mandag 3. mai 2021

Prompeboka - et leksikon om fjerter av Stine og Hannah Dreyer

Igjen er det mandag og tid for barnebok. Ingenting er morsommere for små mennesker å snakke om, enn promp og bæsj. Det må være lykke på jord å få en hel bok om promping. Denne boken er beregnet på alderen 3-12 år, og jeg er ikke i tvil om at det blir mye knising og fnising underveis i lesingen.

Forlaget om boken: 
Noen promper bråker mye. Det gjelder for eksempel "Kanonsmellet", som har det med å forskrekke alle i nærheten. Andre er helt lydløse. Noen promper lukter fælt, for eksempel "Svovelstinkeren" eller promper over alle promper: "Stinkbomba"!  Andre promper lukter nesten ingenting ( se for eksempel "Geværsalven" på side 20). Men felles for dem alle, er at de er morsomme! Ingenting bryter isen som en god fis. Men prompene kan også dukke opp på de verst tenkelige tidspunktene.

I "Prompeboka - et leksikon om fjerter" kan du lese om både hva det er som gjør en promp til en promp, og få vite mer om alle de forskjellige prompetypene.


Har du våget å bruke en fis for å bryte isen, og komme i kontakt med andre? En skal være ganske vågal for å bevisst slippe en fis, for å få samtalen i gang ☺

Er du klar for litt prompologi? I denne boken lærer vi faktisk om hvor og hvordan promp oppstår. Vær på vakt, promp oppgraderer seg selv hvis den blir holdt inne, så det er bare til å slippe prompen fri! En smakebit fra boken: 

Du har sikkert opplevd Løftefisen selv. Du løfter noe tungt opp fra gulvet og så - HOPPSANN - der kom det en løftefis! Faktisk kan enhver fysisk aktivitet utløse denne prompen. Det er derfor Løftefisen ofte blir forvekslet med Sjokkfjerten.


Eksemplene på forskjellige promper er mange, og de små tekststykkene som følger illustrasjonene er ikke bare morsomme, men til tider også gjenkjennelige. Som Badevannsprompen, hvem har ikke prompet i badekaret og kjent at det bobler opp mellom rumpeballene og videre opp langs ryggen 😆


Er du glad i sterk mat, chilli og salt lakris, da kjenner du nok til Fakkelfjerten. Vi får høre om Stinkbomba som er en blandingsfis som kan by på uante konsekvenser for den som slipper den. Seriefisen kjenner jeg, når fjellturen har ristet tarmene en stund, så er det bare til å hive seg ned unnabakkene og slippe den løs. I boken står det at den lukter ille, men løper en fort nok, så gjør det ingenting.


Tiss og bæsj og promp og fis er skrekkelig morsomt når du er i den rette alderen, (som utvides ved alkoholkonsum). Jeg tenker denne boken blir gøy å lese for 3-6 åringene i barnehagen. Teksten er morsom og lettlest, ikke så mye fakta, og jeg tror ikke alt som påstås her, er sant. Men, alt skal jo ikke være pedagogisk korrekt alltid, det er lov å bare ha det moro og, mens man språktrener og undrer seg.

Mitt lille barnebarn på 5 år likte boken godt, og de voksne som hørte på at vi leste, fikk seg en god latter til kaffekoppen ☺ 

Forlag: Bokvennen
Utgitt: 2020
Sider: 39
Kilde: Leseeksemplar

2 kommentarer:

 1. Barnebokmandag! Digger det:)
  Morsomme tegninger. Prompebøker samler generasjoner :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, vi var tre som humret oss gjennom denne boken :)

   Slett