mandag 19. april 2021

LIV - Den fantastiske historien om evolusjon av Pernille Eskildsen, Jakob Brodersen og Kamilla Wichmann

"Til å begynne med fantes det verken jord, stjerner eller planeter. Det var helt tomt." Sånn åpner denne boken, som tar for seg jordas tilblivelse. Skulle hatt denne i fjor, da dinosaurprosjektet med 3-åringene strakte seg lengre enn langt utover året.

Forlaget om boken:
«Liv» - Den fantastiske historien om evolusjon, basert på det nyeste innen naturvitenskap om hvordan livet oppsto, med flotte, fargerike illustrasjoner.

Hvor kommer livet fra? Hvem var de første menneskene på Jorda? Bli med på en reise gjennom milliarder av år. Opplev hvordan universet begynte, hvordan Jorda ble til og hvordan livet utviklet seg fra encellede organismer til kjempestore dyr. 

Se dinosaurene dø ut, og møt fortidselefanter og kjempedovendyr. Følg menneskets utvikling fra små aper til deg og meg, og se hvordan alt liv henger sammen! 


Det tok litt tid før jeg begynte å lese teksten i denne boken, for i det jeg flippet gjennom boken for første gang, ble jeg oppslukt av de fine tegningene. Kamilla Wichmann har en helt egen strek, som passer utrolig godt til den spennende kunnskapen som formidles. 

Språket som forfatterne bruker er tilpasset barn, og alle vi andre som ikke vet så veldig mye mer enn at historien vår startet med et stort smell. Allerede på de første sidene hadde jeg lært mye, som at månen er et stykke som ble slått av jorden. At store isblokker falt på jordkloden, kjølte den ned og dannet havene.


Vi lærer om grunnstoff og celler og kan nyte bilder av livet i urhavet. Noen av plantene kom seg opp på land, og deretter noen av fiskene, som lærte seg å puste. Finnene ble til bein og paddene ble til krypdyr, og etter mange generasjoner hadde de utviklet seg til de største dyrene som har levd på jorda, dinosaurene. 

I 200 millioner år var det dinosaurene som regjerte på kloden vår, det er 66 millioner år siden en meteor kom susende og gjorde slutt på det eventyret. I denne boken forklares det på en fin måte, hva det var som skjedde, og hvorfor det ble liv på planeten igjen. Om du ikke vet forskjellen på en asteroide, en meteor og en meteoritt, så får du lære det også. 

Så blir vi kjent med apene, med Proconsul som er forfar til flere apeslekter, blant annet den som utviklet seg til mennesket. Han levde i Afrika for 20 millioner år siden. Jeg har vært fornøyd med å vite at menneskeslekten krabbet opp av havet og utviklet seg, først til aper og så til mennesker. Med denne boken fikk kunnskapene mine litt mer kjøtt på beina.

For 2,4 millioner år siden ble Homo habilis "født". Han "oppfant" "kniven", og det gjorde livet så mye lettere for dem, at han nå begynte å flå dyr, hakke og grave med den spisse steinen. Videre hører vi om utviklingen av mennesket, hvordan kroppene deres i begynnelsen var små, og hjernene likeså. Neandertaleren er det fortidsmennesket som ligner mest på oss, de brukte klær og ild, og laget kunst.

Verdens mest intelligente ape heter Homo sapiens (det tenkende mennesket). Vi oppsto i Afrika for 300000 år siden. Det som formidles i avslutningen av boken er en nydelig forening av alle mennesker, og respekt og kjærlighet til naturen og kloden vår. I små flokker forlot Homo sapiens Afrika, og spredte seg til Europa og resten av verden. 

Du er i familie med alle mennesker, alle dyr og alle planter.
Pass godt på familien din.


Jakob Brodersen og Pernille Eskildsen er forfatterne av denne boken. De har begge journalistutdanning, med fokus på forskning, viten og verden, og formidling til barn og voksne. De er begge småbarnsforeldre og bor i Viborg i Danmark. 

Kamilla Wichmann er den som har skapt de vakre illustrasjonene i denne boken. Hun er utdannet ved Danmarks Designskole, og driver med illustrasjoner til bøker og magasiner. Hun er også forelder, og bor i København med sine to barn. Forlag: Bokvennen
Utgitt: 2018/på norsk 2020
Sider: 45
Kilde: Leseeksemplar

8 kommentarer:

 1. Dette var en flott bok, nydelige tegninger.

  SvarSlett
 2. Flotte tegninger ja. God mandag Tine:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nesten en kunstbok dette her :)
   Håper du også fikk en god mandag!

   Slett
 3. Så fint. Gleder meg allerede til neste mandag og barnebok. Det er fint du viser fram noen av alle de flottebilledbøkene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kan ikke holde dette hemmelig vet du :)

   Slett
 4. Flott omtale - boken ser innbydende ut

  SvarSlett