mandag 12. april 2021

Årstidene av Hannah Pang og Clover Robin

Fem mandager fremover kommer jeg til å legge ut en bokomtale om en barnebok. Jeg ba om et leseeksemplar på en bok jeg syntes så så fin ut, og fikk flere flotte bøker. Dette kan jeg ikke holde for meg selv, og begynner med denne supre boken her: Årstidene er et lite smykke av en bok. Den er beregnet for barn mellom 3 og 6 år, og jeg vil si et must for besteforeldre, som er så heldig å ha god tid med barnebarna sine. 


Forlaget om boken: 

I denne vakkert illustrerte boka får du med egne øyne se hvordan seks praktfulle landskap fra hele verden forandrer seg i løpet av året. Enkle fakta om hvert av disse vidunderlige scenariene gjør boka til en perfekt gave til alle som er glade i naturen, uansett alder. Boken inneholder dyr, fugler og planter fra europeisk og arktisk fauna som er godt kjente for norske barn - men også spennende og eksotiske arter fra landskap i Alaska, Australia, Kina og KenyaDet første temaet i boken er "Den kjempestore eika". Vi åpner opp boken og på de to sidene som ligger foran oss, får vi se eika i alle fire årstidene. Her er fakta om hvilke skapninger som befolker treet, og vi hører om hvordan treet gir næring og ly til dyrene, gjennom årstidene.

Så beveger vi oss til Arktis på toppen av jordkloden, og opplever vinter og sommer. Her er det ikke vår og høst, noe som sikkert er naturlig. Vi lærer om isbjørnen, ringselen og narhvalen, og om isstalaktitter og nordlyset.

I villmarken i Alaska begynner vi med høsten, hvor skogen står i brann og kanadatranene former en V og flyr sørover for vinteren. Mange dyr går i ly for vinteren, men Amerikahubroen og Alaskaelgen er virksomme også i den kaldeste årstiden. Det er et fantastisk dyreliv som skildres fra Alaska, jeg fikk lyst å ta en tur selv. 


Elvemunningene i sumpene langt nord i Australia er neste stopp. Her skilles det mellom den tørre og den våte årstiden, og det er spennende å lese om de eksotiske dyrene som lever her. 

Enda mer eksotisk blir det når vi befinner oss i Den gule dragens dal i Kina, hvor stumpneseapen og palasskatten lever. 

Til sist besøker vi gresslettene i nasjonalparken Masai Mara i Kenya. I likhet med Australia skilles det også her mellom den tørre og den våte årstiden. Vi møter alt fra flodhest og krokodille, til den svarthalsede spyttekobraen og tordivelen, som i den våte årstiden ruller bæsjen fra dyrene sammen til baller, stapper eggene sine inni dem, og graver dem ned i jorda. 

Illustrasjonene i denne boken er som små kunstverk, som småfolk kan drømme seg vekk i, og undre seg, sammen med en voksen. Hvert tema har en fin innledning, som gir en magisk inngang til de forskjellige verdenene. Faktabolkene er passe korte for små hoder å fordøye, og gir god støtte til den voksne som vil prate seg gjennom boken.

Heldige den som får sitte på et godt fang å undre seg ut i naturen med denne boken ☺

Forlag: Bokvennen
Utgitt: 2020
Sider: 16 hele sider
Kilde: Leseeksemplar

9 kommentarer:

 1. Fine tegninger! Vi alle trenger å lære at ikke hele verden er lik vår lille bobleverden her i Norge. Bra barnebøker er viktig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Svarttrosten har begynt å synge her i Bergen nå, og da vi var ute i ettermiddag, var det flere av barna som kommenterte det, sånt er gøy. Enig med deg, gode barnebøker er gull verdt :)

   Slett
 2. Å du. Jeg ser fram til (kanskje?) å bli bestemor en gang. Det er så mange kjekke barnebøker nå. Kan jeg håpe på et barnebarn som faktisk liker bøker? Ungene mine ble aldri overbevist, utrolig nok. Det kom ikke av mangel...hehe. Fine tegninger, enig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går an å håpe, men jeg tenker at vårt engasjement lett smitter over. Tipper det går lettere med barnebarn enn med egne barn, for nå skal du jo ikke gjøre en million andre ting, men har faktisk tid til å sette deg ned og nyte samværet (når den tid kommer)

   Slett
  2. Det manglet dessverre ikke på tid og mulighet, men liten interesse fra deres side. Uansett hva vi leste. MEN, min mor fikk lest litt for dem (tvangslesing?). Så det er kanskje håp :) Uansett så skal det gjøres et ærlig forsøk.

   Slett
 3. Fin bok. Jeg leste en del bøker for mitt barnebarn på 3,5 år i påska. Det går mest i Dinosaurbøker der i gården. Til sommeren treffes vi igjen og da kan jeg kanskje skaffe denne til ham:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne er et godt valg, for barn og voksne som liker å være nær naturen :)

   Slett
 4. Denne høres veldig fin ut, gleder meg til minstemann her, blir klar for et bestemor fang med en god bok. Litt for liten enda, men takk for tips.

  SvarSlett
  Svar
  1. De er skjønn når de er små, men herlig å ha med å gjøre når de kan undre seg og finne på rampestreker :)

   Slett