mandag 2. desember 2013

1001 natt av Vetle Lid Larssen - boken og foredraget

En reklamepocket havnet i min postkasse. (Liker at CappellenDamm kaller en spade for en spade) Formatet på frieksemplaret henledet tanken på at boken ikke er kommet ut, men litt googling fortalte meg at den ble lansert tidligere i november. Som oftest må nye (ubedte) bøker bak i køen, men denne her fanget min oppmerksomhet, og når jeg først var begynt å lese, var jeg ikke til å stoppe.
Helt tilfeldig fikk jeg med meg at forfatteren gjestet Bergen i dag, for å snakke om boken og dens tilblivelse. Det var på Litteraturhuset det skjedde og det var selveste Chris Tvedt, som pratet med Vetle Lid Larssen.

Forlagets omtale:
Da trønderen Niels Moss og bergenseren Christian Børs seilte ut fra Norge i 1769, ante ingen av dem hva som ventet: et liv som hvite slaver i Afrika. En skjebne de delte med hundretusener av andre europeere. På slavemarkedet i Alger tar historien deres en uventet vending: Niels Moss blir kastet i de beryktede slavefengslene, omgitt av ville dyr og desperate fanger.
Christian Børs blir den muslimske herskerens personlige kaffeskjenker, den høyeste stilling noen kristen hoffslave kan få. Men også den farligste. 1001 natt er en dramatisk og storslagen beretning med forbløffende paralleller til idag.
På bakgrunn av flere tusen sider med dagbokopptegnelser, brev, notater og upublisert arkivmateriale forteller Vetle Lid Larssen historien om de to nordmennenes kamp for å overleve i en brutal kultur, på et fremmed kontinent.
De norske slavene setter sin lit til at myndighetene hjemme i Danmark-Norge vil redde dem. Men hvordan skal styresmaktene i København reagere på den algirske aggresjonen: dialog eller konfrontasjon? Beslutningen blir fatal for de to nordmennene.
240 år senere reiser Vetle Lid Larssen til Algerie på sporet av den overraskende sannheten.

Med korte avsnitt, kronologisk handling og tydelig veksling mellom nåtid og "den gang da", er dette en lett bok å lese. Handlingen er også spennende, selv om en ut i fra baksideteksten vet hva som skal skje. Dette er jo en ukjent del av vår historie og jeg skjønner godt at forfatteren ble fascinert og ville nøste opp flere tråder. Han har gjort et formidabelt detektivarbeid for å finne ut hva som skjedde/kan ha skjedd den gangen. De delene som er i nåtid, er forfatterens egen historie om hvordan han har gravd frem disse historiske hendelsene fra 1700-tallet. Jeg synes denne delen er likeså interessant som historien om de som blir tatt til fange.
Først blir vi kjent med de som skal mønstre på Jomfrue Christina, og omstendighetene rundt seilasen. Vi får også vite litt om den svenske konsulen i Algerie, og hvordan han vet å være om seg i sitt virke. Forfatteren gir oss et detaljert bilde av hva som skjedde før, under og etter kapringen.
Det tok tid før det danske forsvaret gjorde et forsøk på å redde båter, last og mannskap som var tapt i Algerie, og angrepet i havnen der, i et forrykende vær, blir skildret på en spennende måte. Slaver, voktere og fastboende sto fjetret å fulgte med på hva som skjedde nede i bukta.  Hvordan det går, vil jeg ikke røpe, noe må du jo lure på til du leser boken.
Anbefales på det sterkeste!

Søndag kveld leste jeg ferdig boken, og mandag var det tid for forfattermøte.

Vetle Lid Larssen i samtale med Chris Tvedt på Litteraturhuset i Bergen i kveld


Det var dessverre alt for få mennesker i salen i dag, Litteraturhuset og evt. forlaget må skjerpe seg og markedsføre bedre! Disse to drevne karene tok det med fatning, og med tante Trude blant publikum ga Vetle Lid Larssen oss alle en levende beskrivelse av boken sin. Sjelden å oppleve en bergenser (Chris Tvedt) bli snakket i senk mer ettertrykkelig.
Innledningsvis kunne forfatteren fortelle oss at han har personlige tråder inn i historien. Hans tipptipptipptippoldefar, Johan Nordahl Brun (trønderen som skrev Nystemten, du vet) hadde forbindelser med Hiortøy i historien.
For å slå det fast en gang for alle, historien Larssen har nøstet opp i denne boken er en sann historie. Det er en fantastisk historie, nesten utrolig at ikke dette er en del av den allmenne verdenshistorien vår. De fleste har vel tenkt på Frankrike som noen overgripere når de på 1800-tallet koloniserte Algerie, men det de faktisk gjorde var å få slutt på en utstrakt hvit slavehandel, som hadde funnet sted i 300 år.
Foredraget i dag var preget av mye lidenskap for og kunnskap om emnet. Håper boken blir lest av alle som vil lese et eventyr fra virkeligheten, og alle historikere som har historiebøker å fylle.


"Det finnes mange ting å glede seg over her i livet. Den viktigste er kan hende fortsatt friheten."   - Vetle Lid Larssen

6 kommentarer:

  1. Dette var nok en bra opplevelse. Og tydeligvis ei bra bok. Må nok finne fram denne snart. Fint innlegg!

    SvarSlett
  2. vurderte å ta turen innom, men ... boken gleder eg meg veldig til å lese iallefall :-D

    SvarSlett
  3. Denne boka har jeg sett meg ut tidligere, og håper å få lest den på nyrået. (håper CD har sendt meg også en reklamepocket.;)
    Vetle Lid Larsen og Chris Tvedt er to av mine favoritter så det må ha vært et flott møte med dem.:)

    SvarSlett
  4. Jeg sitter nærmest og vrir meg av ergrelse/ misunnelse!!! Heldige dere som har tilgang på sånne arrangement oftere enn hvert skuddår!
    Men aldri så galt osv: jeg gleder meg til å lese boka- den kom hit også, som en super overraskelse.

    SvarSlett
  5. Min tipptippoldefar ble i hin hårde dager solgt som hvit slave til den tyrkiske sultan i Konstantinopel. Har du denne boken enda, mon tro? Og vil du bli kvitt den har du en interessert mottaker HER :-D Jeg vippser selvsagt over penger for porto i så fall.

    SvarSlett
    Svar
    1. Woao, snakk om å havne midt i denne spennende delen av historien vår. Jeg har nok gitt vekk denne boken allerede, eller skulle du selvfølgelig fått den :)

      Slett