal gå å lete etter Julie, og barna går ut på isen for å se om de kan se henne nedi vannet. Jonas besøker Anitra, og finner henne i den mørke, kalde kjelleren. Nå sier hun at Julie var dum, og at hun skrek. Anitra har sett noe som hun har prøvd å fortelle foreldrene, men de hører ikke etter. Hun er veldig redd for koksbingen, og forteller Jonas at Julie ligger der inne, under all koksen.
Når våren kommer holder barna begravelse for en fugl. Da ser Jonas at Martine har et sånt armbånd som Julie hadde før hun forsvant, og han aner en fare. Etter mye strev og slossing får han ut av henne at hun har fått det av Signe, som har fått det av en mann. Barna begynner å lete etter Signe.

Jeg har aldri lest et skuespill før, men det gikk greit så snart jeg hadde kommet inn i det. Boken hadde innslag av "reality-tv", for de forskjellige karakterene blir stadig vekk intervjuet som voksen, hvor de ser tilbake på det som skjedde.

Forlag: Solum
Utgitt: 2004
Sider: 161
Kilde: Biblioteket


Dette stykket settes opp på Lille Scene og står i programmet til DnS, men det er ikke DnS sine skuespillere som medvirker. Rollene er fylt av ungdommer fra Bergen Kulturskole teater talent program. Kostymer er det avgangskullet på designlinjen ved Årstad vgs. som står for. Den fra DnS som er sammen med disse unge talentene, er skuespiller Kristoffer S. Aalberg, som har fungert som mentor.

Her kan du se hva jeg syntes om teaterforestillingen.

3 kommentarer:

 1. Jeg har ikke lest et eneste skuespill siden videregående. Jeg skjemmes:-)

  SvarSlett
 2. Å så morsomt. Han er min lekekamerat fra vi var barn, viste ikke at han har skrevet noen bøker - skuespill. Men han er jo sønnen til Barthold Halle så det er jo ikke så rart. Du skal vite hvor mange kostymeselsaper og turer vi var på, en herlig oppvekst!

  Trodde han bare drev å skrev tekster til nytt på nytt ol. Tror ikke jeg får med meg teaterstykket, men boka har jeg allerede notert meg.
  Takk for opplysningen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å høre da. Kjenner ikke forfatteren i det hele tatt. Lilleskogen er ganske spesiell, så jeg gleder meg til å se hvordan det foregår på scenen :)

   Slett