fredag 16. april 2021

Av kjøtt og blod av John Harvey

Denne lydboken lastet vi ned fra BookBites, før vi skulle kjøre tilbake fra påskeferie. 2 x 8 timer i bil er kjedelig, så lydbok for to gjør susen. Jeg hadde ikke tenkt å skrive om boken, men slutten fengslet mer enn begynnelsen, så noen ord må til.

Forlaget om handlingen: 
En ung gutt er på vei ut av fengsel etter å ha sonet for voldtekt og drap på en ung jente. En politietterforsker klarer ikke glemme jenta som forsvant for femten år siden. Når Shane Donald stikker av under prøveløslatelsen og sekstenårige Emma Harrison brutalt blir myrdet, bestemmer Frank Elder seg for å gjenoppta en gammel, uløst forsvinningssak. Frank gjør nye oppdagelser, og blir involvert langt utover sin rolle som etterforsker. Særlig etter at han mottar postkort fra morderen …

Boken er den første i serien om Frank Elder, den kom ut i 2004, og ble tilgjengelig som lydbok på norsk i 2020. Boken varer i 11 timer og 37 minutter, og er lest inn av Trond Teigen.

I denne historien befinner vi oss i England, litt i nord og litt helt i sør. Frank Elder har pensjonert seg, men han har fremdeles litt fraspark igjen i seg. Han er skilt og har en nesten voksen datter. At han ikke er politi, blir nesten glemt når Emma blir drept, og han blir kjent med moren til en jente som forsvant på samme tid som drapet.

Gjennom hele handlingen hører vi om at han i stille stunder leser David Copperfield. Jeg blir glad når jeg møter lesende karakterer, og litt sjarmert når han ikke er en mengdeleser, men en som koser seg med den eviglange historien. Jeg har nettopp lest David Copperfield selv, så når John Harvey avslutter denne kriminalhistorien på den måten han gjør, så kunne jeg ikke for at jeg smeltet litt.

Boken føltes lang, kanskje var det snøstormen på kjøreturen hjem, som gjorde at konsentrasjonen glapp litt, men vi syntes Harvey brukte mange ord, og gjorde de samme tingene igjen og igjen. Bortsett fra mot slutten så er det ikke så veldig spennende, det er mange karakterer involvert og det er mye som skal snakkes om. 

Som sagt, slutten fengslet meg totalt, både oppklaringen av mord og forsvinning, avklaring av forholdet til ekskona, og ikke minst gjenforeningen med datteren. Actionnivået økte også mot slutten, uten at jeg skal røpe hva som skjer da.

Jeg antar at John Harvey har et like godt øye til Charles Dickens som jeg har, og jeg frydet meg over at hans kjennskap til David Copperfield springer frem i teksten i denne krimmen. 

Er det noen som har lest denne serien?

Serien i rekkefølge:

Av kjøtt og blod
Til jord skal du bli
I mørket
Stilleben

10 kommentarer:

 1. Eg har lest dei tre fyrste og gav alle terningkast 4. Enig med deg; det er litt langsamt og uspennande - men likevel leseverdig. Samt ein sympatisk og menneskeleg hovudperson.
  Eg har jo høyrt om David Copperfield, men trur ikkje eg har lest den. Så der gjekk eg sannsynlegvis glipp av noko.
  Eg visste heller ikkje at det finst ei bok nummer 4, Stilleben. Noterer meg den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt på det jevne krim tenker jeg, kjekt at vi er enig om det :) Jeg har valgt å lytte videre, så litt må boken ha gjort med meg. Det er alltid gøy når en skjønner at moderne litteratur er inspirert av gode gamle klassikere, og flaks for meg at jeg nettopp hadde lest David Copperfield :)

   Slett
 2. Var det en så god leseopplevelese at du vil fortsette med serien?
  Jeg trenger en ny krimserie, men klarer ikke å bestemme meg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tror den var god, er ikke sikker, siden mitt manglende engasjement til tider, kan skyldes meg selv. De siste fire timene lyttet jeg intenst, mens jeg besteg byens fjelltopper, noe som sikkert bidro til at slutten var best. Jeg har nå bestilt bok nummer to i serien på BookBites, så det blir neste lydbok ut :)

   Slett
 3. Ikke kjent for meg. Tror jeg hopper over denne serien. Det har lett for å hope seg opp med krim, og nå holder jeg på med en William Whistling-bok av Jørn Lier Horst. (Og så har jeg to og til tider tre barnebarn på besøk denne helga, så det blir lite lesing. Må bare si det, for det er så koselig.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heldige deg som får besøk av barnebarn, da legges selvfølgelig alle voksenbøker bort. En kan ikke få med seg alt av krim, Whistingserien har jeg gitt meg med, syntes den begynte å bli tam, men jeg prøver en bok til av Harvey. God helg Åslaug!

   Slett
 4. Å, du Tine, du er fantastisk til å få ting ned på en spennende og fin måte. jeg hopper nok over denne, men alltid morsomt å lese dine omtaler.
  God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fine ord Ingun, en kan ikke hive seg over alt. Lyttingen min er for tiden styrt av hva jeg får tak i på BookBites, så da blir det litt gammelt og litt enda eldre
   God helg Ingun!

   Slett
 5. Jeg har ikke bitt meg merke i denne boka, eller denne serien, men er ellers som deg, mottagelig for det jeg finner ledig på bookbites når det gjelder lydbøker. Høre ikke så mye på lydbok, men har som regel en på gang, men det kan ta hele lånetiden. Og så har jeg noen på reservasjon til enhver tid.
  God helg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg står på vent på neste bok, så jeg er spent på om serien kommer mer inn i varmen. Lydbok er topp når en går på tur alene, og BookBites er en fin kilde.
   God helg Anita!

   Slett