lørdag 1. mai 2021

Oppsummering av lesemåneden april

Skal si dette året forsvinner mellom fingrene på meg, nå er allerede april ferdig, måneden som blåste bort her i Bergen. Som vanlig har jeg lest mye, men jeg har også fått fart på kotelettene med stolpejakt. Jeg har ikke skrevet om alle bøkene, men et par omtaler mangler, siden april brått var over. 


Dette leste jeg i april:

 1. Deborah Levy - Sånt jeg ikke vil vite - 5
 2. Peter Swanson - De som fortjener det - 4
 3. William Golding - Fluenes herre - (klassiker) - 5
 4. Yoko Tawada - Uten aksent - (essay) - 4
 5. Nicolai Frobenius - Jeg skal vise dere frykten - 5
 6. Liz Moore - Lang lysende elv - 3
 7. Ernest Hemingway - Farvel til våpnene (klassiker) - 4
 8. Jørgen Jæger - Det sorte fåret - 4
 9. Max Seeck - Heksejakt - 5
 10. Thomas Enger - Fantomsmerte - 5
 11. Sigbjørn Lilleeng - Inntrenger - (tegneserie) - 5
 12. John Harvey - Av kjøtt og blod - 5
 13. Stine og Hannah Dreyer - Prompeboka - (barn) - 4
 14. Eskildsen, Brodersen, Wichmann - Liv - (barn) - 5
 15. Hannah Pang og Clover Robin - Årstidene - (barn) - 5
 16. Daniel Defoe - Robinson Crusoe - (klassiker) - 4
 17. Charles Dickens - Harde tider - 4 
 18. Prinsesse Enheduanna - Til Inanna - (dikt) - 4
 19. Bernardine Evaristo - Jente Kvinne Annet - 6
 20. Simone de Beauvoir - De uadskillelige - 5
 21. Bruno Jovanovic - Etter hvert vil øynene venne seg til mørket - 4
 22. Haruki Murakami - Første person entall - (noveller) - 5
 23. Agnes Lovise Matre - Uvigslet jord - 5

Tegneserier: 1
Barnebøker: 3
Romaner: 10
Noveller: 1
Essay: 1
Krim: 6
Dikt: 1

💚

Jeg er fornøyd med å ha lest variert også denne måneden. Jeg har lest tre klassikere, to til klassikerprosjektet mitt, og en til Elidas 1001-lesesirkel. Jeg fikk en herlig overraskelse i posten, med flotte barnebøker, noe som førte til en spontan liten mandagsføljetong med barnebokomtaler, flere kommer! To favorittforfattere kom med novellesamlinger i vår, og begge to har fått omtaler som ikke kastet glans over bøkene. Murakami likte jeg godt, og Nesbø sin, som jeg blir ferdig med i mai, har jeg også kost meg med (phew...) En eneste sekser ble det i april, og jeg kan ikke annet enn å anbefale Evaristo sin roman varmt

Korona gjør jo ikke underverker med mitt sosiale liv, men i april har jeg fått med meg litt: Et dukkehjem i moderne versjon på Dns, Bjørnejegersken også på DnS, og et kunstforedrag med Gunnar Danbolt på Litteraturhuset. Jeg fikk meg to turer i Grieghallen først for å høre saksofonisten Marius Nesets første komposisjon for fullt orkester, Every little step, og Leif Ove Andsnes som spilte Bethoven. Torsdagen etter var det tid for kor, verdenshitten Carmina Burana, begge deler loset trygt i havn av Harmoniens eminente dirigent Edward Gardner.

Mai står for døren, med bursdager og fridager og alt som hører med. Håper våren også kommer for fullt med litt flere plussgrader enn det vi har sett i april. Jeg har planer om å lese dikt, både til Anita sin diktlesesirkel, og flere av Inanna sine hyllestdikt til Enheduanna (forfatteren av Bjørnejegerskens beretning Berit Hedemann, tipset meg om hvor de erotiske diktene befinner seg, interessert? se her!)


God arbeiderdag dere, og lykke til med lesingen i mai, 
den travleste og fineste av alle måneder 🌼🌻🌺

9 kommentarer:

 1. Lest 1, 3, 7, 11 og 16. Leser 4 og 9. Skal lese 20 og 22. Stor variasjon denne måneden i leselisten din. Spennende.
  Du er heldig som kan oppleve kultur. Her i Oslo .... Heldigvis begynner det å bli varmere

  SvarSlett
  Svar
  1. Oy, det var mange av de samme bøkene, begynner å gå opp for meg at vi har ganske lik lesesmak om dagen :) Variasjon er et mål, og denne måneden er helt innafor.
   Vi er heldig her i Bergen at kulturen fungerer sånn noenlunde.

   Slett
 2. Jeg har ikke lest mye av dette, bare nr7, men skal lese 20 og 19.
  Jeg har fått en covid vaksine og gleder meg over å ha vært mye sammen med venner i april. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. De to kan du glede deg til. Heldige deg som har fått vaksine, vår ferietur som var flyttet fra i fjor, går i vasken siden ikke alle seks får vaksine før vi reiser. Kjedelige greier, men ingen krise. Det er godt å kunne bevege seg friere, her i Bergen har kulturen fungert i det små, og vi har blitt kjempeflinke på smittevern :)

   Slett
 3. Jeg har lest fem av dine denne måned ( Frobenius, Hemingway, Seeck, Murakami, Jovanovich), og jeg har begynt på Uvigslet jord. I dag begynte jeg å lese i De menneekselige boliger, en bok om Jens Bjørneboe, som jeg ble helt fortjust i, og siden gikk dagen og kvelden med matlaging, Tv og kakebaking, men jeg skal lese mer av Uvigsletjord, når jeg er ferdig med bloggrunden. (har spist meg småkvalm av brownies- lavkarbo oppskrift som jeg prøvde meg på).
  Ser frem til å lese Levy sin bok (har den på padda, men ønsker papir) og Fagerholms roman , den hentet jeg faktisk på bib i går etter måneders ventetid.
  Likte Murakamis noveller btw.
  Begynte på det sorte fåret i påska på lyd, men den var ikke noe interessant, så jeg leverte den inn. Innledningen til Jæger var det mest interessante. Nå prøver jeg hardt til å bli flinkere til ikke bruke tid på det som ikke interesserer meg nok.
  Det blir vel noen klassikere til i mai, samt lese de jeg har igjen fra bob som fenger og deretter lese dikt og krim samt annet som ligger i ventebunken.
  Ønsker deg en riktig fin mai Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er flink å holde fokus på kosthold, jeg er så av og på fortiden at jeg blir helt forvirret selv (stakkars gubben..)
   Gøy at vi har lest så mange av de samme bøkene, og at du likte Murakami og Nesbø, for meg er timingen essensiell når det gjelder noveller. Jæger har en lang oppbygging denne gangen, som belønner den som holder ut til slutt, men underveis er det litt tamt, gleder meg til hans "ordentlige" roman til høsten :)

   Slett
  2. Takk:) Ja, denne gangen deltar jeg i et opplegg med kurs og oppfølging, så jeg må/vil kjøre strikt noen måneder, og så får vi se om jeg kan løse litt opp etterhvert. Viktig for helsa mi å gjøre noe som jeg tror kan bedre den.

   Enig, ang noveller.

   Slett
 4. Jeg skal vise dere frykten er god. Leste den i 2009 og digget den. Mye bedre enn novellesamlingen han kom med for noen år siden. =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den var veldig god, må høre mer av Frobenius, men ikke noveller :)

   Slett